Vrijdag 22 september 2017
Nieuwsbrief voor werknemers

Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Naar je werk in de toekomst. Zorg ervoor dat je kunt blijven werken zo lang je wilt. Of zo lang als dat nodig is. Wij van Volandis dagen werknemers in de bouw & infra uit hier zélf mee aan de slag te gaan. We helpen ook. Met advies. Met ondersteuning. En met de Duurzame Inzetbaarheidanalyse (DIA). Die geeft je inzicht in je lichamelijke conditie. Hoe goed je op het werk in je vel zit. En wat je ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Maak er serieus werk van. Weet hoe je bezig bent. En waar je naartoe werkt. Merk het zelf: bewust werken wérkt.

Planning Leermeestercursus en nascholing Leermeestercursus

Binnenkort starten we met het inplannen van de Leermeestercursus en de nascholing Leermeestercursus. De eerste groepen voor de leermeestercursus starten al vanaf oktober. Gezien de verwachte aantallen voor de nascholing Leermeester, starten we direct in januari 2018 met nascholingscursussen. 

Lees meer
UTA-werknemer met werkstress?

Maak gebruik van gratis stresscoaching van CSR centrum

Uit het Bedrijfstakverslag van Volandis over het eerste halfjaar van 2016 blijkt dat 70% van het uitvoerend en administratief personeel (UTA-personeel) in de bouw & infra, waaronder de uitvoerder, tijdsdruk ervaart en 50% van het bouwpersoneel. Van het UTA-personeel vindt eveneens 70% het werk geestelijk inspannend. Tijdsdruk en geestelijk inspannend werk vormen samen met weinig invloed hebben op het werktempo en de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd, belangrijke pijlers onder term psychosociale belasting (zie blog van Anna de Boer, specialist marktonderzoek bij Volandis).

Het (lichamelijk) zware werk van vroeger is veranderd in de psychosociale belasting van nu. Dat vraagt om een andere kijk op (omgaan met) het werk en jezelf, gericht op het voorkomen van uitval door stressgerelateerde klachten. Het CSR centrum kan daar met het gratis stresscoaching traject bij helpen. Zie onderstaande resultaten in de infographic.

Lees meer over het stresscoaching traject van CSR
Wat staat er in het DIA-Actieplan?

Weet je niet goed hoe je het gesprek met je werkgever aan moet gaan en kun je wat tips gebruiken? Of wil je je werkervaring om laten zetten in een diploma en een EVC-traject gaan volgen? Werk je misschien op kantoor en ervaar je teveel stress of werkdruk? Of is het zaak dat je aan de slag gaat met je leefstijl: stoppen met roken of meer bewegen bijvoorbeeld? Uit een DIA-adviesgesprek kunnen verschillende acties komen die je als werknemer kunt ondernemen. Het ligt eraan waar jij tegenaan loopt of wat je wilt veranderen binnen je werk. Wat heb jij nodig om veilig, gezond en met plezier je werk te kunnen (blijven) doen?

Lees meer over het DIA-Actieplan
Image Caption
Volandis vlog #6 Hoe laat je zien wat je kunt?

Paul nam voor de zomervakantie deel aan de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) van Volandis. De DIA bestaat naast het PAGO uit een adviesgesprek over de pijlers Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. Doel is de werknemer in beweging te krijgen, zodat hij of zij gezond en gelukkig het pensioen haalt. Hiervoor is het belangrijk dat een werknemer zelf regie houdt op zijn loopbaan. Paul is hier een goed voorbeeld van.

Bekijk de vlog en lees tips voor het maken van een digitaal portfolio
Veelgestelde vraag: is de DIA verplicht?

Nee, deelname aan de DIA is niet verplicht. Het is jouw cao-recht deel te mogen nemen. De DIA wordt door sociale partners in de bouw en infra gezien als de nieuwe norm. Feitelijk is de DIA het vertrouwde PAGO met een plus. Deze plus is het DIA-adviesgesprek. Dit gesprek helpt je inzicht te krijgen in hoe je ervoor staat en hoe je je toekomstkansen kunt vergroten.

Via de arbodienst word je automatisch uitgenodigd. Jouw tijdsinvestering is 2 uur: één uur voor het medisch onderzoek bij bedrijfsarts en assistent en aansluitend één uur in gesprek bij de DIA-adviseur. “Deze investering loont ”, zeggen jouw collega’s vrijwel unaniem. Daarom organiseren steeds meer werkgevers de DIA’s onder werktijd en op bedrijfs- of bouwlocatie. Hiermee maken we het nog gemakkelijker voor je om deel te nemen.

Meer informatie over de DIA
Ontmoet Volandis op woensdag 11 oktober op Bouw Compleet 2017!

Op woensdag 11 oktober van 18.00 tot 18.45 uur organiseert Volandis de kennissessie 'Hoe futureproof ben jij?' op de Bouw Compleet 2017 in Hardenberg. Algemeen directeur Tjeerd Willem Hobma van Volandis daagt je uit naar je werk in de toekomst te kijken. Zorg ervoor dat je kunt blijven werken zolang je wilt. Of zo lang als dat nodig is. Ga jij je pensioen halen in je huidige baan? Heb jij een plan? Laat je verrassen hoe jij van voorzieningen in de sector kunt profiteren. Volandis helpt jou hierbij. Merk het zelf: bewust werken wérkt!

Meer informatie over Bouw Compleet Hardenberg 2017
Winnaar vakantiefoto 'Gespot in de bouw' bekend!

Albert Prinsen gelukkige winnaar van Casio horloge

In onze eerdere nieuwsbrieven deden wij een oproep foto's of video's in te sturen van een bijzonder, gek, mooi, verrassend bouwverschijnsel, goede of juist slechte/gevaarlijke bouwomstandigheden. Uit de vele inzendingen die we binnenkregen, hebben we een winnaar gekozen. Bovenstaande foto van Albert Prinsen is de winnende foto. Het is een onveilige werksituatie bij de bouw van een hotel in Fiss, Oostenrijk.

Albert Prinsen, van harte gefeliciteerd! Het Casio horloge komt jouw kant op! 

TNO zoekt meedenkers voor App Fysieke belasting

TNO werkt aan een app voor werknemers om vragen over risico’s en gezondheid bij fysiek zwaar werk te beantwoorden. In de app kun je een zelf-evaluatie van je fysieke belasting uitvoeren. Tips, feedback en herinneringen helpen je om je acties tot een succes te maken.

Co-creatiesessie
Om tot een effectieve app te komen die aansluit bij de wensen en behoeften uit de praktijk, heeft TNO inbreng nodig! Er is geen specifieke voorkennis nodig, alleen kennis van de dagelijkse praktijk! Lijkt het je leuk hieraan mee te doen? Stuur een e-mail naar heleen.dekraker@tno.nl. Zij neemt dan z.s.m. contact met je op.

Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.

Deel de nieuwsbrief met je collega's

Mogelijk is de informatie in deze nieuwsbrief ook interessant voor je collega's. Stuur de nieuwsbrief daarom door, of plaats de berichten op bijvoorbeeld het intranet. Zo is iedereen goed geïnformeerd over duurzame inzetbaarheid.


Abonneer op deze nieuwsbrief