Facebook icon Twitter icon Forward icon

Griffioens Groennieuws

Hello Garden op het tuincentrum

Op de tafels…

Ondanks het mooie voorjaarsweer hebben we inmiddels ook een aantal pittige buien gehad. Voor zover de vasteplanten tafels buiten staan kan er wat bemesting uitgespoeld zijn.

Het ‘op kleur’ houden van de planten is belangrijk voor de aantrekkelijkheid.

Wie de luxe van een beregeningsinstallatie met bemesting heeft, laat op de regenautomaat 1 EC bemesting meelopen. Voor die het zonder moet doen, kun je het best de kleur corrigeren met Nitrophoska blauw; een meststof met veel stikstof. Een paar korrels per pot zijn voldoende en vers geleverde planten hoeven niets.

Salvia staat deze keer op het podium

Binnen het geslacht Salvia zit een groot aantal leuke, interessante soorten. Natuurlijk bij de ‘paarsbloeiers’ de overbekende ‘Ostfriesland’, de veel nieuwere en heel ranke ‘Caradonna’ of de spierwitte ‘Schneehügel’.

Veredelaars hebben geïnvesteerd om de plant aantrekkelijker te maken door de lengte van de bloeiaar te vergroten, dus meer bloemkransen per steel. Voorbeelden zijn ‘Sensation Deep Blue’ en ‘Sensation Deep Rose’. De laatste lijkt de beste rose bloeiende.

Een topper is en blijft Salvia ‘Mainacht’; groot blad, prachtige donkere aren, die veel meer spreken dan, bijvoorbeeld, ‘Ostfriesland’.

Na de bloei op ‘halve hoogte’ afknippen geeft een tweede bloei in eind augustus/september.

Verder is er natuurlijk het kruid Salie, Salvia officinalis, met ook weer wat variëteiten. Er is een aantal minder- of niet winterharde soorten in de handel die de zomer opfleuren met een bijzonder accent.

Salvia nem. Sensation

'Sensation Deep Blue’ en ‘Sensation Deep Rose’

Salvia officinalis

                         Salvia officinalis

Ondertussen op de kwekerij ...

kwekerij

Op de kwekerij worden orders geraapt, wordt water gegeven, gemest en geknipt, totdat de nieuwe productietijd in augustus aanbreekt.

Inmiddels begint het plannen voor het komende seizoen. Welke soorten, en in welke hoeveelheden, willen we beschikbaar hebben. Geen eenvoudige opgave dit jaar. De consument is grillig, wat zich vertaalt in het bestelpatroon van het tuincentrum.

Het uitblijven van de winter, waardoor zelfs perkplanten een seizoen overleefd hebben, is uniek. Misschien zal een strenge winter wat dat betreft de verkopen weer stimuleren.

Continu werken aan een nog betere kwaliteit, een nog beter bestelsysteem, nog betere informatie naar tuincentrum en consument. Genoeg te doen, ook in het laatste deel van het seizoen!

In de loods ...

Selecteren, etiketteren en sorteren. Vervolgens op weg naar de klant.