Nieuws december 2017

Geen afbeeldingen? Webversie

Nieuws I december 2017
Academie Borgerhout muziek - woord

 
 

De Sint was op onze academie en het was een groot feest!

 
 

Meer foto's van het Sinterklaasconcert vind je op onze website of FB-pagina

 


" Voor mij is lesgeven niet zomaar een middel om daarnaast te kunnen doen wat ik wil. Ik wil iets overbrengen aan mijn leerlingen. En ik kan mijn passie voor muziek pas overbrengen als ik zelf nog ervaar hoe het is om op een podium te staan."

 

 

Sander Le Roy
Leerkracht piano, AMV en pedagogische coördinator en voorzitter focusgroep 'gezelligere school' in de 
 Academie Borgerhout

 

IN-TEAM I kennismaking met Sander Le Roy

Tien jaar geleden werd Sander Le Roy uitgenodigd op de Academie van Borgerhout als extern jurylid. ‘Nu ik er aan terugdenk, diezelfde dag nog heb ik gesolliciteerd,’ zegt hij, ‘ik zou na de deliberatie snel naar huis gaan, ik zat midden in de examens op het Lemmensinstituut, en toen vroeg de directeur: “Iets drinken, Sander?” Ik wist: dit is belangrijk, als ik hier aan de slag wil (lacht). Dus bleef ik nog even. En voilà, de toon was gezet’.

Zou het daaraan kunnen liggen, dat er ‘iets van een feestje’ in de lucht hangt wanneer Sander over de academie vertelt? Of heeft het er mee te maken dat hij straks, na ons gesprek, het Sinterklaasconcert dirigeert? ‘Mag dirigeren’, corrigeert hij me.

HET VERKEER REGELEN

Zo’n Sinterklaasconcert dirigeren blijkt geen sinecure: ‘Als dirigent is dat best spannend. Je moet het je voorstellen: dat zijn allemaal eerstejaartjes, een stuk of honderd, nog nooit met een dirigent gewerkt, vaak nog nooit opgetreden. Dus de hele tijd staan ze naar hun papa’s en mama’s te zwaaien. Dan zijn er nog de muziekpieten; collega’s die meespelen; dwarsfluit, hobo, klarinet, cello, accordeon, piano. Terwijl die kinderen enkel pianobegeleiding gewend zijn. Die weten niet waar ze het hebben, natuurlijk, beginnen dan mega-enthousiast te zingen zonder nog naar de muziek te luisteren of naar mij te kijken (lacht). Daar sta je dan, het verkeer te regelen. Maar heel fijn, hoor.’

Sander geeft fulltime les op de academie, piano en AMV, aan leerlingen tussen 7 en 70 jaar. Hij coördineert de pianoafdeling, zit daarvoor in het PECO-team (Pedagogische Coördinatie), en hij zit de focusgroep ‘gezelligere school’ voor.

Het zit hem als gegoten, zoals hij tegenover me zit en zijn job uit de doeken doet: ‘Op de Academie van Borgerhout kwam ik terecht in een bloeiende omgeving. Er heerst een goeie drive. Je krijgt er veel waardering voor wat je doet. Je merkt ook dat alle collega’s veel voor elkaar willen doen. De leerlingen van de compositieklas hebben openbare proef, bijvoorbeeld; dan komen vijf collega’s samen om de arrangementen van de leerlingen te repeteren, op een pinkstermaandag. Dat doe je voor elkaar. Er is veel goesting.’

IETS KOSTBAARS

Wacht even. Coördinatie, piano, AMV, dirigent. En het liefst van al zingt hij, kom ik te weten. Af en toe zingt hij in een theaterproductie, bij toneelgroep NUNC bijvoorbeeld, en hij verzorgt zangworkshops voor teambuildings. Hij is zangcoach bij een musicalgezelschap in Zandhoven (volgend jaar staat hij er zelf op de planken), en stemcoach af en toe, bij Koor&Stem. Verder werkt hij freelance als zanger en soms als pianist, en dirigeert hij twee koren: een kinderkoor bij de vzw Waelrantkoren (tussendoor vraagt hij: ‘Waarom zijn je kinderen nog niet ingeschreven, Jan?’) en een volwassenenkoor in Hoogstraten. 

Ik reageer met iets in de aard van: dat kan tellen. Je zou haast vergeten dat er een voltijds muziekleraar tegenover je zit. Over dat laatste zegt hij: ‘Ik wilde altijd graag lesgeven. Vroeger dacht ik: goed, dan geef ik later Frans of wiskunde. Het heeft lang geduurd voor ik besefte dat je ook pianoles kon geven. Mijn zingende collega’s vragen soms: “hoe kan jij zoveel lesgeven?” Maar ik doe het gewoon graag. Voor mij is lesgeven niet zomaar een middel om daarnaast te kunnen doen wat ik wil. Ik wil iets overbrengen aan mijn leerlingen. En ik kan mijn passie voor muziek pas overbrengen als ik zelf nog ervaar hoe het is om op een podium te staan. Hoe kan ik anders mijn leerlingen aanmoedigen om concerten te gaan spelen? Ik kan toch niet als een uitgedroogde mus voor de klas staan? Dan ben je niet geloofwaardig. Niet dat ik optreed omdat ik vind dat het moet. Optreden is ontzettend leuk, daarom geef ik daar zo graag les over.’

Iets kostbaars doorgeven, daar is het Sander in het lesgeven om te doen, zoals op zo’n teambuilding. Bij mij doet dat woord iets met de haartjes op mijn nek, maar hij heeft er een mooie anekdote over: ‘Die mensen hadden nog nooit gezongen. Eerst was er veel schroom. Dan doe je de oefeningen en nadien hoor je: “Heb jij een koor? We willen dit meer doen.” Daar doe je het voor. Je ziet gêne wegvallen. Je ziet mensen iets ontdekken.’

We ronden af. Op naar het Sinterklaasconcert. Ik wens hem veel merde en denk: ik geloof dat ik volgend jaar mijn zoon maar eens inschrijf voor dat koor. 

Tekst: Jan Hardies 

 


STUDENTENKAART
Wist je dat er heel veel voordelen verbonden zijn aan je studentenkaart? Neen?
Klik dan hier
: voordelen studentenkaart.
Neem zeker eens een kijkje!

 

De Academie Borgerhout steunt een goed doel! Doe jij ook mee?

We zetten onze schouders mee onder een initiatief van een aantal leerlingen van onze academie. 

Zij verkopen tijdens het volwassenenconcert Couleur Café heerlijke koeken voor 5 euro per doos ten voordele van Crowdfunding 'Eugene verdient te blijven' 

Wie is Eugene en wat is zijn verhaal?
"Eugene is een achttienjarige jongen uit Antwerpen, die tien jaar geleden samen met zijn vader naar België is overgekomen vanuit Ghana. 6 jaar geleden werden de papieren van Eugenes ouders afgenomen. Hierdoor is ook hij zijn papieren kwijtgeraakt.Tijdens een politiecontrole op een scoutfuif een maand geleden kon hij geen Belgische paspoort voorleggen en werd hij opgesloten in de gevangenis. Na meer dan dertig uur werd hij overgebracht naar een gesloten centrum voor illegalen in Vottem (Wallonië, nabij Luik). 
Eugene is de laatste tien jaar in Antwerpen opgegroeid en is hier heel goed geïntegreerd. Vrienden en supporters van Eugene hebben de laatste weken duizenden handtekeningen verzameld om tegen de uitwijzing in te gaan, ze hebben een advocaat onder de arm genomen om een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning in te dienen en ze hebben ook een crowdfunding opgestart om de procedurekosten te kunnen betalen. Want de toekomst van Eugene ligt hier in België en niet in Ghana waar hij niemand kent."

Wil je ook Eugene en zijn familie steunen?
Dan kan je op 20 december vanaf 19:00 een gouden koekendoos voor 5 euro aankopen in onze Academie, Collegelaan 3 en vanaf 20:00 genieten van het gratis volwassenenconcert Couleur Café!

Wil je meer weten over het goede doel en Eugene?
Neem dan een kijkje op de FB-pagina van het initiatief:
Eugene verdient te blijven

 

Vakantiedagen in december

Woensdag 13 december 2017: pedagogische studiedag.
Geen lessen - de academie is die dag gesloten 

Zaterdag 23 december 2017 - zondag 7 januari 2018: Kerstvakantie.
We wensen jullie een heerlijke vakantie en prettige feesten! 

 

Culture Club? Culture Club! 

We merken sinds jaren dat onze school heel wat talent in huis heeft en dit zowel bij leerlingen als bij leerkrachten. Naast talent hebben onze leerkrachten ook een degelijke kennis van het culturele veld. Dit wilden we doorgeven.

Daarom hebben de leerkrachten een lijst gemaakt van ettelijke culturele activiteiten gaande van het bezoek aan een concertzaal tot het bijwonen van een concert dat de moeite waard is. Deze lijst wordt vanaf nu aangeboden aan al onze AMC studenten.


Onze aller eigenste Culture Club werd zo een feit.

Het eerste concert op de lijst was dit van Jason Moran in de Roma. Dat werd meteen een schot in de roos. Het werd bijgewoond door een kleine groep enthousiaste leerlingen die zich hiervoor inschreven (en zelfs al meteen een paar ouders).

Wat we die avond voorgeschoteld kregen, was onvergetelijk… de herinterpretatie van een plaat van Thelonious Monk door Jason Moran.
Als openingsnummer werd – behoorlijk ongewoon voor een concert – de plaat opgezet en speelde Jason op onnavolgbare wijze mee. Hij bood ons daarmee een heerlijk inzicht in hoe hij studeert, interpreteert, terwijl hij optreedt.
Hiervoor werd hij niet alleen bijgestaan door een zestal blazers en een ritmesectie maar ook door visuals!
De beelden die werden geprojecteerd waren perfect aangepast aan de kenmerkende hoekige speelstijl van Jason Moran. Op het ene moment gestileerd, dan weer ruw en onbewerkt schokkerig.
Als bisnummer trakteerde Jason ons op een new Orleansgewijs door de zaal richting inkomhal marcherende Jason Morangroep. Dit terwijl ze het bisnummer inzetten: een eigen versie van het slotnummer van de plaat die onderwerp vormde van dit concert.

We zaten tijdens het concert achteraan. Maar wat een geluk. Dichterbij konden we niet raken om te genieten van dit bisnummer… en van een onvergetelijke avond!

Tekst: Jeroen Tilkin 

 

Activiteiten dec '17 - jan '18

ZIËNA 
100 jaar Jazz; een taal van emotie in beweging: invloed op beeldende kunst, mode, dans en literatuur
Dinsdag 12 december 2017 I 20:00 - 22:00
Academie Berchem beeldende kunst
Frans Van Hombeeckplein 29, 2600 Berchem 

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG 
Woensdag 13 december 2017 - geen les! 

ZIËNA
Jazz in beeld: wandeling in het Middelheim
Jazztaal als creatieve bron voor beeldende taal en vice versa.
Zondag 17 december I 14:00 - 15:30
Middelheimmuseum 
Middelheimlaan 61 I 2020 Antwerpen

COULEUR CAFÉ 
Volwassenenconcert
Woensdag 20 december 2017 I 20:00
Academie Borgerhout 
Collegelaan 3, 2140 Borgerhout

KERSTVAKANTIE
Zaterdag 23 december 2017 - zondag 7 januari 2018
Fijne vakantie!
 
IN-TEAM LEERKRACHTENCONCERT &
NIEUWJAARSDRINK

Zondag 21 januari 2018 I 11:00
Districtshuis Borgerhout
Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout

ZIËNA
Bruce Nauman: kunst met een gevarieerde vormentaal
Dinsdag 23 januari 2018 I 20:00u - 22:00
Academie Merksem beeldende kunst
Van Heybeeckstraat 28 - 2170 Merksem

CULTURE CLUB
Bezoek Depot Decap orgels 
Voor alle leerlingen Middelbare Graad 1

Zaterdag 27 januari 2018 I 13:00 I 14:30 I 16:00

GEDICHTENDAG 2018
De wereld als een podium gezien
De klas Literair Schrijven treedt op met eigen werk!

Donderdag 25 januari 2018 I 20:00
't Werkhuys ! Zegelstraat 13 I 2140 Borgerhout

 

Vind onze Facebook pagina leuk en blijf op de hoogte van het reilen en zeilen binnen onze academie:

ACADEMIE BORGERHOUT 

Facebook Like Button

 
  Vind ik leuk 
  Doorsturen 
Uitschrijven