En ny kontrakt om arbejdstøj til medarbejdere i hjemmepleje, plejecentre, køkkener/kantiner og sundhedscenter i Høje-Taastrup Kommune sikrer leverance af genbrugstøj til 100 medarbejdere - eller cirka hver 10. medarbejder.
Kontrakten med DFD (De Forenede Dampvaskerier) bidrager til kommunens strategi om bæredygtige indkøb. Samtidig sparer kommunen penge på indkøb af arbejdstøj - en besparelse der går tilbage til de afdelinger, der vælger at benytte det genbrugte arbejdstøj.
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der i starten var en vis skepsis blandt medarbejderne, men efter en nærmere dialog om genbrug og bæredygtighed bakkede de op om ideen. Samtidig har vi kunne give afdelingerne et tilbud om, at hvis de vælger genbrugstøjet, så får de også selv den økonomiske besparelse, som de så kan bruge på ting, de ellers ikke har overskud til i budgettet, siger Pia Blak, der er udbudskonsulent i Høje-Taastrup Kommune.
Læs hele historien her
|
Forums første temagruppe i 2022 handler om en af krumtapperne i den grønne omstilling: Hvordan kan det offentlige både gøre forbruget mindre og samtidig holde ressourcerne længere i brug?
Det første møde afholdes den 10. marts kl. 10-14 hos Miljøstyrelsen i Odense.
En af tovholderne i temagruppen er Rasmus Nielsen, specialkonsulent for Bæredygtig Omstilling og Grønne Indkøb i Region Hovedstaden.
- Grønne løsninger, der virkelig rykker noget, er ikke nye grønne produktvarianter. Vores analyser viser, at regionerne bliver nødt til at reducere forbruget, dvs. overgå til flergangsprodukter i stedet for engangsprodukter, finde kliniske løsninger, der ikke medfører et højt forbrug af produkter samt at undgå unødigt forbrug og spild. Regionerne skal med andre ord gå fra brug-og-smid-væk til cirkulær økonomi, hvor produkter og ressourcer holdes i brug i lang tid, siger han.
Disse analyser vil han fortælle mere om, til første møde i temagruppen, hvor der også vil være inspiration at hente fra Region Midtjylland og Odense Komune.
Læs mere om temagruppen og tilmeld dig her
|
Odense Kommune har udviklet en metode og proces, som betyder, at alle relevante udbud og tilbudsindhentninger kommer i Verdensmålshøring.
Verdensmålsprocessen understøtter en inkluderende markedsdialog, hvor leverandørerne får hjælp til at identificere de verdensmål, som de bidrager til, og til at overvinde de barrierer som bæredygtighedskriterier tilføjer til kontrakter.
- En af styrkerne ved markedsdialogen er, at vi får identificeret andre indsatsområder, end dem der ligger lige for, fx klimapåvirkninger i forbindelse med transportydelser. Med andre ord gør processen os klogere på områder, vi ikke ved nok om. På den måde kommer vi ”hele vejen rundt” inden for bæredygtighed, siger Cecilie Schwartz Førby, udbuds- & kontraktchef i Odense Kommune.
Odense Kommunes tilgang modtog i november 2021 prisen ”2021 Sustainable Procurement of the Year”. Metoden kan frit benyttes af andre kommuner.
Læs hele historien her
|
Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) offentliggjorde 13. januar 2022 et nyt indkøbsmål for belysning. Indkøbsmålet stiller blandt andet krav om, at ikke-LED-lyskilder skal været udfaset med udgangen af 2030.
Generelt er kravene i det nye indkøbsmål designet til at sikre energieffektivitet og længere levetider for produkterne, som omfatter både indendørs- og udendørsbelysning. Desuden sætter indkøbsmålet fokus på muligheden for, at produkterne kan repareres og genanvendes.
Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer (FABA) ønsker at understøtte den grønne omstilling og har derfor deltaget aktivt og konstruktivt i processen med at udvikle kravene i det nye indkøbsmål. For direktør i FABA, Klaus Bach Thomsen, har det været vigtigt at sikre, at der stilles mere nuancerede krav - og ikke kun fokus på billigste pris:
- Vi ser, at det kan gøre en positiv forskel for den grønne omstilling, at der nu stilles krav om at benytte TCO-beregninger eller alternativt krav til armaturernes levetid og energieffektivitet. Desuden støtter branchen, at der stilles krav om, at der for større belysningsanlæg skal kunne udskiftes komponenter samt være reservedele til rådighed i mindst syv år efter indkøb. Kravet fremmer både den cirkulære økonomi og bidrager samtidig til, at belysningsanlæggene fremstår ensartede og dermed pænere for brugerne, siger han.
Du kan se det nye indkøbsmål her
Del gerne nyheden og linket med kolleger, som det vil være relevant for.
|
To nye værktøjer fra Forum
Fik du set de to nye værktøjer fra Forum, som blev præsenteret på årskonferencen i oktober? De er begge resultater af arbejdet i to af Forums temagrupper i 2021 og kan hentes på ansvarligeindkøb.dk.
Det ene værktøj er en pjece om cirkulære forretningsmodeller ved indkøb af møbler. Pjecen giver inspiration til, hvordan indkøbere i både offentlige og private virksomheder kan inddrage nye forretningsmodeller baseret på en cirkulær tankegang, når der er behov for nye møbler.
Hent guiden 'Cirkulære forretningsmodeller ved indkøb af møbler'.
Det andet værktøj er en guide til vurdering og brug af standarder og mærker i indkøb. Guiden peger ikke på specifikke mærker eller mærkningsordninger, men giver inspiration til hvad offentlige og private indkøbere skal være opmærksomme på, hvis de vælger at stille krav om mærker i et udbud eller indkøb.
Hent guiden 'Grønne og etiske mærker'.
|
|
 Årskonference 2022
Forum og POGI holder årskonference den 24. november i København, så sæt et kryds i kalenderen allerede nu. Mere information om årskonferencen vil fremgå af kommende nyhedsbreve.
|
 Bliv medlem af forums linkedin gruppe
Husk at melde dig til Forum for Bæredygtige Indkøbs LinkedIn-gruppe, hvor du kan holde dig ajour med nyheder om grønne indkøb og med Forums og andre aktørers arrangementer.
Og for hver gang du synes godt om eller deler et opslag, hjælper du os med at få nyhederne endnu længere ud, så tusind tak på forhånd.
|
 VIDENDELING FOR POGI-MEDLEMMER
Arbejder du i en organisation, som er medlem af POGI? Meld dig ind i denne LinkedIn-gruppe, hvor alle kan dele viden om offentlige grønne indkøb.
Gå til POGIs LinkedIn-side
|
|