Facebook icon Twitter icon Forward icon

Onderhoud

Langzamerhand komt het onderhoud van de vasteplantenvakken aan de gang. In de praktijk komen we diverse typen van beheer tegen, hoewel het maaien/mulchen/mesten inmiddels een bekend fenomeen is.

Het maaien is belangrijk voor een lange levensduur van de beplanting; het hoger maaien dan 2 of 3 centimeter of het te vroeg (in januari of februari) maaien is zinloos.

Welk beheer ook gekozen is, frequentie, beeld of een mix; het is van belang de vakken vaak, maar kort na te lopen. Nadruk moet liggen op de dichtgroei. Hoe beter gesloten, des te minder het onkruid een kans krijgt.

Bij een eerstejaarsbeplanting is het zaak elke twee tot tweeënhalve week te schoffelen en te wieden. 

In ieder geval niet om de vier of zes weken de vasteplanten gaan ‘schoonmaken’, dan loopt het uit de hand.

Inboet en schade

Inboet en schadeherstel worden vaak op één hoop gegooid.

Bij Greentocolour® beschouwen wij het als twee aparte zaken. Het werk is vaak hetzelfde, maar de afrekening ligt verschillend.

  • Greentocolour® is aanspreekbaar als bij levering ondeugdelijk plantmateriaal aan de orde zou zijn en/of als soorten op verkeerde plaatsen toegepast zijn.
  • Greentocolour® is niet aanspreekbaar als het grondadvies niet is opgevolgd, verkeerd geplant is of het onderhoud na aanplant niet vakkundig is gebeurd. Dit alles bij uitvoering door derde partijen, geen partnerbedrijven van Greentocolour®.

Als schade beschouwen we doorlopen, doorrijden, diefstal, aantoonbaar foutief onderhoud, verkeerd maaien, etc. In die gevallen worden de kosten van herstel in rekening gebracht.

Een goed wederzijds begrip helpt altijd, tenslotte is het belang een fraaie, geslaagde beplanting.

inboet

schade

Wanneer inschakelen?

Op steeds meer plaatsen verschijnen vasteplanten, een plezierige ontwikkeling!

Omdat dit soort beplanting altijd als laatste aan de beurt is (eerst de riolering, bestrating, bomen, de heesters en dán de vasteplanten….. ) wordt dit onderdeel vaak pas later in de planvorming of uitvoering betrokken.

Dit betekent dat de vakken al afgevuld zijn met grond, ‘hoeft niets aan te gebeuren, ligt plantklaar’, terwijl dan niet zichtbaar is wat in de ondergrond al dan niet aan de orde is.

Om een optimaal resultaat te bereiken is het goed om al in een vroeg stadium contact te hebben en met de opdrachtgever/andere uitvoerende partijen te bespreken hoe de vasteplantenvakken voorbereid moeten worden.

Soms kan met een paar simpele afspraken veel geld en moeite bespaard worden, omdat alles in één keer goed gedaan kan worden.

Greentocolour® - resultaat eerste groeiseizoen

Aanplant maart 2014, foto september 2014.