Kan je deze e-mail niet lezen? Bekijk de online versie
Antigifcentrum
nieuwsbrief
AUGUSTUS 2016
www.antigifcentrum.be
Wist je dat...

het Antigifcentrum jaarlijks ongeveer 400 oproepen voor ongevallen in een schoolomgeving krijgt?

In deze nieuwsbrief
  • Paddenstoelen weer in volle bloei
  • Veilig in de klas en op de speelplaats
Paddenstoelen
Paddenstoelen weer in volle bloei

Deze zomer kregen we veel regen te verduren: een ideale voedingsbodem voor paddenstoelen. Het Antigifcentrum ontvangt vele oproepen waarbij kleine kinderen per ongeluk een stukje paddenstoel hebben opgegeten. Vorig jaar werd het Antigifcentrum 414 maal gecontacteerd voor problemen met paddenstoelen. Het is immers niet ongewoon om in BelgiĆ« giftige soorten tegen te komen. Identificatie van paddenstoelen tijdens het plukken is dan ook van essentieel belang. Wij willen de mycologen, die hun kennis vrijwillig ter beschikking stellen van het centrum, hartelijk danken voor hun hulp bij het identificeren van de betrokken paddenstoelen.

 

Voor welke “gevaarlijke” paddenstoelen kijk je best uit? (klik op de foto voor meer info):

Nog andere paddenstoelen zijn giftig. Bekijk het lijstje, via deze link

Terug naar school
Veilig in de klas en op de speelplaats

De school moet voor kinderen en jongeren een veilige omgeving zijn. En dat lijkt ook zo te zijn. Want de producten die er gebruikt worden, zijn over het algemeen veilig. Maar zoals steeds gluren er ook op school onvoorziene situaties om het hoek.

 

Het Antigifcentrum krijgt jaarlijks een 400-tal oproepen voor ongevallen in een schoolomgeving. De producten waarvoor meestal wordt gebeld, zijn inkt, balpen, stiften, correctievloeistof, waterverf (type ecoline of wasco), fluostaafjes, bellenblaasproducten en lijmen. Maar er zijn ook blootstellingen aan planten en paddenstoelen, geneesmiddelen (onder andere Rilatine), ontsmettingsmiddelen (alcoholgel) en chemische stoffen (met ongevallen in het labo).
 

Lijm

 

Ongevalletjes met secondelijm kunnen heel vervelend zijn. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water. Men kan een druppeltje afwasdetergent of olie ter plaatse inwrijven. Een nagelvijltje, een puimsteen of een fijn draadje kan helpen de laatste resten los te krijgen. Gevoelige lichaamsdelen kan men eerst insmeren met margarine.

 

Geduld is hier de boodschap: secondelijm is niet toxisch voor de huid en kan er dus wel enkele dagen op blijven zitten zonder probleem. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen.


Geneesmiddelen

 

Leerkrachten moeten uiteraard steeds een oogje in het zeil houden bij kinderen die medicatie moeten innemen op school. Therapeutische vergissingen, overdoseringen met medicijnen zoals Rilatine, neusdruppels, hoestsiroop kunnen tot vergiftiging leiden. Meer info via deze link.

 

Let ook op dat jongeren hun eigen medicatie niet doorgeven aan andere leerlingen.

Belgisch Antigif Centrum
Antigifcentrum
Militair Hospitaal Koningin Astrid
Bruynstraat 1 - 1120 Brussel
T +32 2 264 96 36
F +32 2 264 96 46
info@poisoncentre.be
www.antigifcentrum.be
Paddenstoelen: weet wat je eet!

Op onze website vind je heel wat extra informatie over paddenstoelen:

 

Neem ook zeker onze brochure over paddenstoelen eens door via deze link.

 

 

 

SPOELEN MET WATER

 

Bij de meeste blootstellingen met producten in een schoolomgeving zijn de gevolgen miniem. Het volstaat bij contact met bijvoorbeeld inkt, stiften of waterverf de mond te spoelen of de huid met water af te wassen.  Deze producten zijn niet giftig en al zeker niet als ze in kleine hoeveelheden met kindermondjes of de kinderhuid in contact komen.


Bij contact met vloeistof of poeder van alkaline batterijen altijd goed spoelen en nagaan of er geen brandwonden zijn. Zo ja, dan liever even de huisarts raadplegen.

 

ONGEVALLEN MET BATTERIJEN

 

Ongevallen met batterijtjes, die onder meer in rekentoestellen en speelgoed kunnen zitten, zijn zeldzaam maar vereisen toch onze aandacht. Bij het inslikken van een knoopbatterij dient er zo snel mogelijk een radiografie van borstkas en buik te gebeuren om na te gaan waar de batterij zich bevindt. Meer info via deze link.


Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkaline batterijen. Contact met deze vloeistof of dit poeder op huid en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.

 

EEN VEILIGE SPEELPLAATS

 

Plant geen giftige planten aan in de buurt van de speelplaats of het speelplein. Meer info via deze link. En hou in het oog dat er geen potentieel giftige paddenstoelen groeien.

Stopt het kind toch besjes of planten in de mond, bel dan meteen het Antigifcentrum op 070 245 245 (gratis nummer 24/7).

Bezoek onze website op www.antigifcentrum.be voor meer info
© 2015 Belgisch Antigifcentrum
Uitschrijven