Vrijdag 8 september 2017
Nieuwsbrief voor bedrijven

Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Naar het werk in de toekomst. Zorg ervoor dat je werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Dat gaat niet vanzelf. Want tijden veranderen. De bouw- & infrasector verandert. Wat betekent dit voor de langdurig productieve inzet van mensen? Voor de toekomst van je bedrijf? Wij van Volandis zetten je als werkgever aan hierover na te denken. Met gezonde en gemotiveerde mensen behaal je immers de beste resultaten. We helpen ook. Met advies. Met ondersteuning. En met de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Je ontvangt een DIA-bedrijfsadvies en tools om zélf concreet aan de slag te gaan. Merk het zelf: bewust werken wérkt.

Volandis lanceert het werkgeversportaal!

Bedrijf met 50+ werknemers: meld een beheerder aan

Het is bijna zover. In het najaar lanceren we ons nieuwe werkgeversportaal. Hierin vind je als bedrijf alle gegevens over duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie. Op termijn brengen we verschillende instrumenten, zoals de RI&E, V&G planner, Storybuilder en andere onderwerpen in het portaal onder. Het werkgeversportaal is gratis te gebruiken door bedrijven die afdragen aan de cao Bouw & Infra.

Lees meer
Aantal ouderen met werkgerelateerde klachten blijft hoog

Daling in overige leeftijdscategorieën

De meeste werknemers in de bouw zijn trots op hun vak en hebben een grote binding met het bedrijf waar ze werken. Dit is goed nieuws. Maar het werken in de bouw is vaak zwaar. En ook het bouwplaatspersoneel moet langer doorwerken. Uit de analyse van de periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PAGO’s) van de eerste helft van 2016, blijkt dat werknemers vanaf 55 jaar aanzienlijk meer werkgerelateerde klachten hebben dan jongeren. Ouderen hebben vooral last van het bewegingsapparaat. Daarnaast heeft een kwart van het bouwplaatspersoneel last van lawaaidoofheid, de meest voorkomende beroepsziekte in deze groep. Het uitvoerende, technische en administratieve personeel (UTA) heeft met name last van stress.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het Bedrijfstakverslag, uitgegeven door Volandis. Het verslag geeft een beeld van de stand van zaken in de sector op het gebied van arbeid, gezondheid en veiligheid.

Lees meer resultaten uit het Bedrijfstakverslag van Volandis
Duurzame inzetbaarheid in de praktijk

"Duurzame inzetbaarheid continu proces" - Joke Hemrica, Jorritsma Bouw

Jorritsma Bouw is al vijf generaties een modern, vooruitstrevend familiebedrijf. Met ruim 300 werknemers en meer dan 100 miljoen Euro omzet per jaar behoort Jorritsma tot de grootste bouwers van Noord-Nederland. Het hoofdkantoor staat in Bolsward. Daarnaast heeft Jorritsma vestigingen in Groningen en Almere. Joke Hemrica is sinds twee jaar P&O-adviseur bij de organisatie. "Eerder lag P&O als nevenfunctie bij de directie. Door een P&O-adviseur aan te stellen, is er meer gelegenheid dieper in te gaan op thema's als duurzame inzetbaarheid. En dat is ook zeker nodig."

Bekijk de video en/of lees het verhaal van Joke
Verlenging Overgangsregeling Individueel Budget duurzame inzetbaarheid

Cao-partijen in de bouw en infra spraken vanaf 1 september 2016 een overgangsregeling individueel budget af. Werknemers in de sector kunnen deze regeling eenmalig inzetten voor opleidingskosten die voortvloeien uit het adviesgesprek, dat onderdeel uitmaakt van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Het bedrag is een aanvulling op het bestaande individueel budget. De overgangsregeling maakt het mogelijk dat jij écht in actie kunt komen op jouw eigen duurzame inzetbaarheid.

De overgangsregeling gold tot en met 31 maart 2017, maar is door cao-partijen verlengd tot en met 31 december 2017. Wel geldt vanaf 1 april 2017 een ander vergoedingspercentage. De maximaal te vergoeden tegemoetkoming is gesteld op 50% van de opleidingskosten met een maximum te vergoeden bedrag van € 1.250,00.

Meer info over het individueel budget duurzame inzetbaarheid
Image Caption
Blog 3: Nieuw werk, meer stress

“Het Nieuwe Werken is nog steeds heel populair. HNW appelleert aan de behoefte aan autonomie, regelvrijheid en het zoeken naar de balans tussen werk en privé. Door de techniek kun je overal werken, de noodzaak om naar kantoor te komen is voor een deel vervallen.” Aldus de intro van de uitnodiging voor een congres over Het nieuwe werken.

In de alinea die volgt wordt de lezer nog eens voorgehouden dat de zegeningen van de moderne techniek ook een keerzijde kent, namelijk: medewerkers zijn overal bereikbaar en daarmee altijd beschikbaar. En de werkgever kan, als deze dat wil, altijd meekijken. Gevolg: stress en slaapproblemen. Met de term Het Nieuwe Werken denken veel mensen niet meteen aan de bouw, want de bouw associëren wij doorgaans met stoere mannen die met een helm op en werkschoenen aan op een bouwplaats rondlopen met steigeronderdelen op de schouder. Hoezo digitaal werken?

Lees het hele blog
Bouw- en infrabuffetten over instroom en behoud personeel

Kom je ook? 

De Bouw- en Infrabuffetten van Bouwend Nederland vinden plaats in het hele land, verspreid over de maanden september en oktober. De buffetten zijn volledig toegespitst op het vinden en behouden van de juiste medewerkers. Tjeerd Willem Hobma, directeur van Volandis, gaat tijdens de bijeenkomsten in gesprek met werkgevers hoe je maximaal rendement haalt uit de DIA: wat kun je verwachten van het gesprek, welke onderwerpen komen aan bod, wat zijn de mogelijke vervolgacties en wat kun je met een bedrijfsrapportage? 

Lees meer over de opzet op de website van Bouwend Nederland
Image Caption
Spreken je medewerkers een andere taal?

Voor veilig werken is goede communicatie essentieel. Het is belangrijk dat werknemers weten welke procedures er zijn en op welke manier er wordt gewaarschuwd. Als werkgever zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de communicatie in de dagelijkse bouwpraktijk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld het instellen van ambassadeurs per taal.

Lees meer op onze website
Netwerkbijeenkomst 'Werkend leren' op 28/09

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert van 26 t/m 28 septemer een drietal bijeenkomsten over duurzame inzetbaarheid. Tijdens de start van Week van de Werkstress op 13 november worden de uitkomsten gepresenteerd. Aan de hand van verschillende problemen op de werkvloer werkt het ministerie samen met wetenschappers en werkgevers aan gerichte oplossingen. Zo kunnen nog meer werkgevers aan de slag met duurzame inzetbaarheid.

Volandis is aanwezig bij de bijeenkomst van 28 september, met als onderwerp 'Werkend leren: wat Werkt?'. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan.

Meer informatie en aanmelden
Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.

Deel de nieuwsbrief met je werknemers.

Mogelijk is de informatie in deze nieuwsbrief ook interessant voor je medewerkers. Stuur de nieuwsbrief daarom door, of plaats de berichten op bijvoorbeeld het intranet. Zo is iedereen goed geïnformeerd over duurzame inzetbaarheid.


Abonneer op deze nieuwsbrief