SSR nieuwsbrief personen- en familierecht

Geen afbeeldingen? Webversie

Hierbij ontvangt u de tweede nieuwsbrief personen- en familierecht. U leest hierin meer over onze leeractiviteiten, vrije plaatsen en professionele ontmoetingen. De nieuwsbrief verschijnt eens per kwartaal. Het team personen- en familierecht is benieuwd naar uw reacties, vragen en/of opmerkingen. U kunt deze naar ons e-mailen.

 

Onder de aandacht

Kindgesprekken voor raadsheren
11 oktober & 1 november 2016 | SSR Utrecht

Ieder kind heeft het recht om gehoord te worden. De professionele standaard van de hoven is aanleiding voor een viertal vaardighedentrainingen in dit najaar. Hoe kun je echt verbinding leggen met een jongere? Uit onderzoek van Maria de Jong blijkt dat jeugdigen in een gesloten instelling heel gestrest zijn voor een zitting. Een vaardighedentraining helpt de rechter om de jongere ruimte te bieden om zijn verhaal te doen. In de digitale leeromgeving (MIJN SSR) zijn de interviews met Maria de Jong en Kartica van der Zon opgenomen. 

Leerplichtzitting en combi-behandeling
20 december 2016 | SSR Utrecht

Altijd spannend om een eerste uitvoering mee te maken van een nieuwe cursus. Loopt het zoals je hebt bedacht en sluit de inhoud aan op de behoeften van de werkvloer? Centraal figuur in dit soort zaken is de leerplichtambtenaar. Juridisch adviseur en leerplichtambtenaar Carolien de Bruin vertelde uit eerste hand haar ervaringen in spraakmakende zaken. De deelnemers waren na afloop tevreden over de mix van juridische aspecten en de inbreng van ‘ketenpartners’. Op 20 december 2016 wordt de cursus in Utrecht opnieuw gegeven en deze is opengesteld voor ZM en OM.
 

Training BOPZ-praktijk: gedrag en actie
23 maart 2017 | SSR Utrecht

Rechter en juridisch medewerkers kunnen bij huisbezoeken en in psychiatrische instellingen niet terugvallen op de veilige setting van de zittingzaal. Hoe creëer je dan veiligheid in het contact? Docenten Frans van Arem (familierechter) en Ron Lubbersen (expert Oosterse krijgskunsten) leren deelnemers aan de training ‘BOPZ-praktijk: gedrag en actie’ om signalen te herkennen en daarop te acteren. De training is ontwikkeld naar aanleiding van het advies ‘Veiligheid tijdens en rondom zittingen op locatie’ in het kader van de Wet BOPZ (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen). Het doel is dat de deelnemers de risicofactoren en signalen van agressie herkennen en kunnen de-escaleren.

 
Foto: themadag 'Effectiviteit van straffen en maatregelen'

Noodzakelijke duidelijkheid door gezagsbeëindiging

“Als mijn gezag wordt afgenomen dan maak ik er een eind aan!” Wat doe je als rechter bij zo’n emotioneel appèl van een ouder. Kan dit meespelen in de beoordeling? Wat is het belang van het kind?

Hierover spraken rechters met praktijkdeskundigen tijdens een door SSR georganiseerde professionele ontmoeting over de gezagsbeëindigende maatregel op 21 september 2016. Vertegenwoordigers van de Raad voor de Kinderbescherming, het Leger des Heils en pleegzorgbegeleiding De Rading belichtten daarbij vanuit verschillend perspectief de elementen die wel of niet een rol hierbij spelen.

Lees het volledige verslag

 

Nieuw/vernieuwd/verwacht

Nieuw

Pensioen- en relatievermogensrecht 1 (nieuw)
17 mei 2017 | SSR Utrecht

Pensioenrecht en relatievermogensrecht deel 1 & 2 zijn in 2016 ontwikkeld. Deel 1 is een algemeen deel over pensioen en relatievermogensrecht en in deel 2 wordt specifiek aandacht besteed aan de DGA. U kunt zich voor beide cursussen nog inschrijven.

Pensioen- en relatievermogensrecht 2 (nieuw)
14 november 2016 en 11 april 2017 | Jaarbeurs Utrecht

Pensioenrecht en relatievermogensrecht deel 1 & 2 zijn in 2016 ontwikkeld. Deel 1 is een algemeen deel over pensioen en relatievermogensrecht en in deel 2 wordt specifiek aandacht besteed aan de DGA. U kunt zich voor beide cursussen nog inschrijven.

Werkbezoek gesloten jeugdhulpinstelling (nieuw)
8 februari 2017 | Ottho Gerhard Heldringstichting Zetten

Hoe werkt het nu echt in een instelling voor gesloten jeugdhulp? Wat is er veranderd sinds de wetswijziging per 1 januari 2015? Kinderrechters en secretarissen krijgen de gelegenheid om in een werkbezoek aan de Ottho Gerhard Heldringstichting te Zetten met eigen ogen te zien hoe de jongeren zijn gehuisvest en welke fasen zij moeten doorlopen. Een behandelaar van de instelling zal uitleg geven van de behandelmethoden die worden toegepast. Die middag zullen jongeren hun ervaringen delen en een actieve rol spelen in de begeleiding.

 

Vernieuwd

Alimentatierecht en -rekenen (vernieuwd)
13 januari, 13 en 14 februari 2017 of 14 november, 20 en 21 november 2017 | SSR Utrecht

Voorheen twee aparte cursussen en nu samengevoegd tot een driedaagse cursus omdat je kennis van het recht nodig hebt, om te kunnen rekenen. En kennis van het rekenen om een goede beslissing te nemen.

Actualiteiten personen- en familierecht (vernieuwd / verwacht)

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het personen- en familierecht wordt per 2017 op een geheel nieuwe wijze aangepakt.

De eerste actualiteitendag begint op 20 april in de ochtend onder leiding van Mr. Paul Vlaardingerbroek. Hij gaat in op afstamming, adoptie, gezag en omgang, kinderbescherming en het procesrecht. In de middag worden workshops gegeven over actuele thema’s zoals het horen van kinderen, de antropologische en juridische aspecten van de vluchtelingenproblematiek en het werk van forensische kinderartsen bij de opsporing van kindermishandeling. Alle workshops worden tweemaal gegeven op die middag, waarbij deelnemers twee onderwerpen kunnen kiezen.

"Een familierechter heeft meer nodig dan de laatste jurisprudentie en daarom willen we in workshops een interdisciplinaire verbreding aanbieden"
(Gea Brands-Bottema, lector SSR)

Tijdens de tweede actualiteitendag in 2017 wordt het financiële deel van echtscheiding en het uit elkaar gaan van samenwonenden belicht. U kunt op één dag worden bijgeschoold in het huwelijksvermogensrecht èn in het alimentatierecht. Dat betekent niet dat u een hele dag alleen maar luistert. De groepsgrootte is kleiner waardoor er meer interactie plaatsvindt om zo kennis te nemen van elkaars praktijk. Vooraf kunt u thema’s en vragen bekend maken, zodat de docent goed kan inspelen op de behoefte.

In onze volgende nieuwsbrief worden de data voor 2017 bekend gemaakt.

 

Verwacht

Vermogensrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen (verwacht)
3 april 2017 | Jaarbeurs Utrecht

In april 2017 verzorgt prof. mr. W.M. Schrama (Molengraaf Instituut voor privaatrecht), een dagdeel verzorgen over vermogensrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen. Steeds meer ongehuwd samenlevende paren krijgen samen kinderen en een steeds groter deel gaat, ook op den duur, niet meer trouwen. Er zijn ook steeds meer scheidingen binnen deze groep, die tot de nodige vermogensrechtelijke vraagstukken leiden.

Erfrecht (verwacht)

In 2017 worden twee nieuwe cursussen erfrecht aangeboden: Een verdiepende module over processuele aspecten van het erfrecht en een actualiteiten cursus. Zodra de data bekend zijn communiceren wij dit op SSR.nl en in deze nieuwsbrief.

 

Vrije plaatsen

Familieprocesrecht deel II 
2 november 2016 | SSR Utrecht

Jeugdrecht, voorwaarden ontwikkeling van kinderen 
4 november 2016 | SSR Utrecht

Jeugdbeschermingsrecht: in vogelvlucht op niveau
22 november 2016 | SSR Utrecht

Familieprocesrecht: Hoger beroep
24 november 2016 | Jaarbeurs Utrecht 

Professionele ontmoeting Belgische en Nederlandse P&F-rechters
1 december 2016 | Antwerpen


Alimentatierecht (verdieping) 
7 december 2016 | Jaarbeurs Utrecht

Huwelijksvermogensrecht (actualiteiten) 
13 december 2016 | Jaarbeurs Utrecht

Beschikkingen maken in het familierecht, basis
21 december 2016 en 29 januari 2017
 | SSR Utrecht

 

Doorsturen

We stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief doorstuurt naar andere geïnteresseerden.
Via onderstaande button kunnen zij zich aanmelden.