Verder Fiscaal
Facebook icon Twitter icon Forward icon
 

Concernregeling WKR 2015 voor non-profits

Eerder deze zomer heeft de Staatssecretaris van Financiën de Tweede Kamer geïnformeerd over de wijze waarop hij enkele bezwaren tegen de werkkostenregeling (WKR) wil wegnemen. De staatssecretaris doet een vijftal suggesties. Deze maatregelen zullen worden meegenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2015 dat op Prinsjesdag 2014 wordt gepresenteerd. Helder is dat de werkkostenregeling met ingang van 1 januari 2015 voor alle werkgevers geldt. Gevolg van de voorgestelde wijzigingen is overigens wel dat de zogeheten 'vrije ruimte' met ingang van 2015 wordt verlaagd van 1,5% naar 1,2%.

Concernregeling
Eén van de maatregelen die wordt voorgesteld is de concernregeling. Het is de bedoeling dat er binnen een 'concern' een collectieve generieke vrijstelling (vrije ruimte) gaat gelden. Alle daartoe door de betrokken inhoudingsplichtigen aangewezen vergoedingen en verstrekkingen kunnen daaruit dan belastingvrij worden vergoed en verstrekt. Binnen concernverband hoeft dan niet langer een splitsing te worden gemaakt tussen vergoedingen en verstrekkingen die deels ten behoeve van werknemers van het ene concernonderdeel komen en deels ten behoeve van een ander concernonderdeel.

Als concern wordt op grond van de eerdere brief aan de Tweede Kamer aangemerkt een participatie (deelneming) van minimaal 95% door een inhoudingsplichtige moedermaatschappij in haar (inhoudingsplichtige) (klein)dochtermaatschappij(en). Vrijwel volledige eigendom is daarmee dus vereist om in dit verband te kunnen spreken over een 'concern'. 

Voor vennootschappen (B.V.'s, N.V.'s) en coöperatieve verenigingen leidt de concernregeling tot een tegemoetkoming en fiscaal voordeel. Voor stichtingen en verenigingen in de (semi)publieke sector die naar de aard van hun rechtsvorm uiteraard geen eigenaars of aandeelhouders kennen, biedt de tegemoetkoming geen uitkomst.

Oplossing voor non-profits?
Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat de aangekondigde maatregel bewust wordt onthouden aan instellingen en organisaties in de publieke sector. Het lijkt er op dat deze sector eenvoudig weg niet in beeld is geweest.

Uiteraard heeft de fiscale wetgever wel de beleidsvrijheid om maatregelen als zodanig vorm te geven, maar veelal moeten dan wel - op grond van jurisprudentie althans - (een) rechtvaardigingsgrond(en) bestaan en bewuste keuzes worden gemaakt. Momenteel is het nog afwachten hoe deze wetgeving er exact uit gaat zien per 1 januari 2015. De parlementaire behandeling volgen wij met belangstelling.

Welke actie nog in 2014 te nemen?
Het is onze verwachting dat de concernregeling in 2015 ook zal worden opengesteld voor inhoudingsplichtige verenigingen en stichtingen die binnen (bijvoorbeeld) een zorg- of onderwijsconcern actief zijn. Binnen de sfeer van de loonheffingen kent de fiscale wetgeving de mogelijkheid van de zogeheten 'Samenhangende Groep Inhoudingsplichtigen' (SGI).

Als een zorggroep uit meerdere zelfstandige onderdelen (stichtingen of andere rechtspersonen) bestaat, dan loont het vaak een SGI aan te vragen louter al om administratieve lasten te beperken. Eindigt de dienstbetrekking van een medewerker bijvoorbeeld bij de ene werkmaatschappij om dat hij bij een andere binnen het concern in dienst treed, dan treden dergelijke lasten op. Er zijn nog diverse voordelen. Concrete fiscale nadelen heeft het aangemerkt zijn als SGI overigens niet, ook niet voor de aansprakelijkheden van de betrokken inhoudingsplichtigen. Het bestaan van een SGI wordt door de Belastingdienst op verzoek bij beschikking bevestigd.

Wij zien aanleiding voor de concernregeling binnen de WKR in de publieke sector aansluiting te zoeken bij het bestaan van een SGI. Aangezien een verzoek om te worden aangemerkt als SGI geen nadelige gevolgen kent, loont het veelal die reeds aan te vragen vóór Prinsjesdag 2014 (mocht u dat niet reeds hebben gedaan) of toch ten minste nog in 2014. Mocht ook de wetgever na Prinsjesdag 2014 deze invulling geven aan de concernregeling binnen de publieke sector, dan verwachten wij dat verzoeken om een SGI-beschikking door de Belastingdienst scherper zullen worden beoordeeld gezien het voordeel dat ter zake van de WKR kan worden behaald. Uiteraard zal ook het uitbreiden van een reeds bestaande SGI met nieuwe inhoudingsplichtigen naar onzer verwachting een zelfde voordeel kunnen bieden.

Wenst u meer informatie over het aanvragen van een SGI-beschikking of toepassing van de concernregeling binnen de werkkostenregeling, neemt u dan contact op met uw fiscaal specialist.

Facebook Like Button Tweet Button

Uitschrijven voor deze mailing