Facebook icon Twitter icon Forward icon

De winter voorbij…..

Het is begin maart en de winter lijkt voorbij. Een milde winter zonder heel lage temperaturen, geen extreem zoutgebruik, maar toch koud genoeg om het nodige kleine onkruid een tik te geven.

Vorst- of zoutschade is daarom niet te verwachten. Wel is het vergeleken met vorig jaar een aantal nachten zover onder nul geweest dat de vasteplanten daadwerkelijk hun koudeperiode gehad hebben. Veel planten hebben die nodig om in de komende maanden goed te bloeien, de verwachtingen zijn daarom gunstig.

Onder de grond zijn de activiteiten aan de gang, een paar mooie dagen en het eerste groen komt tevoorschijn. En dan gaan we maaien…..

Maaien en mulchen

Binnen het concept Greentocolour® is het extreem kort maaien en mulchen in ruwweg maart en de eerste helft april één van de vier pijlers. Hoe zit dat nu?

Allereerst het sortiment. Binnen Greentocolour® wordt alleen gewerkt met soorten die maaibaar zijn. Een voorwaarde daarbij is dat de soorten na het maaien gelijkmatig opkomen, zoveel mogelijk tegelijk.

We maaien en mulchen om de volgende redenen:

  1. Door het extreem kort maaien na het uitlopen (gewas 5-15 cm hoog) onderbreken we de fase waarin de plant gaat werken aan de bloei. Hij moet opnieuw gaan uitlopen, gebruikt daar de zgn. adventiefknoppen voor, en zal daarna eerst een paar weken bladmassa gaan maken. Precies wat we nodig hebben om onkruid te onderdrukken. De bloei is ca. twee of drie weken later dan normaal.
  2. Door het maaien brengen we ieder jaar de beplanting weer terug op de ‘eigen plaats’, dwz: het ontwerp blijft in stand, niets neemt de overhand.
  3. De beplanting blijft ca. 30% lager, valt niet om en het ziet er in de zomer kort, gedrongen en aantrekkelijk uit.
  4. Misschien wel de belangrijkste: het traditionele opnemen en scheuren na 5 jaar is compleet overbodig. Dit ‘verversen’ doen we ieder jaar met het maaien.
  5. De mulch laten we liggen. We mesten direct na het maaien, in één werkgang, waarbij we ca. 70% van de voorgeschreven mest gebruiken. Organische mest werkt ca. 4 maanden, de voeding voor de overige maanden komt uit de mulch, die ook het organische stof gehalte in de grond op peil houdt.

Let op: maaien vóórdat het gewas is uitgelopen is voor het ‘verversen’ zinloos, wachten tot het groen er flink op staat!

Ga geen bestaande beplantingen, ouder dan twee jaar, maaien zonder goed advies. Als, bijvoorbeeld, de grond na het planten is gezakt en de kluiten zijn daardoor hoog komen staan, heb je kans dwars door de koppen van de planten te maaien. Dan gaat het mis. Bij consequent jaarlijks maaien is het risico hierop uitgesloten. Vraag bij twijfel ons advies!

Onkruid

Aan onkruid wordt soms te weinig, maar soms teveel (!) gedaan. Voor de komende periode kan het goed helpen om plakken muur met de brander (een gewone dakbrander werkt prima) aan te pakken. Dan ben je er voor langere tijd vanaf. Nu doen, de vasteplanten hebben er geen last van!

Na het maaien over het perceel lopen met de schoffel en hier en daar het bestaande onkruid even wegtikken. Let wel op een paardenbloem o.i.d., steek die voor de zekerheid even weg.

Het is zinloos meer bewerking te doen dan dit, behalve een schoffeltje langs de randjes en kantjes. De beplanting zal zich snel gaan sluiten, maar daar komen we bij de volgende nieuwsbrief, over twee weken, weer op terug.

Greentocolour®