UVM Kan du ikke se indholdet i denne mail? Kilk her
 
Nyheder om erhvervsuddannelserne, juni 2017
8. juni 2017

Nyheder om erhvervsuddannelserne, juni 2017

 

Læs udvalgte nyheder på erhvervsuddannelsesområdet fra juni 2017.

  • Lov vedtaget af Folketinget
  • Erfaringsopsamlinger for handlingsplan 2017
  • Proces og tidsplan for dimensionering 2018
  • Fordelsuddannelser 2017
  • Færre falder fra erhvervsuddannelsernes grundforløb
  • Afbureaukratiseringsseminar
  • FastholdelsesTaskforcen delte viden og erfaringer om fastholdelse af elever
  • Ny viden: It understøtter læring og motivation på erhvervsuddannelserne


Lov vedtaget af Folketinget

Folketinget har fredag d. 2. juni 2017 vedtaget et lovforslag fremsat af undervisningsminister Merete Riisager (LA) den 26. april, der udmønter trepartsaftalen om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser fra august 2016. Loven udmønter blandt andet modellen for det nye praktikpladsafhængige AUB-bidrag samt tilhørende bonusordninger, der knytter sig til modellen.

 

Læs mere om den vedtagne lov på Folketingets hjemmeside.

 

Erfaringsopsamlinger for handlingsplan 2017

Som led i opfølgningen på erhvervsskolernes handlingsplaner for øget gennemførelse 2017 inviterede Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) alle erhvervsskoler til at byde ind med deres erfaringer om arbejdet med handlingsplanen 2017.

 

Det foregik ved tre møder, som blev holdt i København, Aarhus og Odense i april. I alt deltog omkring 40 skoler. Skolernes erfaringer er med til at forbedre konceptet for handlingsplanen og skal bidrage til, at STUK bedst muligt kan understøtte skolernes kvalitetsarbejde gennem handlingsplanerne.

 

Med afsæt i skolernes erfaringer afholder STUK i oktober temadage om handlingsplanerne, som en optakt til skolernes arbejde med handlingsplan for 2018.

 

Læs mere om handlingsplan for øget gennemførelse på ministeriets hjemmeside.

 

Proces og tidsplan for dimensionering 2018

Med trepartsaftalen ”Trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser” fra august 2016 blev det besluttet, at der skal ske en dimensionering af udvalgte uddannelser. Udgangspunktet for dimensioneringen er, at alle elever skal kunne forvente at afslutte den uddannelse, de har påbegyndt.  Dimensioneringen skal derfor ske af de uddannelser, hvor der vurderes at være en ubalance mellem tilgang og mulighed for at få en praktikplads, og hvor det fremtidige arbejdskraftbehov er faldende.

 

For at sikre gennemskuelighed for elever og skoler blev det i den tekniske arbejdsgruppes afrapportering fra november 2016 endvidere besluttet, at dimensioneringen af erhvervsuddannelserne skal bygge på objektive kriterier. De objektive kriterier er beskrevet i den tekniske arbejdsgruppes afrapportering.

 

Efter tæt dialog med parterne bag aftalen og efter høring i REU har Undervisningsministeriet fastlagt retningslinjer for dimensionering, som også indeholder en procesplan. Processen er følgende:

  • Ultimo maj (uge 21 i 2017): Undervisningsministeriet beregner hvilke uddannelser, der skal dimensioneres på baggrund af de objektive kriterier.
  • Primo juni (uge 22 i 2017): REU høres om dimensioneringen på baggrund af objektive kriterier samt om der er andre uddannelser, der bør dimensioneres.
  • Medio juni (uge 24 i 2017): REU afgiver indstilling til Undervisningsministeriet.
  • Medio juni (uge 25 i 2017): Ministeren fastsætter dimensionerede uddannelser og kvote-størrelser.
  • Medio juni (uge 25 i 2017): REU høres om institutionsfordelingen af kvoter.
  • Ultimo juni (uge 26 i 2017): REU afgiver indstilling til Undervisningsministeriet vedrørende institutionsfordelingen.
  • Ultimo juni (uge 26 i 2017): Undervisningsministeriet udmelder de institutionsfordelte kvoter til skolerne.


Fordelsuddannelser 2017

Siden den 1. januar 2017 har 33 erhvervsuddannelser været fordelsuddannelser. Fordelsuddannelser er uddannelser, hvor der især kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Målet er, at unge og voksne, der står for at skulle vælge en erhvervsuddannelse, i særlig grad vælger fordelsuddannelserne.

 

Arbejdsgiverne, der har udpeget fordelsuddannelserne, har kollektivt forpligtet sig til at oprette praktikpladser til mindst ni ud af ti elever på fordelsuddannelserne. Fordelsuddannelserne er derfor et attraktivt førstevalg for unge og voksne, der ønsker en erhvervsuddannelse, fordi der er udsigt til både praktikpladser og jobmuligheder.

 

I forbindelse med ansøgning til grundforløbets 2. del, er det særlig relevant at vejlede og guide kommende elever mod disse uddannelser, hvor muligheden for en praktikplads er gode.

 

Arbejdsgivere, der indgår uddannelsesaftaler med elever på fordelsuddannelserne, kan opnå en ekstra økonomisk bonus. Medio 2018 opgøres det hvilke uddannelser, der har levet op til fordelsuddannelseskravene, og om virksomheder med elever fra fordelsuddannelser får en fordelsuddannelsesbonus.

 

Læs mere om fordelsuddannelsesbonussen på DA’s hjemmeside.

 

Ministeriet vil efter sommer igangsætte en ny ansøgningsproces blandt arbejdsgiver- og brancheorganisationer med henblik på, at udpege fordelsuddannelser for 2018. Det forventes, at mange af de samme uddannelser som er fordelsuddannelser i 2017 vil blive udpeget af arbejdsgiverne til at være fordelsuddannelser for 2018.

 

Se en kort præsentation af fordelsuddannelserne og læs mere om fordelsuddannelser på ministeriets hjemmeside.

 

Færre falder fra erhvervsuddannelsernes grundforløb

Frafaldet på erhvervsuddannelsernes grundforløb er mindsket efter reformen, viser nye tal.

 

På erhvervsuddannelsernes grundforløb er frafaldet efter tre måneder på syv pct. blandt de 15-17-årige elever, der startede på de nye grundforløb efter sommerferien 2016. Til sammenligning var frafaldet ti procent for samme elevgruppe i 2014.

 

De nye tal viser, at frafaldet på grundforløbet er markant lavere for de elever, der gennemfører deres erhvervsuddannelse med en eux.

 

På grundforløbets 2. del er det især for de voksne elever over 25 år, at der ses en nedgang i frafaldet. Det er særligt blandt de voksne elever, der tager det individuelle afkortede forløb (euv2), at der er sket en positiv ændring.

 

Få elever falder fra i overgangen mellem 1. og 2. del af grundforløbet. Over 90 procent af de elever, der har gennemført grundforløbets 1. del, er i gang med grundforløbets 2. del én måned efter.

 

Læs mere om de nye frafaldstal på ministeriets hjemmeside.

 

Afbureaukratiseringsseminar

Undervisningsministeriet afholdte den 11. maj 2017 et seminar i Tivoli Congress Center om afbureaukratisering på praktikpladsområdet. Undervisningsminister Merete Riisager indledte dagen, hvor der deltog repræsentanter for skolelederforeningerne, faglige udvalg, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer og elevorganisationer. I syv workshopper fordelt på målgrupper kom deltagerne frem med deres synspunkter om, hvor der er unødvendigt bureaukrati og unødvendige barrierer ved praktikpladsformidlingen og fremkom med forslag til, hvordan de oplevede uhensigtsmæssigheder kan ændres. Der var stort engagement blandt deltagerne, som kom med forslag til blandt andet ændrede sagsgange, ændrede regler og bedre it-understøttelse.

 

Seminaret blev holdt som led i udmøntningen af trepartsaftalen fra august 2016, som indeholder et særskilt punkt om igangsættelse af et afbureaukratiseringsprojekt. Hensigten er at fjerne unødigt bureaukrati, så der opleves mindst muligt administrativt besvær på praktikpladsområdet. Dette skal ske, uden at elevers og praktikvirksomheders retsstilling svækkes.

 

Ministeriet er i gang med at samle op og kategorisere forslagene med henblik på, at der, efter høring af interessenterne, træffes beslutning om, hvilke konkrete initiativer, der skal igangsættes.

 

FastholdelsesTaskforcen delte viden og erfaringer om fastholdelse af elever

Via oplæg, debat og workshops stillede FastholdelsesTaskforcen over to konferencedage den 23.-24. maj 2017 skarpt på de seneste fire års indsats med fastholdelse af udsatte unge på erhvervsuddannelserne. Det overordnede formål med konferencen var at præsentere resultaterne fra indsatsen samt at få en dialog om, hvordan der kan arbejdes videre med erfaringerne og den indhentede viden.

 

Læs mere og hent oplæg fra konferencen på FastholdelsesTaskforcens hjemmeside.

 

Ny viden: It understøtter læring og motivation på erhvervsuddannelserne

Ti erhvervsskoler har deltaget i forsøgs- og udviklingsprojektet ”It som pædagogisk værktøj på erhvervsuddannelserne”. Projektet konkluderer, at der er tegn på, at It kan øge elevernes motivation for læring og læringsudbytte, herunder styrke undervisningsdifferentiering og kobling mellem skole og praktik. Projektet har udviklet et inspirationskatalog med konkrete gode råd samt en tværgående vidensopsamling, der præsenterer viden om, hvad der virker i forhold til at bruge it som et pædagogisk værktøj på erhvervsuddannelserne, herunder hvordan forsøgene har medvirket til at styrke de involverede elevers motivation.

 

Læs mere på ministeriets hjemmeside.

Læs mere på uvm.dk
 

Kontakt

Anne-Mette Villumsen

Fuldmægtig

anvil1@uvm.dk

Tlf. 3392 5254

 

Læs mere

Erhvervsuddannelsesområdet på uvm.dk
 
 

UNDERVISNINGSMINISTERIET

Frederiksholms Kanal 21

1220 København K

Tlf. 3292 5000

uvm@uvm.dk
Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet?