Facebook icon Twitter icon

#4: Äntligen ett datum

Apple har äntligen gått ut med ett svenskt lanseringsdatum för iPhone 5c och 5s: den 25 oktober. Vi slipper med andra ord vänta till december som många befarade, vilket är goda nyheter för alla som vill ha lite mer gröt åt iOS 7.

App: Morning

Morning på morgonen

Morning (till iPad, 22 kr) är en så kallad “status board”, en översikt över ett antal saker. Panic gjorde en sådan nyligen, med namnet Status Board, vilken dessvärre inte föll mig i smaken alls. Tanken med de här apparna är alltså att du ska få en tydlig överblick över läget genom att bara ögna på statusboarden.

Som namnet antyder så fokuserar Morning på din första titt på morgonen. Appen är på intet sätt begränsad till detta, men eftersom det inte rör sig om en status board av typen “senaste tweet”, utan snarare väder, vind, tid, aktier, kalender, todos och så vidare, så är det främst direkt på morgonen som den briljerar. Du har ett antal fält som du kan fylla med olika typer av information, såsom datum och tid, påminnelser (från Påminnelser-appen), väder, senaste från RSS-flöden, händelser i kalendern, aktiekurser, pendlingsinformation, samt en nedräkning till något du anger. Jämfört med Panics Status Board så ter sig det här ganska trivialt och begränsat, men Morning ser enligt mitt tycke betydligt bättre ut, och det är lättare att hitta ett omedelbart användningsområde för appen.

Just vitsen med den här typen av appar är intressant. Allt det som du får från Morning finns ju tillgängligt någon annanstans, lättare än någonsin tack vare de möjliga inställningarna för Notiscenter i iOS 7. Trots det så tycker jag Morning fyller en funktion för de av oss som tycker om att kunna se allt på en gång. Just nu har jag exempelvis Morning framför mig, framför tangentbordet men under min skärm på kontoret, och sneglar lite på todo-listan från Påminnelser. Det är inget jag behöver, men det är ganska trevligt på något vis.

Nej, Morning är inte för alla, men som app är den väldigt trevlig. Att det dessutom finns flera färgscheman att välja bland, och att utvecklarna lovar nya möjligheter vad gäller innehåll till panelerna, skadar inte alls.

Av Thord Daniel Hedengren

App: Musyc

Fingerlabs Musyc (universal, gratis med köp inuti appar) är i sin enklaste beskrivning en lekfull musikapp. Istället för att knacka på virtuella tangenter eller programmera en sequencer släpper du ut olika former som studsar runt. Varje form har ett ljud som varieras beroende på var de studsar. Du kan lätt få dem att studsa upp och ner på ett rytmiskt vis eller kasta runt dem för rejält kaos. Vidare kan du bygga väggar och golv för att hålla saker på sin plats. Som om detta inte vore nog kan du slänga ut svarta hål och annat skoj. Musyc är i grunden gratis men du kan köpa till fler saker från appen, exempelvis en motion recorder.

Det är småroligt att leka med Musyc men att få till något särskilt musikaliskt är inte så lätt. Även om jag använder den lilla sequencern som slänger ut objekt i en bestämd takt kan jag knappast räkna med att skapa morgondagens mästerverk. Det blippar lite här, bloppar lite där men jag sugs inte in i appen.

Till syvende och sist får man ändå fråga sig vad man egentligen ska med Musyc till? Jag lär knappast använda den till en seriös musikproduktion. Appen har inte direkt ett spelvärde heller i den mån att du till slut får skicka draken i lavan och rädda prinsessan efter åtta slott. Trots att det är kul med nya musikkoncept och Musyc har en del roliga funktioner är det som kvarstår mer eller mindre en leksak som snabbt tappar sin charm. Men kanske barnen gillar den?

Av Stefan Hedengren

App: Begin

Begin (iPhone, gratis) är en minimalistisk todo-listeapp utan någon synkronisering eller dylikt. Du har din Today-lista, din Tomorrow-lista, och listan med saker du inte hann med i går. Det, tillsammans med möjligheten att få en notis en gång om dagen som påminnelse, samt några teman (fler kan köpas till) är allt Begin erbjuder. Lite för enkelt för många, men kanske helt rätt för dig?

Av Thord Daniel Hedengren

Medverkande i #4

  • Thord Daniel Hedengren
    Har lite för många appar. Med lite åsyftas tusental. Vissa skulle nog påstå att det är mycket. Twittrar som @tdh förstås.
  • Stefan Hedengren
    På Stefans visitkort står det "terrible truth teller, horrible noise maker, physical culturist". Vi har ingen aning om vad det betyder. Heter @protoolerblog på Twitter.

Följ AppmagasinetTumblr och Facebook samt @appmagasinet på Twitter.

Tipsa dina vänner om Appmagasinet!
Prenumerationen är gratis och den tecknas lättast på vår hemsida.