VARIO.be
Kunt u deze email niet lezen? Klik hier voor een online versie

VARIO UPDATE
VLAAMSE ADVIESRAAD VOOR
INNOVEREN & ONDERNEMEN

VARIO logo

7 september 2018

  Volg ons op Twitter

DE BELANGRIJKSTE BERICHTEN VAN DE AFGELOPEN WEEK

Extra impuls voor fundamenteel en strategisch basisonderzoek in Vlaanderen

Vorige week ondertekenden FWO en VITO een samenwerkingsprotocol. Vanaf 2019 gaan ze samen elk jaar vier predoctorale mandaten financieren, twee meer dan nu. Met de verderzetting en verruiming van de VITO-FWO-mandaten voor jonge onderzoekers willen beide organisaties een extra impuls geven aan fundamenteel en strategisch basisonderzoek waaraan meerdere instellingen samenwerken.

 

Nieuwe Europese coalitie voor versnelling open access

Een Europese groep van elf onderzoeksfinanciers heeft een plan bekendgemaakt voor versnelling van de transitie naar open access. Kern van het plan van cOAlition S (plan S) is dat alle publicaties die voortkomen uit de financiering van de partners, vanaf 1 januari 2020 gepubliceerd moeten worden in ‘open access’-tijdschriften en ‘open access’-platforms. Het initiatief voor het versnellingsplan werd genomen door Robert-Jan Smits, special envoy open access bij de Europese Commissie (EC). De EC zelf en de ERC onderschrijven het plan. Het FWO bepaalt zijn standpunt over het Plan S in het Beleidsplan 2019-2023, waar het momenteel aan werkt. Dat zegt het FWO op zijn twitter-account. Volgens een artikel van ScienceGuide betekent plan S het einde van de impactfactor als manier van waarderen van onderzoek en onderzoekers. In een artikel van Nature Index bespreekt Koenraad Debackere (KU Leuven, Association for the Economic and Societal Impact of Science) de laatste ontwikkelingen in de effectbeoordeling van wetenschappers en wetenschappelijk onderzoek.

 

Publiek-private partnerschappen nodig voor ontwikkeling vaardigheden

Technologie en innovatie veranderen de eisen van banen in tal van bedrijfstakken. Veel waarnemers vrezen in dit verband een groeiende vaardighedenkloof. McKinsey sprak met voormalig Amerikaans minister van Handel Penny Pritzker over mogelijke oplossingen. Haar boodschap: alle belanghebbenden moeten aan de slag in publiek-private samenwerkingsverbanden.

 

NIEUWS UIT VLAANDEREN

Janssen, UGent en UZ Gent verdiepen samenwerking

Het innovatiecharter van Janssen, UGent en UZ Gent is onderdeel van een initiatief om kennis en expertise uit te wisselen, wetenschappelijk talent te stimuleren en innovaties sneller bij de patiënt te brengen. Dit allemaal voor een wereld zonder ziekte. De partners diepen hun samenwerking nu verder uit op verschillende domeinen waaronder big data, klinische studies, kankeronderzoek, nanomedicijnen en slimme productiemethoden.

 

T2-Campus gaat voor invulling van duizend techjobs

In Genk is de T2-campus geopend, een complex van 24.000 m² op het Thor Park met state-of-the-art infrastructuur en apparatuur. Hier zullen weldra tot 1.300 cursisten per dag kunnen kiezen uit 300 opleidingen, trainingen of workshops, allemaal rond techniek en technologie. Het project kostte 57 miljoen euro, bij elkaar gebracht door Europa, Vlaanderen, SYNTRA Limburg, VDAB en stad Genk.

 

Meisjes hebben evenveel aanleg voor wiskunde als jongens

Waarom kiezen er nog steeds meer jongens dan meisjes voor STEM-richtingen (Science – Technology – Engineering – Mathematics)? Een kwestie van aanleg blijkt het niet te zijn, want in de kleuterklas beschikken meisjes en jongens over evenveel elementaire wiskundige vaardigheden. Dat toont onderzoek van de KU Leuven bij 400 Vlaamse kleuters aan.

 

Tien nieuwe start-ups krijgen ondersteuning van imec.istart-programma

Imec heeft wederom tien veelbelovende techstart-ups geselecteerd om deel te nemen aan het imec.istart-ondernemersprogramma. Ze ontvangen een budget van 50.000 euro evenals een jaar lang coaching, workshops en diensten op maat van starters in hun specifieke sector. Met deze ondersteuning kunnen ze gemakkelijker de stap zetten naar de markt.

 

NIEUWS EN ACHTERGRONDEN UIT EUROPA

Oettinger: Vóór mei akkoord nodig over EU-budget en Horizon Europe

Eurocommissaris Günther Oettinger (Financiën) heeft gewaarschuwd dat onderzoekers zich gedwongen kunnen voelen om Europa te verlaten als de politieke leiders het niet vóór mei 2019 eens worden over de uitgaven in het kader van de volgende EU-begroting. Dan vinden de verkiezingen plaats voor een nieuw Europees Parlement. In de nasleep daarvan kan veel tijd verloren gaan aan onderhandelingen. “Onderzoekers en bedrijven hebben zekerheid nodig.”

 

Zeven principes voor publieke betrokkenheid bij onderzoeks en innovatiebeleid

De mensen die betrokken zijn bij het ontwerpen, financieren en reguleren van de technologieën voor de mondiale uitdagingen van deze tijd, hebben een opmerkelijk vergelijkbare achtergrond. Een paper van de Britse denkrank Nesta noemt zeven kernbeginselen voor een nieuw model om het hele publiek bij de besluitvorming over onderzoek, technologie en innovatie te betrekken.

 

Afwegingen maken bij bevorderen toekomstige en opkomende technologieën

Het Europese programma Future and Emerging Technologies (FET) staat voor de lastige taak om keuzes te maken over ontwikkelingen die zich moeilijk laten voorspellen. Het Europese project OBSERVE heeft een toolkit gemaakt voor het voeren van ‘strategische gesprekken’ in dit verband. De toolkit zorgt er bijvoorbeeld voor dat gespreksdeelnemers hun vooroordelen achter zich laten en zich beter verdiepen in diverse toekomstperspectieven.

 

Regulering elektronische identificatie eind deze maand van kracht

Met ingang van 29 september 2018 wordt in de hele EU de verordening inzake elektronische identificatie en vertrouwensdiensten (Electronic Identification and Trust Services; eIDAS) van kracht. “Nu is het aan zowel bedrijven als Europese burgers om te profiteren van deze revolutionaire manier om elektronische identificatie in de hele EU te gebruiken en grensoverschrijdend zaken te doen”, aldus de Europese Commissie (EC). Ze verwacht dat veel bedrijven nu nieuwe bedrijfsmodellen gaan opzetten. Een gratis e-book van Bloovi zet uiteen hoe de toekomst van e-commerce eruit ziet en hoe bedrijven competitief kunnen worden en blijven in deze sterk concurrentiële markt.

 

Obstakels overwinnen voor smart cities

Waar begin je als gemeentelijke dienst, applicatieontwikkelaar of dienstverlener bij de implementatie van slimmestadsoplossingen? Hoe neem je goede investeringsbeslissingen? Een gids van de Britse internetdienstverlener Chordant legt de te zetten strategische, organisatorische en technische stappen uit voor het verzamelen, verwerken en verspreiden van gegevens. De nadruk ligt op data voor mobiliteitsoplossingen. Een artikel van Cities Today beschrijft hoe dataverwerving en  gebruik in overeenstemming kunnen worden gebracht met de nieuwe Europese privacyregels voor data (AGV; GDPR). Een artikel van Information Age legt uit hoe steden outsourcing kunnen gebruiken om slimmestadsprojecten uit te voeren. Een gratis e-book van Herman van den Bosch, curator bij Amsterdam Smart City, gaat in op tal van te overwinnen obstakels voor smart cities. Uiteraard komen ook de vele kansen van smart cities aan bod.

 

Duitsland: Oprichting agentschap voor sprongsgewijze innovatie

De Duitse bondsregering heeft besloten tot de oprichting van een Agentur zur Förderung von Sprunginnovationen. Dit gaat innovatie-actoren (individuen) de financiële middelen en ruimte geven om baanbrekende ideeën om te zetten in daden. De regering wil zo in Duitsland nieuwe producten, nieuwe bedrijfsmodellen en vooral nieuwe hoogwaardige arbeidsplaatsen creëren. Het jaarverslag over 2017 van de Expertenkommission Forschung und Innovation (EFI) geeft een goed overzicht van het bestaande Duitse wetenschaps  en innovatiebeleid en de ontwikkelingen daarin.

 

Estland: Hoe een klein land groot kan zijn in start-ups

In 1,5 jaar tijd hebben start-ups uit Estland (1,3 miljoen inwoners) meer dan 1 miljard dollar aan investeringsgeld binnengehaald. Een artikel van ZD Net verklaart het succes van de Estlandse start-ups uit het bloeiende technologie-ecosysteem, het onderwijsstelsel met veel aandacht voor STEM-vakken en een aansprekend rolmodel in de vorm van Skype, dat is ontwikkeld en gevestigd in Estland.

 

Finland: Nationaal programma om talenten aan te trekken en te behouden

Net als vele andere landen heeft Finland te maken met een gebrek aan hoogopgeleide en vaardige mensen. Maar Finland doet er ook iets aan. Het Finse programma Talent Boost probeert het land onder de aandacht te brengen van, en aantrekkelijker te maken voor internationale talenten. De expertise van internationale talenten kan Finse bedrijven helpen om hun groei-, internationaliserings- en innovatiestrategieën te realiseren.

 

Italië: Overheid moet strategie voor slimme specialisatie niet te veel sturen

De strategie voor slimme specialisatie is snel populair geworden binnen het Europese innovatiebeleid. Tot op heden is echter weinig empirisch bewijs gevonden voor de effectiviteit van de aanpak. Uit onderzoek naar projecten in Italië, dat wordt beschreven op de website VOX, blijkt dat deze tegenvalt. Samenwerkingsverbanden die worden geïnduceerd door stimulansen van het overheidsbeleid hebben geen positieve effecten. Open en onbelemmerde zoektochten naar de beste partners in projecten zijn een voorwaarde voor succes.

 

VK: Gevolgen no-deal brexit voor Britse wetenschap blijven onzeker

De actiegroep Scientists for EU voorziet grote gevolgen van de brexit voor de Britse wetenschap. Niet alleen staan veel beurzen en subsidies op het spel, het Britse onderzoek gaat ook zijn leidende en coördinerende rol in projecten verliezen. De technical notes die de regering presenteerde voor het geval dat het VK en de EU niet tijdig een overeenkomst bereiken over de brexit, laten veel vragen over de wetenschap onbeantwoord. Een artikel van Times Higher Education (THE) verwacht een lange, hete herfst voor het hoger onderwijs en onderzoek in het VK.

 

VK: Discussie over stoppen met open data

De Britse regering overweegt af te stappen van het streven om grote hoeveelheden overheidsgegevens gratis toegankelijk te maken voor hergebruik. Het ministerie van Financiën (HM Treasury) schreef hierover een discussienota. Problemen op het gebied van privacy en eigendom zouden het ideaal van universeel vrije gegevens “onrealistisch” maken.

 

NIEUWS UIT DE REST VAN DE WERELD

Nieuwe systemen om wetenschappelijk te publiceren

De wens om te komen tot open wetenschap leeft wereldwijd. Daar kun je op twee manieren aan werken: het veranderen van het bestaande systeem met wetenschappelijke uitgevers of het opzetten van geheel nieuwe systemen. Blockchain speelt in die laatste gedachte een grote rol. Een artikel van University World News vertelt over twee initiatieven op dit vlak: Blockchain for Science en Project Aiur.

 

Zal schone energie de vierde industriële revolutie aandrijven?

De eerste Industriële Revolutie was gebaseerd op fossiele brandstoffen. Duurzame energie zou de basis moeten gaan vormen van de vierde Industriële Revolutie, meent een artikel van Information Age. De technologieën van de vierde Industriële Revolutie zijn hiervoor ook bij uitstek geschikt. Denk aan automatisering, machine learning, slimme meters en blockchain. Deze kunnen helpen bij de inpassing van duurzame energie in het net, het netbeheer (inclusief energieopslag) en de administratieve organisatie. De rol van energiebedrijven verandert hierbij ingrijpend.

 

Vierde Industriële Revolutie heeft grote geopolitieke gevolgen

De ongekende technologische transformatie dezer dagen is een belangrijke motor van technologische ontwrichting. Dat geldt in het algemeen, maar zeker ook voor militaire technologie. En dat heeft grote consequenties voor het geopolitieke landschap. Een artikel op de website van het World Economic Forum (WEF) vraagt zich af hoe regulering in dit krachtenveld kan plaatsvinden. (Zie ook: ‘VS: Gaat Silicon Valley het Pentagon helpen met AI?’)

 

84% van de bedrijven ploetert met blockchain

In een onderzoek van PwC zegt 84% van ondervraagde executives dat hun bedrijven actief bezig zijn met blockchain. Maar bijna elk bedrijf worstelt ermee. “Iedereen heeft het over de blockchain en niemand wil achterblijven”, constateert de PwC Global Blockchain Survey 2018. Een gebrek aan vertrouwen in de technologie en onduidelijke regelgeving zijn belangrijke hindernissen.

 

Verspreiding van technologie: een kwestie van capaciteiten, prikkels of beide?

De kracht waarmee technologie zich verspreidt, hangt af van de capaciteiten van de bedrijven (kwaliteit management, aanwezigheid vaardigheden, match tussen personeel en banen) en van de impulsen die ze krijgen (markttoegang, concurrentie en reallocatie van werk en kapitaal). Die twee sets van factoren kunnen elkaar versterken of verzwakken, aldus een onderzoek van de OESO.

 

IBM: Veel nieuwe banen dankzij buitenlandse investeringen

Buitenlandse investeringen (Foreign Direct Investment; FDI) hebben ons land vorig jaar 6.100 nieuwe banen opgeleverd, waarvan 82% (5.017) in Vlaanderen. Die 6.100 banen zijn er 13% meer dan het jaar voordien, blijkt uit het Global Locations Trends 2018 Report van IBM. De regio Brussel-Antwerpen behoort tot de top 20 regio’s in de wereld als het gaat om het aantrekken van FDI-projecten.

 

VS: Gaat Silicon Valley het Pentagon helpen met AI?

AI gaat de volgende technologische doorbraak worden in oorlogvoering. De Chinese regering heeft haar inzet hierop inmiddels verhoogd via een nationale strategie waarin academische en commerciële organisaties nauw met het leger gaan samenwerken. Een artikel van The New York Times vraagt zich af: “nu het Pentagon ook zo’n strategie heeft ontwikkeld, gaat Silicon Valley daaraan meewerken?” Veel mensen binnen en buiten de technologiesector voelen daar weinig voor.

 
Dit is een officiële e-zine van de Vlaamse overheid

VLAANDEREN.be

Over VARIO Update

VARIO Update is een uitgave van de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen, Koolstraat 35, 1000 Brussel.

Uw abonnement

U ontvangt de VARIO Update omdat u op onze verzendlijst staat. Als u dit e-zine niet meer wil ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.