Facebook icon Twitter icon Forward icon

De onkruidbestrijding

In deze weken is het even aanpoten voor een makkelijke zomer. Het is essentieel om nu, gedurende de maand mei, de eerste druk van het onkruid te weerstaan. Waar het kan: randjes en kantjes met de schoffel bijhouden!

Dankzij het goede weer van de afgelopen weken groeien met name iets oudere beplantingen heel snel dicht. In principe mag ‘onder’ het zich ontwikkelende gewas best een onkruidje blijven staan. Dat zal vanzelf verstikken.

Belangrijk is wel het onkruid dat boven de planten uitkomt te verwijderen voordat het gaat zaaien. Let hierbij op kweek in Hemerocallis en boterbloem in Geranium. En vooral: pleeg onderhoud met een hoge, maar korte frequentie.

Onderstaand nog een keer deze onkruiden in beeld. Zorg dat ze herkend worden (foto's uit Wikipedia).

Boterbloem (Ranunculus)

Boterbloem (Ranunculus)

Kweek (Elymus repens/Agropyron repens)

Kweek (Elymus repens/Agropyron repens)

De testtuin

Op de kwekerij in Wassenaar beschikken wij over een testtuin van ca. 2.000 m². Hier worden bestaande soorten getest. Met name de combinaties van soorten die even snel groeien en een zekere menging verdragen. Maar ook nieuwe soorten moeten zich hier eerst bewijzen.

Elk aspect, van zoutgevoeligheid tot verbranden in de felle zon, komt aan de orde. Ook nemen we proeven met planten langs het gazon; in hoeverre zitten deze elkaar in de weg.

De tuin heeft inmiddels ca. 15 soorten opgeleverd die toegevoegd worden aan de sortimenten: ze zijn ‘geslaagd’.

Kortgeleden zijn weer 25 nieuwe mogelijkheden geplant. Deze planten mogen zich nog gaan bewijzen; eerst wat betreft hun snelle groei, daarna de weerstand tegen hitte en droogte en komende winter hun tolerantie jegens strooizout.

Vasteplanten in de media

Stad+Groen plaatst dit jaar een serie artikelen over vasteplanten in het openbaar groen. Er wordt verteld over de resultaten die er mee worden behaald en wat deze betekenen voor het beheer en onderhoud van het openbaar groen.

Het eerste artikel in deze reeks is verschenen in de editie van mei. Lees het hele artikel, 'Ik denk niet dat wij een draagvlak bij de burgers kunnen kweken voor gazon' op onze site..

Wilt u Stad+Groen zelf ontvangen? Wij mogen 100 adressen doorgeven voor een gratis abonnement. Zij hebben hiertoe uw bedrijfsnaam, NAW-gegevens en uw e-mailadres nodig. Graag doorgeven via info@griffioenwassenaar.nl.

Green-to-Colour: Geranium

Green-to-Colour in april