Artiklar från Pride-paraden, om powerpuffpinglor som debuterar inom Styrkelyft och presentation av ny personal hos SSF.
 

Inga bilder? Webbversion

 
Pride

Svenska Styrkelyftförbundet i Pride-paraden!

Som du kanske vet har SSF en kommitté som heter Jämställdhets- och mångfaldskommittén. Den behandlar exempelvis frågor om kön, läggning, religion och rasifiering.

2015 gick en liten men entusiastisk grupp med lyftare från Måndagsklubben i Falun, Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb, Stockholms Atletklubb och Södertälje AK i tåget och med förbundets logga ovanför oss. 

Vi hade kul, kände att vi gjorde en insats för en god sak och fick också en hel del uppmärksamhet från publiken, andra sporter och Riksidrottsförbundet. 

Vi tänker gå i år också, den 30 juli. Kanske har vi till och med en T-shirt med speciellt Pride-tema på oss? Har du idéer om hur en sådan skulle kunna se ut så maila gärna mig på nedan länk. Är ditt bidrag tillräckligt bra, och om du vinner, så får du äran plus givetvis ett eget ex av t-shirten.

Förslaget måste vara inskickat senast 8 juli!

Kontakta Stefan Thyberg från Stockholms Atletklubb på e-postadress: thyberg@gmail.com om du vill vara med och gå i Prideparaden 2016.

 
Alisa

Här drar Alisa 95kg i marklyft.

Powerpuffpinglorna debuterar i styrkelyft

Under året debuterade Powerpuffpinglorna Alisa 13 år, Cassandra 12 år och Meja 11 år inom styrkelyft, tävlades för Halmstad TSK. Tjejerna har under året gjort väldigt bra ifrån sig.

Cassandra, som är den mista av dem alla och så grymt mycket starkare än vad man kan tro vid första anblicken, har under året skrapat ihop en total på 104 kg (knäböj: 37 kg, bänkpress: 21 kg, marklyft: 46 kg). Meja, som utför de snyggaste knäböjen, har fått ihop en total på 132 kg (knäböj: 49 kg, bänkpress: 28 kg, marklyft: 55 kg). Alisa, som har haft den snabbaste utvecklingen, har fått ihop en total på 196 kg (knäböj: 68 kg, bänkpress: 35 kg, marklyft: 95 kg). 

Pinglorna har tränat styrkelyft i drygt ett år för tränaren Emma Niklasson (som är en av barn- och ungdomstränarutbildarna). Emma tycker verkligen att det är roligt att tjejerna har utvecklats så mycket som de har gjort det senaste året och att de blir starkare och klarar lyfta mer. Men det är inte antal kilo som de kan lyfta som fokus ligger på vid träning och tävling, utan på utförandet. Samtliga pinglor kan lyfta mycket mer, men de måst vara redo för det, anser Emma. 

Tjejerna har verkligen lärt sig mycket på de tävlingar de varit med på och har fått nyttig erfarenhet. Det som även är roligt att se är när en 11 åring tävlar tillsammans med en som är 60+ och det är så roligt att se hur alla tar hand om varandra oavsett ålder, kön och erfarenhet, styrkelyft är en idrott för alla.

Knattelyft är en ny form av tävling inom styrkelyft där du som 11-13 år har möjlighet att tävla i. Om din klubb också vill utveckla barn- och ungdomsträningen så bör ni gå barn- och ungdomstränarutbildningen som arrangeras av SSF.

 Vid senaste tävlingen böjde Cassandra 37kg.

Meja

Vid Mejas första tävling bänkade hon 28kg.

 
Sara

SSF förstärker med en Förenings- och distriktsutvecklare

Som förenings- och distriktsutvecklare kommer jag primärt jobba med att möta och stötta så väl nya som befintliga föreningar samt distrikten.

Prioriterade områden kommer vara att utveckla och ta fram strategier kring barn- och ungdomsidrotten, jämställdhet, rekrytering och utbildning av ledare samt lyftare. Arbetet kommer ske i samråd med styrelsen och tillsatta kommittéer.

Vem är då jag? Mitt namn är Sara Brändström, 28 år, Örebrobo fr.o.m 1 aug tillsammans med sambo och hund. Jag kommer ursprungligen uppifrån Umeå men har de senaste åren bott i Falun där jag bland annat läst på Högskolan Dalarna och Linnéuniversitetet.

Min idrottsliga karriär består främst av fotboll och innebandy från barn- och ungdomsåren. Under värnplikten plockade jag upp längdskidåkningen och idag är det den motionsform som jag främst tränar för att prestera i.

Jag har ingen erfarenhet av styrkelyft mer än att jag hänger på gymmet ibland. Innan jag flyttade till Falun jobbade jag på XL Bygg Umeå och lite extra på boxningsklubben. Idag är jag engagerad i skidförbundet där jag bland annat är utbildare. Jag brinner lite extra för utbildningsfrågor då jag tycker att det är otroligt viktigt att veta vad vi håller på med och varför. 

Som person beskrivs jag ofta som envis och strukturerad tillsammans med ett stort engagemang för det jag tar mig an. Jag tycker om att ifrågasätta rådande strukturer och tar ingenting för givet, jag är starkt övertygad om att vi kan lära mycket av varandra. Jag tror på en öppen dialog och ett ömsesidigt lärande.

Under hösten har jag planerat in en roadtrip med syfte att komma ut till distrikten och träffa föreningar för att lära känna er och er verksamhet. Hoppas vi ses då!

/Sara Brändström
Förenings- och distriktsutvecklare 
Svenska Styrkelyftförbundet