Facebook icon Twitter icon Forward icon

Griffioens Groennieuws

Dankzij het gunstige weer is het seizoen nu echt op stoom.

Opvallend lijkt de tendens naar een wat later begin van het tuinseizoen bij de consument. Waar ‘vroeger’ tuincentra eind februari de vraag kregen of de vasteplanten al binnen waren, zodat men kon komen ‘snuffelen’, is het nu wachten op het eerste blad alvorens men koopt. Of vaker ook: wachten op bloei, want dan zie je wat je koopt.

Toch is daar wel een aantekening bij te maken: de meeste vasteplanten bloeien ca. 4 weken per jaar. Dit betekent dat de eerste week bloei op het tuincentrum gebeurt en de klant eigenlijk maar maximaal een week of drie weken bloei tegemoet kan zien.

Die vaststelling leidt dan weer tot de conclusie dat er veel waarde zit in de breedte van het sortiment. Aangeboden op het moment dat er nog ‘verwachting’ in zit, nu nog groen, straks de bloemen.

Potmaat 11 cm

Natuurlijk moet ook dat aanbod er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien. Voor Griffioen betekent dit een consequente keuze voor de potmaat 11 cm vierkant in een ruim wisselend sortiment met de nadruk op ‘frisgroen’.

PLANTENPODIUM: Dicentra

Dicentra, een welbekende vasteplant met een paar bijzondere eigenschappen.

Dicentra is zeer goed bestand tegen vorst, althans: de ondergrondse delen. Staat een plant eenmaal in de grond, is doodvriezen vrijwel uitgesloten.Voorgetrokken planten uit de kas zijn fraai om te zien, maar helaas erg kwetsbaar bij nachtvorst.

Ook nu, ondanks het mooie weer, kan de temperatuur nog een keer onderuit gaan en is er in Dicentra veel schade. Koop dus planten die van buiten komen, ietsje later zijn, maar voor de consument veel meer waarde hebben.

Hoge Dicentra, de rose Dicentra spectabilis en witte Dicentra spectabilis ‘Alba’ zijn bekend. In de Dicentra formosa types is ‘Luxuriant’ al jaren een topper. De witte en crèmekleurige variëteiten, alsmede de rode zijn aanzienlijk minder sterk.

Dicentra spectabilis 'Alba'

Dicentra spectabilis

Dicentra spectabilis 'Alba'

Dicentra spectabilis