Facebook icon Twitter icon Forward icon

Nog even het maaien

Deze weken worden veel vasteplanten gemaaid. Blijkbaar heeft Greentocolour® daarbij iets losgemaakt; maaien wordt meer dan voorheen toegepast. Hoewel in sommige gevallen onze manier van werken wel wat losjes gebruikt wordt.

Een enkele keer krijgen wij een prijsaanvraag voor planten volgens 'Greentocolour®’ met een afwijkend sortiment. Navraag leert dan dat de ontwerper dacht dat Greentocolour® alleen het maaien van vasteplanten inhoudt!

Daarnaast meldt zich sporadisch een alternatieve ‘maaier’, maar meestal met ongeschikte machines. Ze komen, constructief, niet diep genoeg op de bodem waardoor er teveel oud gewas op de planten blijft staan.

In zulke gevallen helpt het maaien wel om de boel in één keer netjes te maken, maar de crux is nu net dat met het extreem kort maaien de levensduur van de beplanting naar een heel lange periode getild kan worden. Maaien in februari (te vroeg) of te hoog maaien is eigenlijk zinloos.

Denk er ook aan om te mesten na het maaien en laat het maaisel, de mulch, liggen. In de mulch bevinden zich veel nuttige voedingsstoffen, die na het omzetten in de loop van de zomer het qua voeding gaan overnemen van de organische mest die we na het maaien geven.

Onderhoud

Na het maaien komt het eerste onderhoud aan de orde. Onze adviezen: loop kort na het maaien de randjes en kantjes met de schoffel na. Kijk even goed naar eventueel opkomend wortelonkruid en verwijder dat alsnog.

In deze fase mag alles met een kleine, smalle schoffel gedaan worden. Er zal nog weinig groen te zien zijn en angst voor het beschadigen van jonge neuzen is ongegrond.
Let er wel op dat je, bijvoorbeeld, geen gemaaide Geraniums gaat ‘doorrammelen’. Dan is schoffelen wél schadelijk. 

Ga niet voor het allerlaatste vuiltje midden in het vak. De kanten zijn belangrijk, daar komt licht. Wat straks tussen de sterk uitlopende planten staat, zal meestal verstikken.

Denk aan een hoge frequentie van onderhoud: elke twee-tweeënhalve week over het vak lopen is veel eenvoudiger dan om de vijf of zes weken ‘schoonmaken’. Inmiddels is de ervaring dat je het vaak (en kort) bijhouden makkelijk terugverdient.

Greentocolour® voorwaarden sortiment

Voorwaarde 10: Eigenschap bladmassa

Binnen Greentocolour® is het de bedoeling dat de bodem volledig bedekt raakt met vasteplanten en daarmee het onkruid wordt onderdrukt of verstikt. Consequent schoonhouden geeft een steeds lagere onkruiddruk.

Het is bij Greentocolour® dan ook zaak om niet ‘aan te brengen en te onderhouden’, maar ‘aan te brengen en dicht te laten groeien’. Anders gezegd: liever een zak mest dan een extra schoffel.

Waarom willen we die, snelle, dichtgroei? Drie redenen:

  1. Kort na aanplant, als het gewas nog open is, zal de temperatuur van de bovengrond op een zonnige, droge dag kunnen oplopen tot in de 60 graden Celsius. Plantaardig eiwit gaat bij ca. 45 graden stollen; de planten staan in een vijandige omgeving en zullen voorlopig niet verder groeien.

    Door snel bladmassa te ontwikkelen ontstaat een microklimaat; de planten houden elkaar in de schaduw en de groei gaat gestaag door. Precies wat we willen voor een gezonde, stugge beplanting.
     
  2. Uit de praktijk merken we dat het publiek, de bewoner, beplantingen met vasteplanten die snel sluiten heel goed respecteert; men blijft er uit. Door vlot veel bladmassa te laten zien, wordt dit proces versterkt. De beplanting wordt heel snel als waardevol ervaren en er onstaat in veel gevallen zelfs sociale controle.
     
  3. De meest voor de hand liggende reden: de onderdrukking van het onkruid. Hoe dichter een beplanting staat, des te minder kans maakt onkruid(zaad) om zich te ontwikkelen. Andersom: een open beplanting, op welke ondergrond ook, is ooit een keer aan de beurt met een oplopende onkruiddruk.

Het maaien en mulchen zorgt ervoor dat de planten na de eerste keer uitlopen dit voor een tweede keer gaan doen en dan eerst veel blad gaan maken. Het maaien is dus niet alleen een schoonheidskuur, maar maakt de traditioneel dure eerste onderhoudsbeurt een heel stuk goedkoper.

Greentocolour® - na het maaien

Diverse projecten worden maandelijks gefotografeerd. Bekijk de beelden van maart op www.greentocolour.com/projecten.