Het concept Green-to-Colour gaat uit van een zo laag mogelijk niveau aan kosten van beheer. De voorwaarden daarvoor worden bij het ontwerp bepaald. Immers, de sortimentskeuze voor een bepaalde plaats is mede doorslaggevend voor het sluiten van de beplanting in korte tijd.
De vraag komt wel eens op of de snelgroeiende soorten die binnen Green-to-Colour gebruikt worden, elkaar niet verstikken en een vak op een zeker moment niet meer uit, bijvoorbeeld negen, maar nog slechts drie soorten bestaat.
Het antwoord ligt in het maaien in het vroege voorjaar. Door de beplanting zo diep terug te maaien als voorgeschreven, zal iedere plant weer ‘opnieuw’ aan de groei gaan en keurig netjes op zijn plaats blijven. Verstikken komt dus niet voor.
Dit is ook de reden waarom geen gemengde beplanting wordt toegepast. Immers: vrijwel geen enkele soort groeit even snel als het andere, waardoor bij gemengd planten (meerdere soorten per vierkante meter) op een zeker moment altijd een soort de overhand krijgt.
Het is dan noodzakelijk om per plaats per plant te bepalen wat geknipt, verwijderd of geholpen moet worden. Zeker bij de onmogelijkheid om, gezien de kosten, een hoog onderhoudsniveau te borgen lopen dergelijke beplantingen in de praktijk al snel terug wat ‘menging’ betreft.
Jammer, gezien de vaak prachtige combinaties. Met de organisch getekende plannen van Green-to-Colour kan dit probleem niet optreden en blijft het ontwerp vele jaren lang wel in stand.