Vrijdag 2 juni 2017
Nieuwsbrief voor werknemers

Wij zijn kennis- en adviescentrum Volandis. We bouwen aan een gezonde en bloeiende bouw- en infrasector. Waarin mensen veilig werken. Plezier houden in hun werk. En op tijd vooruit kijken. Dat is goed voor iedereen: werknemer, werkgever én opdrachtgever. De beste resultaten boek je immers met gezonde, gemotiveerde mensen. We dagen werknemers en werkgevers uit daar zélf actief mee bezig te zijn. Want bewust werken wérkt.

De DIA: een medische keuring, of niet?

In de bouw heeft iedere werknemer eens in de zoveel tijd recht op een DIA (Duurzame Inzetbaarheidsanalyse). Een DIA bestaat uit twee onderdelen:

  • een PAGO; dit is een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek
  • een adviesgesprek met een DIA-adviseur van Volandis

Het PAGO bestaat uit een medisch onderzoek en een vragenlijst. Vaak wordt het PAGO een medische keuring genoemd. Dat is echter niet juist. Een keuring impliceert dat een persoon op basis van de uitslagen kan worden afgekeurd. Dat is met het PAGO niet het geval! De resultaten van het PAGO worden alleen aan de werknemer verstrekt. De bedrijfsarts bespreekt de uitkomsten alleen met de werknemer.

Lees meer
Het saldo Duurzame Inzetbaarheid

Sinds 1 januari 2016 bestaat het saldo Duurzame Inzetbaarheid. Het saldo is onderdeel van het Tijdspaarfonds. Doel is dat werknemers in de bouw en infra gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door extra opleidingen naar keuze te volgen. Of door (op latere leeftijd) extra verlofdagen te kopen. Ook kun je het saldo gebruiken voor de acties uit je Actieplan, dat het resultaat is van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse van Volandis.

In het Actieplan staan de acties die jij kunt ondernemen op de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. We dagen je uit zelf aan de slag te gaan met jouw duurzame inzetbaarheid. Volandis werkt voor de uitvoering van het Actieplan samen met Bouwopleiders (zeven brancheopleidingsinstituten) of loopbaanadviseurs van James (CNV) en Mijnloopbaancoach (FNV), die over eigen (loopbaan)trajecten beschikken.

Lees meer
'Financiële fitheid' onderwerp van gesprek tijdens de DIA

Tijdens de DIA gaan we uitgebreid in op jouw fysieke fitheid. Echter zou ‘financiële fitheid’ net zo goed een gespreksonderwerp kunnen zijn. Wij snappen uiteraard dat je hier liever niet mee ‘te koop loopt’. De vertrouwelijkheid van het gesprek met een onafhankelijk DIA-adviseur van Volandis verlaagt wellicht de drempel.

Financieel-inzichtgesprekken
Geldzorgen worden vaak veroorzaakt door plotselinge veranderingen in je leven, zoals een echtscheiding, baanverlies, ziekte of overlijden. Deze gebeurtenissen vormen veelal de bron voor stress, concentratieverlies, een (tijdelijk) lagere intelligentie en zelfs verzuim op het werk. Het aanbieden van financieel-inzichtgesprekken die zijn verankerd in cao’s of arbeidsvoorwaarden, kunnen uitkomst bieden. Binnen de bouwsector lopen we hier met de invoering van de DIA al mee voorop.

Lees meer
Sectorregeling voor steigermonteurs en betonreparateurs die hun werk kwijt dreigen te raken

Het doel van het Transitiehuis is werknemers die hun huidige baan dreigen te verliezen naar een andere baan te begeleiden. Dat kan zijn doordat zij door het zware werk arbeidsongeschikt dreigen te raken of omdat hun baan verdwijnt. Deze regeling loopt momenteel in de steigerbouw, betonreparatie en de bitumineuze dakbedekkingsbranche.

Lees meer
Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.


Abonneer op deze nieuwsbrief