Mesečni Newsletter Društva študentov psihologije Slovenije
   
 

NEWSLETTER - JANUAR

Dragi bodoči psiholog!
V začetku novega leta se vam javljamo nekoliko pozneje, saj razumete, boj iz postelje do pisalne mize je po praznikih krvav (haha menstruacije smo mele!)

Kljub poznosti pa vam nič manj ne želimo, da se čimbolje spopadete s prihajajočimi izpiti! :)

 
 
 
 
 

Here are the top stories!

Panika, Panika, vse ti vzame[1], vse ti da[2]!

Z novim letom prihaja tudi nova panika! Lepša, boljša, najnovejša. Interdisciplinarni kolektiv psihologinj, psihologov, sociologinj in sociologij se je spopadel s temo politične psihologije in zapopadel tudi najaktualnejše teme. Ste razmišljali, kaj ima strah pred begunci s psihologijo? Kdo se boji radikalne misli? Kaj je zdaj s temi podnebnimi spremembami, če smo pa prejšnji teden imeli poledico? Morda vas bolj zanima marksizem, rasizem, družba neenakosti ali neverbalna komunikacija. Ne bomo vam prali možganov, čeprav tudi na to temo najdete članek. Panika vam bo povedala vse to, pa še nekaj o delovanju našega društva – projekt Kako si?, psihošola in navsezadnje tudi potopis dežel, ki so nam daleč od oči, daleč od srca. 
Definitivno pa ne smete spregledati prispevka Vlada Miheljaka o poskusu razmejitve pojma politične psihologije!

[1] Vzame ti 2€ oziroma 3€, če nisi študent.
[2] Dobiš dobro čtivo za ležerne dneve, ko ti prija analiza družbe.

 
 
 
 

Throwback Thursday!

Srečelov in čajanka pri Mihajlotu

Kot vsako leto, smo tudi letošnji december organizirali tradicionalno čajanko. Upam, da ste spili polno čaja, pojedli polno piškotov, sploh pa zadeli kakšne uporabne stvari na srečelovu, teh ni bilo veliko! ;)

Predbožični izlet Mednarodnih

Mednarodni smo se 11. decembra podali na predbožično popotovanje po Zagrebu. Kljub temu, da je prestolnica Hrvaške nam precej blizu ter se nam vsem zdi, da Zagreb že dobro poznamo, smo odkrili precej novih in zanimiv kotičkov, sploh pa je bilo mesto skorajda neprepoznavno v vseh miljonih lučk in božičnih okraskih :)

 

Okrogla miza

Aspekti, ki so nam jih predstavili povabljeni v zvezi z zakonsko zvezo in družinskim zakonikom, so bili zelo strokovni, temelječi na znanstvenih dognanjih. Situacijo so nam predstavili tako iz pravnega kot tudi psihološkega in sociološkega vidika in nas na koncu povabili k vzpostavitvi konstruktivnega dialoga, katerega v slovenski javnosti, glede podobnih "problematik", še kako primanjkuje. 
Predavanja se je udeležilo okoli 110 ljudi.

 
 

Začetek gledališke skupine

V mesecu decembru se je pod okriljem DŠPS ustanovila čisto prava gledališka skupina. Vsi ljubitelji teatra, umetniki po duši in vsi, ki v težkih študijskih dneh potrebujete sprostitev, še vedno vljudno vabljeni, da se nam pridružite :)

Predavanje Towards Computational Psychiatry via Multi-modal Neuroimaging, Pharmacology and Computation

4. januarja je imel na fakulteti predavanje Alan Antičevič, profesor psihiatrije ter psihologije iz Odelka za psihiatrijo na Medicinski fakulteti Yale v Ameriki. V izjemno zanimivem predavanju nam je predstavil nove načine preučevanja shizofrenije s pomočjo farmakologije ter nevroslikanja!

O in V republiki sreče

Društvo študentov psihologije je v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana 12. 1. organiziral gledališki večer na velikem odru. V sklopu Družabno in družbeno je najprej potekal pogovor z ustvarjalci uprizoritve V republiki sreče: režiserjem Sebastijanom Horvatom, prevajalko Tino Mahkota, kostumografinjo Belindo Radulović. in psihologinjo dr. Kristina Egumenovska. Po pogovoru je sledil odgled predstave V republiki sreče, po predstavi pa smo goste ponovno povabili k besedi, pridružili so se jim tudi igralci.

Obisk Vipave

V petek, 18.12, smo se odpravili na enodnevno ekskurzijo v Vipavo. Najprej smo se ustavili v centru Cirius, kjer nam je ravnateljica centra na predstavila ustanovo, kasneje pa smo odšli do vinske kleti Vipava, kjer nas je vodič popeljal po kletnih prostorih in nam predstavil celotno zgodbe znane Vipavske kleti. Sledil je še zadnji postanek v dnevu-Hipoterapija (terapija s konji). Izvedeli smo, čemu je namenjena in kdo se s tem lahko pravzaprav ukvarja. 

 
 
 
 

Things to read to sound smarter

V tej rubriki vam vsak mesec predlagamo eno literarno ali strokovno delo, priporočeno s strani profesorjev ali študentov. Če še nimate dovolj študijske literature in pogrešate kakšno prijetno strokovno knjigo (ki ni skripta), we got your back!

V mesecu januarju vam branje priporoča Simona Gorjan, študentka psihologije tretjega letnika, ki se zanima za področje psihologije seksualnosti.

Tokrat priporoča knjigo: Quickies: The Handbook of Brief Sex Therapy 

Več priporočenega branja naslednji mesec ;)

 
 
 
 

Put it on your calendar!

Da ne pozabite, vam predstavljamo kratek pregled januarskega dogajanja. 

Prijave EFPSA

Opomnik - za kongres na Portugalskem se lahko prijavite le še do petka - torej jutri!

 
 

- Prijave EFPSA      petek, 15.1. 

Obštudijci

Delovna skupina Obštudijci se že aktivno pripravlja na kraljico vseh dogodkov, Strokovno psihološko ekskurzijo. Si že slišal, kam nas bo šofer Hasko odpeljal v mesecu marcu? Tukaj vam pošiljamo manjši namig v sliki in vas vabimo, da sodelujete v nagradni igri na facebooku.

 
 

Izpiti

Nimamo kaj reči, želimo vam vso srečo! Če vam manjka kakšna skripta, pokukajte v kabinico, če je kakšen prijazni študent pustil svoje stare zapiske v našem kotičku, vabimo pa vas tudi, da po končanih izpitih tudi vi donirate kakšno skripto za bodoče bralce ;)

 
 
 
 

EFPSA NEWS!

 

EFPSA News! Z veseljem sporočamo, da je bila izmed prijavljenih kandidatov za novega MR (Member Representative) v EFPSI izbrana Živa Divjak! Pri njenem mandatu, ki se bo začel maja na kongresu, ji želimo veliko uspehov! 

 

 
 
 
 
 

Did you hear about this new thing in psychology?

 

Nova plesna droga kaže izjemen potencial za zdravljenje depresije

“Special K” je, če zadnje čase niste najbolj na tekočem s trendovskimi plesnimi drogami na tržišču, najnovejše zaželjeno poživilo. Gre za čisti ketamin, ki v prvi uri po zaužitju povzroča evforične halucinacije. Znanstveniki pa so ugotovili, da ketamin poleg tega tudi zelo učinkovito zdravi depresijo. Posebnost zdravila je, da deluje nemudoma, kar ima velik pomen predvsem za suicidalne paciente. Učinek ketamina traja do dveh tednov, v nekaterih ameriških bolnišnicah pa ga že testno uporabljajo.

 
 
 
 

Toliko iz naše strani, se beremo naslednji mesec! :)