Donderdag 4 mei 2017
Nieuwsbrief voor werknemers

Volandis is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector. We richten ons op het optimaal ondersteunen van werknemers en werkgevers bij hun invulling van duurzame inzetbaarheid. En dagen jou uit hier zelf mee aan de slag te gaan. Werknemers en bedrijven kunnen met al hun vragen rondom de thema's Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit bij ons terecht.

Handeczeem voorkomen? Een aantal tips!

In onze vorige nieuwsbrief kon je lezen dat maar liefst 1 op de 4 bouwplaatsmedewerkers handeczeem heeft. Dat is erg veel. Toch zegt slechts 6% van de bouwplaatsmedewerkers dat ze eczeem hebben. Dit is niet verwonderlijk, want eczeem is soms lastig te herkennen. Rode, ruwe handen zijn voor veel harde werkers niet bijzonder. Toch kunnen deze milde verschijnselen van handeczeem overgaan in veel heftigere klachten, zoals allergieën en kloven in de handen. Daar is lastig tot niet vanaf te komen. Daarom is het belangrijk dat men handeczeem voorkomt! Wij helpen je daarbij.

Direct naar de tips
Deelname DIA in de avonduren en/of het weekend?

Je ontvangt van je arbodienst eens in de vier jaar een uitnodiging voor de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). De DIA bestaat uit een medisch onderzoek (het PAGO) en een adviesgesprek met een DIA-adviseur van Volandis. Je neemt deel aan de DIA onder werktijd. Volandis wil graag van jou weten of je ook interesse hebt in deelname aan de DIA in de avonduren en/of in het weekend. Graag horen we jouw mening, zodat wij onze dienstverlening af kunnen stemmen op jouw behoefte.

Ja, ik wil deelnemen aan de DIA in de avonduren en/of het weekend
Tips voor een optimale werkplek

Een goede werkhouding is belangrijk. Het is een vereiste in het voorkomen van arbeidsgerelateerde klachten. Je werkplek moet daarom aan een aantal eisen voldoen. Denk aan een goede instelling van je bureaustoel, bureauhoogte, beeldscherm, muis en toetsenbord. Ook als je werkt met een laptop of tablet, is het goed aandacht te hebben voor je houding.

Voldoet je werkplek niet aan de eisen? Probeer dan zelf wat dingen te veranderen. Wij maakten een overzichtelijke hand-out waarmee je in een paar minuten je werkplek op een verantwoorde manier kunt afstellen. Je kunt ook de arbodienst inschakelen voor een werkplekcontrole. Het scheelt je aan het eind van je werkweek rug-, nek-, en schouderklachten.

Download de hand-out
Heb ik naast mijn werk tijd voor een leven lang leren en ontwikkelen?

Op dinsdag 4 april bood de Sociaal-Economische Raad (SER) mevrouw dr. J. Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een rapport aan over een leven lang leren en ontwikkelen. De ambitie van de SER is dat het in Nederland vanzelfsprekend wordt te blijven leren en ontwikkelen tijdens je loopbaan. Een grote verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de werkenden zelf. Maar ook de werkgever heeft een rol. Wat betekent dit voor beide partijen? Wat zijn belemmeringen en uitdagingen? We illustreren het aan de hand van een voorbeeld.

Mike is 42 jaar en sinds zijn 19de timmerman. Hij weet dat het krijgen van een gouden horloge van de vorige eeuw is. Hij is blij dat zijn baas de crisis heeft overleefd en dat er voor het komende half jaar werk is. Mike kan langzaamaan weer nadenken over zijn toekomst. Zijn dochter gaat binnenkort naar de middelbare school, een dure tijd. Hij is daarom alvast aan het sparen voor een laptop waarop zij haar huiswerk kan maken. Dan hoeft ze in ieder geval niet te slepen met al die boeken. Mike weet nog wel hoe dat was in zijn tijd. Mike is net als zijn collega’s op zoek naar zekerheid en wil graag buiten blijven werken. Hij geniet van zijn baan. Het is zwaar, maar de vrijheid is hem veel waard.

Wat zijn de gevolgen van het SER-rapport voor Mike?
Van stressvol naar stressvrij

De 40-jarige Denny werkt al zijn hele leven in de bouw. In zijn werk als uitvoerder kreeg hij te maken met een hoge werkdruk. Denny kampte met veel stress, had geen overzicht meer en beleefde bovendien geen plezier meer in zijn werk. Via het DIA-adviesgesprek kwam hij bij het CSR centrum terecht. UTA-werknemers met teveel werkdruk en stress kunnen hier terecht voor gratis advies en begeleiding bij stress en stressklachten. Het CSR centrum verzorgt persoonlijke begeleiding op maat. 

Inmiddels is Denny weer met veel plezier aan het werk. Benieuwd wat deelname aan de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) jou kan opleveren? Bekijk onze video.

Direct naar de video
Volandis op social media

Op de hoogte blijven van nieuws van Volandis, onze partners en ontwikkelingen in de sector? Volg ons ook op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Vorige nieuwsbrieven

Een nieuwsbrief gemist? Bekijk onze voorgaande nieuwsbrieven op de website.


Abonneer op deze nieuwsbrief