Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Twitter Facebook Youtube
Nieuwsbrief | 22 maart 2020

Beste lezer,

In roerige tijden is het nog belangrijker om in verbinding te blijven. Dit geldt extra voor mensen in een kwetsbare situatie. Verbinding maakt ons sterker. We blijven graag ervaringen en nabijheid uitwisselen op afstand. Hoe? Lees verder..

Trainingen

Het is niemand ontgaan, het corona-virus of COVID-19. Lees hier de column van onze ambassadeur Franckx van Tilbeurgh.
Bij de Vrijwilligersacademie staat de gezondheid van alle maatjes, buddies, studenten, vrijwilligers, trainers en andere medewerkers voorop. Om die reden hebben wij de volgende (voorzorgs)maatregelen genomen: 

  • Alle basistraingen die al zijn gestart worden online voortgezet.
  • Alle andere trainingen worden tot 6 april afgelast. Als jij je hebt ingeschreven hiervoor dan ontvang je een email met informatie.
  • Wij volgen alle richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid.

Bovendien zijn we bezig om ons online aanbod uit te breiden. Blijf op de hoogte over de trainingen en lees meer informatie, op onze website.

Vrijwillige initiatieven in het zonnetje

De Vrijwilligersacademie is in deze weken extra trots op alle Amsterdamse vrijwilligers. Deze vrijwilligers en professionals hebben speciale projecten opgezet vanwege het corona-virus.

De initiatieven zijn razendsnel op social media gelanceerd om informele zorg te organiseren. Allemaal om onze buren en mede-Amsterdammers een luisterend oor, warme maaltijd of steuntje in de rug te bieden. Sommige projecten zijn ook landelijk actief. Hieronder lichten wij er een paar uit:

  • Voor elkaar in Amsterdam is een hulpinitiatief dat met behulp van organisaties en vrijwilligers (meld je aan!) praktische hulp en een luisterend oor biedt aan Amsterdammers die zich in risicogroepen bevinden. Heb je hulp nodig of wil je een helpende hand bieden? Ga naar de website
  • De Rode Kruis-hulplijn kun je bellen voor een luisterend oor wat betreft zorgen omtrent Corona en advies hierover. Ook wordt advies en steun geboden voor mensen in thuisisolatie. Bel: 070-4455888
  • Stichting Senioren Student matcht studenten die willen helpen aan ouderen in de buurt die een helpende hand nodig hebben. Denk aan het ophalen van medicatie tot het schrijven van een brief naar elkaar. Lees hier meer over de stichting en hoe zij zorgvuldig de veiligheid bewaken van ouderen. 
  • De OLVG-corona-app is een hulpmiddel om na te gaan of je mogelijk het virus hebt. Meer hierover is te vinden op deze website.
  • De Corona Buurthulp Facebookgroep is aangemaakt voor buurtbewoners uit Amsterdam Noord om te reageren op hulpaanvragen. De beheerders geven tips om de hulp zo goed en veilig mogelijk te organiseren. Je kunt hier ook een hulpvraag plaatsen voor iemand die zelf geen Facebook heeft. 

Ook in anders stadsdelen bieden vrijwilligers en ervaringsdeskundigen hulp in de vorm van whatsapp groepen of belcirkels. Een en ander is al verzameld op de website van het netwerk ervaringskennis. Zorg voor elkaar.

"Diversiteit is een feit, inclusie is een actie."

Relax

Hoe fijn het ook is om verbonden te zijn met anderen, verbinding met jezelf is onmisbaar. Zie ook de tips voor mentale gezondheid in coronatijd.

Een bekende manier om rustiger te worden in de bovenkamer is door mindfulness en yoga te doen. Dat helpt om stress te verminderen en voorkomen en draagt bij aan een beter humeur. 

De Veerkracht Centrale is een netwerk waarin ervaringsdeskundigen zichzelf en hun werk kunnen presenteren. In deze tijd van sociale onthouding bieden ze iedere dag een nieuwe yoga-oefening aan op youtube. Er zijn nog veel meer yoga en mindfullness programma's te vinden. Probeer het uit, kom tot rust en relax. 

Iets heel anders

Het International Documentary Film Festival Amsterdam heeft ruim 300 documentaires gratis online. Van cultuur tot sport en van maatschappij tot natuur, voor ieder wat wils. Ga even lekker op de bank zitten na de yoga-oefeningen en kijk of er iets voor je bij zit. Of leer eens iets heel anders; creatief met kurk en Spaanse les bijvoorbeeld ...

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingescheven bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam.

Contact  |  Gegevens updaten  |  Uitschrijven