Vrijdag 25 augustus 2017
Nieuwsbrief voor werknemers

Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Naar je werk in de toekomst. Zorg ervoor dat je kunt blijven werken zo lang je wilt. Of zo lang als dat nodig is. Wij van Volandis dagen werknemers in de bouw & infra uit hier zélf mee aan de slag te gaan. We helpen ook. Met advies. Met ondersteuning. En met de Duurzame Inzetbaarheidanalyse (DIA). Die geeft je inzicht in je lichamelijke conditie. Hoe goed je op het werk in je vel zit. En wat je ontwikkelings-mogelijkheden zijn. Maak er serieus werk van. Weet hoe je bezig bent. En waar je naartoe werkt. Merk het zelf: bewust werken wérkt.

Fysiek werken niet meer mogelijk? Laat je inspireren door Rudi

Van timmerman naar rijinstructeur

Rudi Kort is timmerman en al sinds zijn 17de werkzaam in de bouw- en infrasector. Zijn beroep als timmerman heeft hij 45 jaar uitgevoerd. Op 1 september stopt hij echter bij zijn huidige werkgever Jorritsma. Ondertussen volgt hij een opleiding tot rijinstructeur. Een hele omslag op die leeftijd, maar voor Rudi was er geen andere optie.

Bekijk de video en/of lees het hele verhaal van Rudi
Verlenging Overgangsregeling Individueel Budget duurzame inzetbaarheid

Cao-partijen in de bouw en infra spraken vanaf 1 september 2016 een overgangsregeling individueel budget af. Werknemers in de sector kunnen deze regeling eenmalig inzetten voor opleidingskosten die voortvloeien uit het adviesgesprek, dat onderdeel uitmaakt van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Het bedrag is een aanvulling op het bestaande individueel budget. De overgangsregeling maakt het mogelijk dat jij écht in actie kunt komen op jouw eigen duurzame inzetbaarheid.

De overgangsregeling gold tot en met 31 maart 2017, maar is door cao-partijen verlengd tot en met 31 december 2017. Wel geldt vanaf 1 april 2017 een ander vergoedingspercentage. De maximaal te vergoeden tegemoetkoming is gesteld op 50% van de opleidingskosten met een maximum te vergoeden bedrag van € 1.250,00.

Meer info over het individueel budget duurzame inzetbaarheid
Image Caption
Vlog #3 Maak van gouden handen, geen rode handen

Bouwvakkers hebben letterlijk en figuurlijk gouden handen. Bij alles wat je maakt, gebruik je je handen. Die hebben het soms dan ook zwaar te verduren. Hoe kun je de huid van je handen gezond houden?

Bekijk de vlog van Johan Timmerman
Aantal ouderen met werkgerelateerde klachten blijft hoog

Daling in overige leeftijdscategorieën

De meeste werknemers in de bouw trots zijn op hun vak en hebben een grote binding hebben met het bedrijf waar ze werken. Dit is goed nieuws. Maar het werken in de bouw is vaak zwaar. En ook het bouwplaatspersoneel moet langer doorwerken. Uit de analyse van de periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PAGO’s) van de eerste helft van 2016, blijkt dat werknemers vanaf 55 jaar aanzienlijk meer werkgerelateerde klachten hebben dan jongeren. Ouderen hebben vooral last van het bewegingsapparaat. Daarnaast heeft een kwart van het bouwplaatspersoneel last van lawaaidoofheid, de meest voorkomende beroepsziekte in deze groep. Het uitvoerende, technische en administratieve personeel (UTA) heeft met name last van stress.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het Bedrijfstakverslag, uitgegeven door Volandis. Het verslag geeft een beeld van de stand van zaken in de sector op het gebied van arbeid, gezondheid en veiligheid.

Lees meer resultaten uit het Bedrijfstakverslag van Volandis
Image Caption
Vierdaagse werkweek voor 55+

De lengte van werkdagen en -weken is een veelbesproken onderwerp. Ook in de adviesgesprekken die onze DIA-adviseurs voeren. Voor veel mensen is een extra dag vrij veel waard. Je hebt meer tijd voor familie en vrienden, of om uit te rusten van je werk. In de cao Bouw & Infra is omschreven dat als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken, zij hun werkgever kunnen verzoeken de werkweek aan te passen tot vier dagen.

Lees meer op de website van Bouwend Nederland
Gespot in de bouw in het buitenland

REMINDER: stuur je foto/video in en maak kans op een Casio horloge

In onze nieuwsbrief van 30 juli plaatsten we een oproep voor het inzenden van jullie vakantiefoto's. Je kunt nog steeds mee doen, dus stuur je foto/video in. In de nieuwsbrief van 21 september maken we de winnaar bekend.

Wat moet je doen?
In het buitenland gelden vaak hele andere regels voor veilig en gezond bouwen dan in Nederland. Kom je op vakantie een bijzonder, gek, mooi, verrassend bouwverschijnsel tegen? Is er sprake van slechte/gevaarlijke omstandigheden? Of gaat iets juist heel goed? Leg het vast op een foto en/of maak er een korte video van en mail de bestanden naar Volandis. Vermeld ook waar en wanneer de beelden zijn genomen. De maker van de meest opvallende en spraakmakende foto/video wint onderstaand Casio Horloge.

Meedoen?
Mail je foto/video naar info@volandis.nl, onder vermelding van 'Gespot in de bouw'. Vermeld je voor- en achternaam en adres. Vermeld ook waar en wanneer de beelden zijn genomen. De winnaar maken we bekend in de eerstvolgende nieuwsbrief na de zomer.

Stuur direct je foto/video in!
Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.

Stuur de nieuwsbrief door naar je collega's.

Mogelijk is de informatie in deze nieuwsbrief ook interessant voor je collega's. Stuur de nieuwsbrief daarom door, of plaats de berichten op bijvoorbeeld jullie intranet. Zo is iedereen goed geïnformeerd over duurzame inzetbaarheid.


Abonneer op deze nieuwsbrief