Vrijdag 6 oktober 2017
Nieuwsbrief voor bedrijven

Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Naar het werk in de toekomst. Zorg ervoor dat je werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Dat gaat niet vanzelf. Want tijden veranderen. De bouw- & infrasector verandert. Wat betekent dit voor de langdurig productieve inzet van mensen? Voor de toekomst van je bedrijf? Wij van Volandis zetten je als werkgever aan hierover na te denken. Met gezonde en gemotiveerde mensen behaal je immers de beste resultaten. We helpen ook. Met advies. Met ondersteuning. En met de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Je ontvangt een DIA-bedrijfsadvies en tools om zélf concreet aan de slag te gaan. Merk het zelf: bewust werken wérkt.

Nieuwe regelgeving opbouw rolsteigers per 1 januari 2018

Vanaf het nieuwe jaar gelden nieuwe regels voor de opbouw van een rolsteiger. De nieuwe regelgeving houdt in dat er altijd achter leuningen (op heuphoogte) gewerkt moet worden. De traditionele systemen voldoen hier niet aan. ASC heeft daarom speciale voorloopleuningen ontwikkeld, die worden gebruikt ter vervanging van de horizontaal en diagonaal schoren. Bij een vrijstaande rolsteiger heb je minimaal 2 voorloopleuningen nodig, aan elke lange zijde 1. Bij een rolsteiger die (met minder dan 15 cm ruimte) tegen de gevel aan geplaatst wordt, heb je genoeg aan 1 voorloopleuning. Telkens als er een nieuw platform wordt geplaats, moeten eerst deze voorloopleuningen worden aangebracht.

Lees meer
Planning Leermeestercursus en nascholing Leermeestercursus

We zijn gestart met het inplannen van de Leermeestercursus en de nascholing Leermeestercursus. De eerste groepen voor de leermeestercursus starten deze maand al. Gezien de verwachte aantallen voor de nascholing Leermeester, starten we direct in januari 2018 met nascholingscursussen. 

Lees meer
Volandis trekt een sprint: 2.000ste DIA een feit!

Op 15 juni 2017 voerde DIA-adviseur Karin Bruineman het 1.000ste DIA-adviesgesprek. Slechts 3,5 maand later is nu ook de 2.000ste DIA een feit. Op 5 oktober j.l. nam Klaas van Asselt deel aan het PAGO bij arbodienst Vechtstad Consultancy. Gefeliciteerd Klaas en Vechtstad Consultancy met deze mijlpaal. Alle arbodiensten bedankt voor jullie bijdrage!

Ga naar een overzicht van de arbodiensten waar Volandis mee samenwerkt
Brief overzicht DIA/PAGO voor 2018

In oktober ontvangen alle werkgevers van Volandis het overzicht van de werknemers die in 2018 voor een DIA of PAGO (afhankelijk van hun leeftijd) in aanmerking komen. Als werkgever kun je zelf de keuze maken tussen een jaar- en een kwartaalplanning. Volandis adviseert jou als werkgever met je arbodienst in gesprek te gaan over de jaarplanning voor jouw bedrijf. De genoemde arbodienst op het overzicht is de huidige arbodienst die de individugerichte preventiezorg (o.a. DIA/PAGO) uitvoert. Op onze website vind je alle gecontracteerde arbodiensten per 1 januari 2018. Kies je voor een andere arbodienst, meld je dan uiterlijk 24 november bij deze arbodienst aan. 

Vlog #7 Handeczeem in de bouw: tips voor de werknemer en de bedrijfsarts

Een paar weken geleden legde arbeidsepidemioloog Johan in een vlog uit wat je kunt doen tegen handeczeem. Maar hoe kunnen de werkgever en de bedrijfsarts hierbij helpen? We vroegen het aan Fred, onze bedrijfsarts. Benieuwd wat hij hierover te zeggen heeft? Bekijk dan vlog #7 Handeczeem in de bouw, tips voor de werkgever en bedrijfsarts.

Bekijk de video en/of lees het artikel
Lancering 'mijnVolandis voor werkgevers'

In oktober lanceren we ‘mijnVolandis voor werkgevers’. In dit portaal vind je als bedrijf alle gegevens over duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie. De eerste groep van ongeveer 250 werkgevers krijgt in oktober toegang. Vanaf dan krijgen werkgevers gefaseerd toegang tot het werkgeversportaal.  In januari krijgen alle werkgevers in de sector de mogelijkheid in te loggen. Hiervan ontvangt iedere werkgever automatisch bericht. Wil je op voorhand aangeven wie namens jouw bedrijf de beheerder van dit portaal moet zijn? Vul dan het formulier in.

Lees meer over wat er in het portaal te vinden is
Nog vier Bouw- en Infrabuffetten in oktober: ben jij erbij?

In oktober vinden de laatste vier Bouw- en Infrabuffetten van Bouwend Nederland plaats. Tjeerd Willem Hobma, directeur van Volandis, neemt werkgevers o.a. mee in het gebruik van het mijnVolandis werkgeversportaal, dat in oktober gelanceerd wordt. Daarnaast gaat hij in op hoe je maximaal rendement haalt uit de DIA: wat kun je verwachten van het gesprek, welke onderwerpen komen aan bod en wat zijn de mogelijke vervolgacties?

Zien we je daar? Klik hier voor de data en de locaties
Image Caption
Wat werkt in de aanpak van fysiek zwaar werk?

In onze nieuwsbrief van 8 september kondigden we de netwerkbijeenkomsten van het ministerie van SZW aan, met als thema duurzame inzetbaarheid. Afgelopen week was de slotbijeenkomst van met als onderwerp 'Fysiek werkt: Wat werkt?'. Doel was het uitwisselen van goede voorbeelden.

Opvallend is dat betrokkenheid van de werkgever en het betrekken van de werknemers bij de aanpak een belangrijke sleutel tot succes is. In veel voorbeelden was de rode lijn bewustwording. Fysieke klachten ontstaan vaak pas op termijn en daarmee wordt de urgentie van maatregelen niet gevoeld. Voorbeelden waren o.a. interne competities, het beste team, de beste ideeën en sponsoring van een fietsteam door de werkgever. Mooie resultaten!

Lees meer
Ontmoet Volandis op woensdag 11 oktober op Bouw Compleet 2017!

Op woensdag 11 oktober van 18.00 tot 18.45 uur organiseert Volandis de kennissessie 'Hoe futureproof ben jij?' op de Bouw Compleet 2017 in Hardenberg. Algemeen directeur Tjeerd Willem Hobma van Volandis daagt je uit naar je werk in de toekomst te kijken. Zorg ervoor dat je kunt blijven werken zolang je wilt. Of zo lang als dat nodig is. Ga jij je pensioen halen in je huidige baan? Heb jij een plan? Laat je verrassen hoe jij van voorzieningen in de sector kunt profiteren. Volandis helpt jou hierbij. Merk het zelf: bewust werken wérkt!

Meer informatie over Bouw Compleet Hardenberg 2017
Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.

Deel de nieuwsbrief met je werknemers.

Mogelijk is de informatie in deze nieuwsbrief ook interessant voor je medewerkers. Stuur de nieuwsbrief daarom door, of plaats de berichten op bijvoorbeeld het intranet. Zo is iedereen goed geïnformeerd over duurzame inzetbaarheid.


Abonneer op deze nieuwsbrief