No Images? Click here

 

Nog altijd vallen er elke dag gemiddeld twee doden en 140 gewonden op onze wegen. Eén slachtoffer op zes is een kind. En in bijna 4 gevallen op 10 is dat kind onderweg van of naar school. Meestal gebeuren die ongevallen vlakbij de school, binnen een straal van 300 meter. Vooral september is een zwarte maand. 

Aan de hand van het Groot Verkeers Onderzoek verzamelde HLN de mening van ruim 13.000 lezers rond verkeersveiligheid van jongeren. De verzamelde informatie resulteerde in een reportage-reeks die begin september in de krant verscheen. 

Zo bleek dat onaangepaste snelheid in de buurt van de school (9 op 10 rijden te snel), gevaarlijke punten op weg naar school, een gebrekkige kennis van het verkeersreglement en het niet populair zijn van de fietshelm en het fluo hesje ouders er van te weerhouden hun kinderen naar school te laten fietsen. Bovendien blijkt 3 op de 4 kinderen zich onveilig te voelen op weg naar school, ook al krijgt 'maar' 1,7% van hen ooit een ongeval.

Met deze gedachten in het achterhoofd engageert XIU zich om samen met 169 scholen en onze ondersteunende partners opnieuw te ijveren voor meer veiligheid voor onze fietsende jongeren.

We wensen jullie allen een veilig en zichtbaar 2016-2017!

 

WIE KAN DEELNEMEN AAN DE WEDSTRIJD?

Elke secundaire school die lid is van XIU op 1/10/2016 (lidgeld betaald in 2015-2016 of hernieuwd in 2016)

Lidgeld nog niet vernieuwd? Lees hier wat je moet doen

 

Toon ons hoe jullie willen shinen op straat!

Tijdens het schooljaar 2016-2017 vragen we aan schoolgaande jongeren hoe zij willen shinen in het verkeer. Deelnemende scholen ontvangen een blanco affiche, waarop de leerlingen hun campagne om te shinen vorm mogen geven.

Bij XIU ontvangen we alle ideeën met open armen. Alle coole ideeën passeren langs een jury, en die beloont de meest originele plannen met een LIGHT ME UP-party voor de winnende school. Samen met DATS 24 geven we ook een flashy skateboard en andere hippe prijzen weg. Schrijf je dus zeker in! Lees hier alles over de wedstrijd.

HOE NEEM JE DEEL AAN DE WEDSTRIJD?

Door online in te schrijven tussen 1 en 31 oktober 2016.

* Je ontvangt van ons een aantal blanco affiches (max. 5) waarmee je aan de slag kan in de klas(sen). Op de affiches kunnen leerlingen een campagne om te shinen vormgeven.

* Je selecteert één ontwerp per deelnemende school en stuurt dit ontwerp voor 28/2/2017 op naar: XIU - Postbus 132  - 8500 Kortrijk.

* Wees creatief! Willen de leerlingen lichtgevende schoenen verplichten, of fluopetten dragen? Laat hun fantasie de vrije loop. Hoe meer jullie in het oog springen, hoe beter!

WAAROM DEELNEMEN?

* Elke deelnemende school ontvangt een mooi prijzenpakket met fluo materiaal, leuke gadgets en bioskooptickets om eigen schoolacties te ondersteunen.

* 5 scholen maken kans op prijzen die je doen schitteren in het donker!

* Daarbovenop krijgt de hoofdwinnaar een  LIGHT ME UP-party met DJ-set in de school.

* Ook het skateboard vanop de affiche wordt verloot binnen de winnende klas.

 

LIDGELD AL VERNIEUWD?

Eind vorig schooljaar deden we een oproep tot vrijwillig vernieuwen van het XIU-lidmaatschap. Meer scholen betekent immers een grotere nood aan middelen en aangezien alle kleine beetjes helpen waren we zo vrij even in jullie richting te kijken voor een kleine financiële ruggesteun...

Ondertussen zijn een aantal onder jullie inderdaad op onze vraag ingegaan. Van harte bedankt daarvoor!!!

Mogen we verzoeken dat wie graag wil deelnemen aan de wedstrijd dit ook zo snel mogelijk in orde brengt?  Dit kan via deze link.

Niet zeker of jullie school al het lidgeld vernieuwd heeft of niet? Kijk dan op de ledenlijst.

Heel binnenkort maken we samen met enkele leerlingen van het Koninklijk Atheneum Grimbergen opnames voor een Kijk Uit aflevering rond zichtbaarheid, met een uiterst sympathieke en warme BV in de hoofdrol.

We houden het nog even spannend, maar verklappen dat deze fervente fietser die zich met eigen woorden 'graag als een kerstboom in het verkeer begeeft' XIU een warm hart toedraagt.

Benieuwd wie deze schitterende BV is? Kijk dan zeker op 29 oktober aanstaande naar Eén om 17u55!

NIET TE MISSEN: DAG VERKEER OP SCHOOL

Maandag 14 november 2016 is het zover: dan organiseert de VSV in Congrescentrum Lamot in Mechelen haar eerste Dag Verkeer op School! Een opleidingsdag voor leerkrachten, politiemensen, verkeersouders of verkeerseducatieve medewerkers vol workshops, lezingen en/of themasessies rond verkeerseducatie.

XIU verleent haar medewerking aan de workshop rond zichtbaarheid.

Bekijk hier het volledige programma en schrijf je nu al in

 

XIU partners         in road safety