Facebook icon Twitter icon Forward icon

Griffioens Groennieuws

Hierbij ontvangt u onze eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen. De nieuwsbrief wordt tweewekelijks verzonden en bevat informatie over actuele zaken, nieuwe ontwikkelingen en tips.

Wij hopen hiermee uw verkopen te stimuleren en van de komende maanden een succesvol seizoen 2015 te maken!

Waarom pot 11

In de afgelopen maanden heeft weer een aantal tuincentra besloten met onze 11 cm pot te gaan draaien, geheel of voor een gedeelte.

Sinds enkele jaren kweekt Griffioen alleen maar pot 11 en natuurlijk niet zonder reden:

  • De consument heeft met een 11 cm gewoon iets ‘groters’ in handen.
  • De visualiteit van 11 cm is voor een groot deel van het seizoen beter omdat de planten de ruimte hebben om ook op de tafel nog wat te groeien in plaats van te rekken.
  • Het onderhoud op de tafel is eenvoudiger omdat de pot veel meer voeding en vocht kan vasthouden
  • Het risico voor het tuincentrum is kleiner: er staan minder planten op de tafels en derving einde seizoen is vaak te verwaarlozen.
  • De 11 cm kan veel langer mee; tot diep in de zomer hebben wij de beschikking over verse, frisse planten.
  • Door de lagere hoeveelheden per tafel plus de koopbereidheid van de consument is de omloopsnelheid van een 11 cm hoger, waardoor het aanzicht van de tafels beter blijft.
  • De marge per plant in geld uitgedrukt is vaak groter dan bij een pot 9 waardoor, gekoppeld met de omloopsnelheid en lagere eindvoorraad, een aanzienlijk hoger rendement bereikt wordt.

Kort en goed: niets mis met een goede pot 9 in een beperkte periode in het vroege voorjaar, maar bij Griffioen zijn de bovengenoemde argumenten de belangrijkste voor de keuze voor pot 11, wat steeds meer klanten bevestigen.

Verzorging

Met het voorjaar nu echt losgebarsten en, in veel gevallen, minder mensen op de afdeling is het zaak slim om te gaan met de presentatie.

Punt één is al dat vanuit Griffioen nooit het maximale aan schapruimte gevraagd wordt, maar het optimale: zoveel tafels dat de omloopsnelheid hoog is, weinig verzorging aan de planten nodig is en er efficiënt aangevuld kan worden.

Wellicht is een hulpmiddel de ‘5 minutenregel’, die wij enkele jaren geleden bij een buitenlandse keten introduceerden:
neem je voor om elke dag 5 minuten te besteden aan één tafel met vasteplanten, even spiegelen, rechtzetten, lege trays er uit.

Meer werk is het niet. De tijd merk je nauwelijks, maar door deze regelmaat er in te brengen, gebeurt in elk geval iedere dag iets.

Nieuws uit de kwekerij

Afgelopen weken hebben we een flink deel van de installatie orders verwerkt, de rest zal de komende twee weken gebeuren.

Ondanks de milde winter is het de laatste weken kil en vrij donker geweest, wat voor de kwekers een extra opgave was. We willen zo ‘groen’ mogelijk leveren en het was dus zaak om de planten door een extra verblijf onder glas even ‘wakker’ te maken.

Inmiddels zijn de laatste soorten die ‘gescheurd’ worden, zoals Hosta, Astilbe, Iris, etc. gepot voor leveringen later dit voorjaar en wordt volgende week overgeschakeld op een aantal forse productieweken met soorten die van stek en uit zaad zijn vermeerderd.

Ook wordt langzamerhand de productie uit december en januari gepot, waardoor het sortiment gaat uitbreiden en er steeds meer verse planten beschikbaar zijn.

Werkwijze sortiment

Graag willen we, voor onze nieuwe klanten, nog een keer onze werkwijze met het sortiment door het seizoen heen benadrukken.

Bij Griffioen geloven we in een breed sortiment, maar de moderne consument, op de gelukkige uitzonderingen na, ontbeert steeds meer kennis. Ook op het tuincentrum is dit een probleem, we missen vaak de collega’s die de planten echt kunnen verkopen.

Om die reden ‘verschuift’ het sortiment mee met het seizoen. De visueel ingestelde koper wil eigenlijk alleen maar planten hebben waar iets aan te zien is. Dus geen Astilbe en Hosta in maart en geen Arabis en Doronicum in mei. Dat zie je in het wekelijkse aanbod: elke plant heeft zijn eigen kleine seizoen.

Vragen of opmerkingen hierover, wij horen u graag! Stuur uw bericht aan info@griffioenwassenaar.nl.

Thema blauw en paars

Eén van de nieuwe themaposters