Vrijdag 14 juli 2017
Nieuwsbrief voor bedrijven

Werk veilig. Houd plezier. Kijk vooruit. Zorg ervoor dat je werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Dat gaat niet vanzelf. Want tijden veranderen. De bouw- & infrasector verandert. Wat betekent dit voor de langdurig productieve inzet van mensen? Voor de toekomst van je bedrijf? Wij van Volandis zetten je als werkgever aan hierover na te denken. Met gezonde en gemotiveerde mensen behaal je immers de beste resultaten. We helpen ook. Met advies. Met ondersteuning. En met de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Je ontvangt een DIA-bedrijfsadvies en tools om zélf concreet aan de slag te gaan. Merk het zelf: bewust werken wérkt.

Wat maakt mijn eerste jaar Volandis?

Terugblikken en vooruitkijken - Door Tjeerd Willem Hobma

Elk kwartaal organiseren wij met collega’s een Volandis-dag. Op zo’n dag of middag komen we met 40 collega’s bij elkaar op een plek op de Veluwe om met elkaar stil te staan, goed om ons heen te kijken en vervolgens koers te zetten. We hebben er nu vier gehad en ze geven ons energie. Vaste onderdelen zijn een bericht van de directie, Open Space, actief bewegen en samen eten. De Open Space is bewust ongepland en geeft ruimte aan ideeën en feedback van collega’s.

Met de Volandis-dagen vullen we ook de rol in die een ondernemingsraad doorgaans speelt. In ons eerste jaar waren ze heel verschillend. We gebruikten thema’s als ‘Kijk vooruit’, ‘De basis op orde’, ‘Van ontdekken naar presteren’ en ‘Alle hens aan dek’. Ik gebruik ze nu om op de verschillende fasen van start-up Volandis terug te blikken en vooruit te kijken. Het laat zien dat wij er klaar voor zijn om onze dienstverlening zoals DIA’s, PAGO’s, DIA-bedrijfsadviezen, EVC-trajecten, Leermeestercursussen, kennisproducten en voorzieningen in de bouw- en infrasector op te schalen. Ik richt mijn blik eerst naar binnen op de eigen organisatie en vervolgens naar buiten.

Lees meer
Wat valt er onder het cao-pakket Preventiezorg?

Bekijk onze factsheet

In de bouwnijverheid is het goed geregeld: preventieve zorg (zoals het PAGO en de DIA) is in de cao’s opgenomen. Dit pakket wordt door de bedrijfstak gefinancierd en is zo geregeld dat werkgevers er weinig omkijken naar hebben. Door de vinger aan de pols te houden, blijven werknemers niet nodeloos met klachten rondlopen en kan actief aan een oplossing worden gewerkt. Ook blijven werknemers vitaal en gemotiveerd aan het werk en leren ze nadenken over hun eigen duurzame inzet.

Naast het PAGO en de DIA maken verschillende keuringen/onderzoeken onderdeel uit van het cao-pakket Preventiezorg. Deze keuringen/onderzoeken worden uitgevoerd door de arbodienst. Lees er meer over in de factsheet.

Direct naar de factsheet
Blog 2: zware beroepen verdienen aandacht

De eerste week van juli stond de afbouw in de spotlights door de presentatie van de quick scan over zware beroepen in de afbouwsector. Op het eerste oog heeft de afbouw meer zware beroepen dan de bouw. In verhouding is dat ook zo, want de afbouw heeft namelijk minder beroepen en die worden doorgaans als zwaar bestempeld. De bouw kent een grotere diversiteit waardoor het gemiddelde omlaag gaat. Een kwestie van statistiek. Dat betekent niet dat er geen zware beroepen in de bouw zijn.

Lees het hele blog van Anna de Boer
Langs de meetlat

Wat levert deelname van jouw medewerkers aan de DIA jou als werkgever op?

Lange werkdagen, een ongezonde leefstijl, problemen thuis, een hoge werkdruk, te weinig overleg tussen medewerkers en leidinggevenden, slechte gezondheid, vermoeidheid, weinig motivatie, stilstaan in ontwikkeling... Zomaar wat factoren die invloed hebben op het gegeven of een werknemer nog prettig leeft en werkt tot zijn pensioengerechtigde leeftijd. Hoe zit dat met de medewerkers in jouw organisatie?

Door je medewerkers deel te laten nemen aan de DIA, krijgen zij inzicht in verschillende gegevens: hoe is het gesteld met de lichamelijke conditie? Zit je goed in je vel op het werk? En wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden? Deze informatie is alleen bestemd voor de werknemer. Volandis maakt op basis van geanonimiseerde gegevens (indien het niet naar het individu te herleiden is) uit de DIA een bedrijfsrapportage, waarmee we je laten zien wat een actief duurzaam inzetbaarheidsbeleid jouw organisatie kan opleveren.

Bekijk de vijf redenen voor aan actief duurzaam inzetbaarheidsbeleid
Veelgestelde vragen over de Intredekeuring en het Intrede-onderzoek

In september stromen er weer veel nieuwe leerlingen de bedrijfstak in. Dat leidt altijd tot vragen over de Intredekeuring en het Intrede-onderzoek. Op onze website hebben we over dit onderwerp een aantal veelgestelde vragen en antwoorden opgenomen.

Direct naar de veelgestelde vragen en antwoorden
Image Caption
De dag van: DIA-adviseur Claudia Klarenbeek

Iedere DIA-dag is het weer afwachten hoe de gesprekken gaan en waarover. Vaak ga ik met mooie verhalen uit de bouw en infra weer naar huis. Jinek geeft aan dat zij, samen met Jan Smit, het mooiste beroep heeft. Maar ik denk dat ons werk net zo mooi is. Of misschien wel mooier.

Lees het hele verhaal van Claudia
DIA-vragenlijst

In de vorige nieuwsbrief vroegen we je betrokkenheid bij de ontwikkeling van een nieuwe DIA-vragenlijst. Dat vinden we erg belangrijk. Een nieuwe vragenlijst heeft namelijk veel consequenties en we willen zo min mogelijk aanpassingen doen.

Inmiddels hebben we voldoende deelnemers en kun je de vragenlijst dus niet meer invullen. Het Erasmus MC gaat nu bezig met het goed laten aansluiten van de vragenlijst op onze sector.

Bij deze bedanken we iedereen die heeft deelgenomen voor zijn of haar bijdrage! 

Volandis in de media

Uit de Telegraaf van 13 juli 2017

 

Lees het hele artikel hier
Image Caption
In gesprek met: loopbaancoach Agnes Wagenvoord

Loopbaancoaches komen bij veel bedrijven over de vloer en staan veel in contact met werknemers. Ze signaleren verschillende trends in de markt, zoals het tekort aan vakmensen. Loopbaancoach Agnes Wagenvoord heeft daarom een tip voor werkgevers: Blijf in gesprek!

Lees het hele verhaal van Agnes
5 tips om ontspannen op vakantie te gaan

1. Informeer je collega's op tijd.
Stuur een week van tevoren een mailtje, zodat ze weten wanneer je weg bent. Op die manier worden ze niet voor een voldongen feit gezet op het moment dat jij je auto-reply hebt aangezet en zij niet verder kunnen. Zo weet je ook of er nog spoedzaken liggen en kun je je prioriteiten bijstellen.

Lees de andere tips
Zomerstop

Dit was de laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. De eerstvolgende nieuwsbrief voor bedrijven versturen we op vrijdag 8 september.

Namens het hele Volandis team een fijne, zonnige vakantie!

Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Een nieuwsbrief gemist?

Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.

Stuur de nieuwsbrief door naar je collega's.

Mogelijk is de informatie in deze nieuwsbrief ook interessant voor je collega's. Stuur de nieuwsbrief daarom door, of plaats de berichten op bijvoorbeeld jullie intranet. Zo is iedereen goed geïnformeerd over duurzame inzetbaarheid.


Abonneer op deze nieuwsbrief