Donderdag 19 oktober 2017
Nieuwsbrief voor werknemers

Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Naar je werk in de toekomst. Zorg ervoor dat je kunt blijven werken zo lang je wilt. Of zo lang als dat nodig is. Wij van Volandis dagen werknemers in de bouw & infra uit hier zélf mee aan de slag te gaan. We helpen ook. Met advies. Met ondersteuning. En met de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Die geeft je inzicht in je lichamelijke conditie. Hoe goed je op het werk in je vel zit. En wat je ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Maak er serieus werk van. Weet hoe je bezig bent. En waar je naartoe werkt. Merk het zelf: bewust werken wérkt.

Tips voor de preventiemedewerker

InPreventie – een platform en netwerk voor en door preventiemedewerkers en specialisten – heeft een YouTube-kanaal gelanceerd met filmpjes voor preventiemedewerkers. In de eerste aflevering worden praktische tips gegeven voor samenwerking met de bedrijfsarts. Het filmpje is een eerste deel in een serie van filmpjes met ‘Tips voor preventiemedewerkers’, waarin ze concrete handvatten geven over diverse onderwerpen.

De onderwerpen in de filmpjes sluiten aan bij vragen die TNO vanuit het project ‘Versterken Impact Preventiemedewerker’ hoort van preventiemedewerkers. De filmpjes zijn in de eerste plaats bedoeld voor (startende) preventiemedewerkers in kleinere bedrijven.

Bekijk het eerste filmpje 'Hoe werk je samen met een bedrijfsarts?'
Stop deze maand met roken!

Is het nog stoer om te roken in de bouw? Waarom doe je niet net als je collega? Steeds minder werknemers in de bouw roken. Onder de 25 jaar rookt 32%, van 25 tot 45 jaar 22% en boven de 45 jaar 19%. Eén van je vier bouwplaatscollega’s rookt, nog maar één van je acht UTA-collega’s. Dit zijn cijfers uit het Bedrijfstakverslag 2017 van Volandis. Er is hulp voor je: ik wil meedoen!

Met je e-mailadres krijg je het Stoptober Magazine en informatie over de Stoptober-app. Je ziet dan dagelijks tips op je mobiel. Dat helpt je het deze maand vol te houden. Stop samen met bekende Nederlanders en anderen, ontvang steun. Je ziet ook direct hoeveel geld je bespaart.

Wist je dat...
Je na deelname aan het PAGO of de DIA op kosten van de sector kunt starten in een traject dat je helpt te stoppen met roken? De bedrijfsarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een leefstijladviseur van jouw arbodienst. Vraag er naar bij de arbodienst of bel de Vraagbaak van Volandis!

Kijk voor meer informatie op de website van Stoptober
Nieuwe regelgeving opbouw rolsteigers per 1 januari 2018

Werkgevers moeten zorgen voor een werkmethode die de grootste garantie geeft op het voorkomen van ongevallen en voldoet aan de laatste stand der techniek. Dit betekent dat altijd achter leuningen moet worden gewerkt. Hier mag, omdat het valgevaar betreft, niet van worden afgeweken om economische motieven.

Lees meer over de nieuwe regels
De sportende bouwvakker

Je staat vroeg op om naar je werk te gaan. Daar aangekomen sta je de hele dag op je benen, loop je van hot naar her en werk je je in het zweet. Als bouwvakker sport je de hele dag. Na werktijd moet je herstellen, niet nog eens gaan sporten. Toch?! Een logische gedachte, maar foute redenering. Door na werktijd niet in je stoel te ploffen maar te sporten, boek je juist gezondheidswinst! Je werkt op deze manier actief aan je duurzame inzetbaarheid en kwaliteit van leven. Nu én tijdens je pensioenjaren.

Lees meer over de voordelen
Image Caption
Aandacht voor asbest

Recent is er veel aandacht geweest voor asbest: in een aantal gevallen bleek er asbest te zitten in het grit dat werd gebruikt bij gritstralen. Maak je je zorgen over mogelijke blootstelling aan asbest? Meld dit direct bij de uitvoerder. Ben je inderdaad blootgesteld, plan dan een spreekuur met je bedrijfsarts.

Meer informatie
Meer informatie over asbest vind je op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Je kunt ook vragen of je werkgever de Volandis toolbox over asbest wil geven. 

Heb je nog vragen? Bel dan de Volandis vraagbaak: 0341 - 499 299.

Lees meer over asbest op onze website
De maand van de ergonomie: stuur je foto op!

Via het fietspad de hei in

Tref jij ook wel eens zo’n situatie aan waarbij je je vraagtekens zet bij het ontwerp? In deze 'Maand van de ergonomie' ontvangen wij graag grappige en hilarische voorbeelden van situaties die verre van ergonomisch zijn. Stuur deze naar info@volandis.nl, onder vermelding van 'Maand van de ergonomie'. 

Stuur je foto in
Volandis trekt een sprint: 2.000ste DIA een feit!

Op 15 juni 2017 voerde DIA-adviseur Karin Bruineman het 1.000ste DIA-adviesgesprek. Slechts 3,5 maand later is nu ook de 2.000ste DIA een feit. Op 5 oktober j.l. nam Klaas van Asselt deel aan het PAGO bij arbodienst Vechtstad Consultancy. Gefeliciteerd Klaas en Vechtstad Consultancy met deze mijlpaal. Alle arbodiensten bedankt voor jullie bijdrage!

Ga naar een overzicht van de arbodiensten waar Volandis mee samenwerkt
Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.

Deel de nieuwsbrief met je collega's

Mogelijk is de informatie in deze nieuwsbrief ook interessant voor je collega's. Stuur de nieuwsbrief daarom door, of plaats de berichten op bijvoorbeeld het intranet. Zo is iedereen goed geïnformeerd over duurzame inzetbaarheid.


Abonneer op deze nieuwsbrief