Mesečni Newsletter Društva študentov psihologije Slovenije
   
 

NEWSLETTER - DECEMBER

Dragi bodoči psiholog!
Pozdravljeni in dobrodošli v mesečnem newsletterju Društva študentov psihologije Slovenije! Preden zares začnete z veselim decembrom, vam PR ekipa želi (po zguljeni frazi) srečno novo leto in se vidimo januarja, ko bomo že vsi švicali zaradi prihajajočih izpitov. Do takrat se pa probite met čim bolj fajn :)

Zaskrolajte navzdol in odkrijte magični svet DŠPSja!

 
 
 
 
 

Here are the top stories!

Draga bodoča psihologinja, psiholog,

z veseljem te iz nekoliko bolj pospravljene kabince nagovarjam kot novi predsednik našega društva. Navdušen sem, da sem dobil neverjetno priložnost vodenja skupine res kul ljudi, ki skupaj delajo na projektih, zaradi katerih vsak (drugi) dan na faksu ostajam tudi po predavanjih. Lahko bi se predstavljal, pa je večina zame že slišala in v DŠPS tudi raje delamo, kot poziramo. Sestankov letos več ne štejemo, prav tako ne štejemo več študentov, ki se udeležujejo naših številnih aktivnosti. Upam, da ste tudi vi v letošnje študijsko leto zakorakali tako uspešno kot mi. Naša ekipa je prenovljena, prav tako nabor aktivnosti, ki ga ponujamo študentom – verjamem, da nas letos res ne gre spregledati, pa še sploh nismo začeli z najbolj zanimivimi novostmi!

Pred nami je veseli december, s katerim tudi v društvu naporno leto zaključujemo malce bolj sproščeno. Upamo torej, da se nam pridružite na prednovoletni čajanki, kjer bo morda tudi Dedek Mraz …

Za konec vam želim, da si med počitnicami čim bolj odpočijete, po novem letu pa se spet vidimo. Polni energije za vse naše in vaše ideje.

Vaš Žan

 
 
 
 

Put it on your calendar!

Da ne pozabite kakšnega zanimivega dogodka, vam predstavljamo kratek pregled decemberskega dogajanja :)

Okrogla miza

Kot odziv na referendum o noveli zakona, ki istospolne partnerske zveze enači s heterospolnimi, bomo Obštudijci 9.12. organizirali okroglo mizo. Na okrogli mizi bodo sodelovali razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek, sociolog dr. Roman Kuhar, doktorica pravnih znanosti Barbara Rajgelj in diplomirani psiholog Matic Munc. Vabljeni, da pridete, razrešite svoja vprašanja in razmislite o odgovornosti, ki vam jih nalaga referendum. Okrogla miza se bo odvijala v predavalnici 15, s pričetkom ob 18.50.

Izlet - Vipava

Člani delovne skupine Obštudijci in ostali povabljeni se bomo 18.12.2015 odpravili na enodnevno ekskurzijo v Vipavo, kjer bomo obiskali Mladinski center, Vipavsko klet in si ogledali Terapijo s konji. Postani tudi ti aktiven član društva in se priključi katerikoli od delovnih skupin.

 
 
 

- Gledališka skupina: ponedeljek, 7.12.

- Okrogla miza: sreda, 9.12.

- Predbožični izlet mednarodnih: petek, 11.12. - nedelja, 13.12.

- Izlet - Vipava: petek, 18.12.

Božična čajanka: ponedeljek, 21.12.

Predbožični izlet Mednarodnih

Kot vsako leto, tudi letos delovna skupina Mednarodni odnosi potuje na predbožični izlet, tokrat v Zagreb! Glavni namen izleta je povezovanje starih in novih članov, poleg tega pa seveda obiščemo še zanimive kraje in spoznamo kakšne nove 'mednarodne' ljudi. 

Božična čajanka

Kot vsako leto, se bo tudi letos na našem oddelku odvijala božična čajanka, katerega bo spremljal tudi psihološki srečelov! Za simbolično ceno lahko zadaneš tako koristne kot nekoliko manj koristne zadeve, vsi prispevki pa gredo v dobrodelne namene.

Poleg same čajanke in srečelova pa se boste lahko udeležili tudi predavanja in delavnice :)

 

Gledališka skupina

Društvo študentov psihologije za vas pripravlja tudi GLEDALIŠKO SKUPINO. Vsi ljubitelji teatra, umetniki po duši in vsi, ki v težkih študijskih dneh potrebujete sprostitev, vabljeni, da se pridružite na prvem srečanju, 7. decembra 2015 ob 18.00 pred kabinco. 

 

EFPSA kongres na Portugalskem

Prijave za največji dogodek v Evropi za študente psihologije so sedaj odprte! Te zanima mednarodno povezovanje študentov, strokovna predavanja, odprte mize, diskusije in mreženje psihologov? Jubilejni 30. kongres bo potekal  od 1. do 8. maja na Portugalskem, tema pa bo Decoding Emotions. Prijave na spodnjem linku, za več informacij pa se vidimo na Facebook skupini EFPSA Slovenija!

 
 
 
 
 
 
 
 

Throwback Thursday

Delo obštudijcev

V mesecu novembru smo Obštudijci za študente in druge pripravili dva dogodka. 11. novembra je potekal intervju s športnim psihologom mag. Alešem Vičičem. Predavalnica je bila polna do zadnjega kotička. Mag Aleš Vičič je poslušalce seznanil s področjem, skupaj s prostovoljcem pa sta na kratko uprizorila potek same terapije, ko športnik pristopi do športnega psihologa.

25. novembra  je potekalo predavanje pod naslovom Ura v temi: Življenje slepih in slabovidnih, ki ga je pripravila študentka 1. letnika psihologije, Maša Pupaher. Poslušalci predavanja so tako iz prve roke izvedeli, kakšne ovire imajo slepi in slabovidni v njihovem življenju, kako se z njimi soočajo. Med drugim pa so se tudi sami soočili s tem, kako je biti slep in kako pomembno je zaupanje med slepimi in tistimi, ki jih vodijo.

Skupščina DŠPS

Na letošnji izredni skupščini našega društva smo izvolili novega predsednika (Žan Lep), ter novi članici nadzornega odbora (Zala Koder in Tina Mervic). Skupščina je potekala brez večjih posebnosti. 

 

Izlet v Graz

Študenti psihologije smo v božičnem duhu odrinili proti severnim sosedom, kjer smo si ogledovali mesto, ledene jaslice, nato pa se sprehodili še na grad, kjer nas je pričakal čudovit pogled na božično mesto. Zaključili smo tradicionalno, s frankfurtsko klobaso in skodelico kuhanega vina, pa seveda obljubo, da se prihodnje leto spet zberemo.

 
 

noVEMber

Mesec mehkih veščin ali projekt noVEMber je zopet navdušil z mnogimi delavnicami, ki so jih izvedli pridni trenerji. Letos pa je presenetil še z novostjo – angleškimi delavnicami! Udeleženci so se preizkusili v improviziranju, javnem nastopanju, znanju o ljubezni, so razmišljali o osebnih ciljih in si krepili samozavest.

Kongres v Odsevu

Tretjega in petega novembra je na Medicinski fakulteti potekal prvi kongres V Odsevu, katerega so se udeležili tudi mnogi naši študenti psihologije. Na kongresu smo poslušali o raznih psiholoških motnjah, katere so predavatelji predstavljali  na primerih. Eden od predavateljev na kongresu je bil tudi naš izredni profesor, dr. Masten.

Konferenca na Slovaškem

Konferenca, eden izmed večjih mednarodnih integrativnih dogodkov za študente psihologije, je letos pod okriljem EFPSE potekala na Slovaškem. Udeleženci so se spoznavali s temo "Human Nature: Two sides of one mind" ter se družili s svojimi kolegi iz tujine.

EFPSA dan

3. decembra je, tako kot na univerzah po vsej Evropi, potekla EFPS dan, kjer so se študentje lahko seznanili z vsemi dejavnostmi, ki jih federacija ponuja, nato pa se še družili ob prigrizku na oddelku.

 
 
 
 

Things to read to sound smarter

V tej rubriki vam vsak mesec predlagamo eno literarno ali strokovno delo, priporočeno s strani profesorjev ali študentov. Torej, hitro v knjižnico (opomba: delo se še posebej dobro bere ob večerih in mrzlem vremenu, po možnosti s skodelico vroče čokolade) .
V mesecu novembru vam branje priporoča Boštjan Bajec, doktor znanosti in asistent za psihologijo dela in organizacije. 

Tokrat priporoča knjigo: Thomas Piketty: Capital in the 21st Century

Več priporočenega branja naslednji mesec ;)

 
 
 
 
 

Did you hear about this new thing in psychology?

Nove študije so ugotovile, da ob zbiranju donacij v dobrodelne namene si lahko pomagamo z zviševanjem empatije, ki jo sproži dotikanje grobih materialov. Ta po aktivacijskem modelu usmeri našo pozornost od blagega neudobja k ostalim neprijetnim podobam, na primer na podobe trpečih otrok v brošuri, povečana pozornost pa omogoča empatičen zrcalni odziv (ter posledično višje donacije v dobrodelne namene).

 
 
 
 

Toliko iz naše strani, se beremo naslednje leto! :)