RealDania Byg
 

Et lille sommerhus tegnet af velfærdssamfundets store arkitekt

Sommerhussalget sætter nye rekorder, og vi valfarter i ferieboliger langs de danske kyster, nu hvor coronavirus har spoleret rejseplanerne eller simpelthen bare gjort det mindre attraktivt at drage ud i verden. Arkitekt Svenn Eske Kristensen længtes også i sommerhus, da han i 1954 byggede sit eget private i Odsherred. I sommerhuset forenes det skarpe blik for materialer, omgivelser og trivsel, der gjorde ham til en af velfærdssamfundets mest banebrydende arkitekter.

Læs hele artiklen

Vil du med indenfor?
Oplev det formfuldendte sommerhus, når Realdania By & Byg Klubben i selskab med restaureringsarkitekt Dorthe Bendtsen fortæller om Svenn Eske Kristensens virke og om sommerhuset.

8. september: Rundvisning i Esken

Facebook Like Button Tweet Button
 

Fik du læst: Forberedelserne til restaureringen af Nørre Sødam er i gang

Siden Realdania By & Byg for en måned siden overtog nøglerne til den fredede værftgård Nørre Sødam uden for Møgeltønder, har selskabets arkitekter flere gange været på besøg for at inspicere og projektere. Forude venter nemlig en omfattende restaurering, der skal sikre, at den 250 år gamle og sjældne værftgård bliver stående mange år endnu.

Læs hele nyheden

Facebook Like Button Tweet Button
 

"Det er nok noget gammelt bras"

"Hvem vil overtage min gård?” Sådan spurgte den 79-årige gårdejer Svend Nørrevang, da TV2 ØST i vinteren 2016 besøgte ham i hans barndomshjem Højgården på Sejerø. Anledningen til tv-besøg fra fastlandet var opdagelsen af, at den lille gård på Sejerøs østkyst ikke var en hvilken som helst gård, men faktisk en yderst sjælden og bevaringsværdig en af slagsen.

Det var den tidligere museumsinspektør for Odsherreds og Stenstrup Museer, som kort forinden havde opdaget den over 140 år gamle gård gemt bag et vildnis af buske og træer, og da han dengang spurgte Svend Nørrevang, om han var klar over, hvilken gård han var i besiddelse af, lød det tørre svar: “Det er nok noget gammelt bras”.

Sidenhen er der sket mangt og meget med “det gamle bras”. Efter opdagelsen af Højgården, lokalt kaldet Høwen, blev Nationalmuseet hidkaldt, og da arkitekt Niels Erik Jensen – som dengang var leder af Nationalmuseets afdeling for Bygninger, Skibe og Anlæg – besøgte gården, var heller ikke han i tvivl om dens bevaringsværdi.

Gården er et unika i den helhed, den står i. Den er i høj grad bevaringsværdig, og trods stort forfald rummer den en lang historie og en fortælling om byggeri og traditioner på Sejerø, lød det fra Niels Erik Jensen, da han besøgte gården første gang.

Herefter blev også Realdania By & Byg gjort opmærksom på gården, og et år efter, at Svend Nørrevang havde stillet spørgsmålet “Hvem vil overtage min gård?”, blev købsaftalen mellem Realdania By & Byg og Svend Nørrevang underskrevet. Herefter begyndte en omfattende plan for restaureringen af den sejerøske sjældenhed at tage form.

Dette var et uddrag fra bogen om Højgården på Sejerø. Vil du læse mere? Køb eller download bogen gratis her

Facebook Like Button Tweet Button
 

Erhvervsarrangement: Ny viden om indeklima

Mere end en halv million af landets parcelhuse er opført før 1980. Mange af dem trænger nu til at blive renoveret. Hvordan kan man forbedre indeklimaet, når planløsningen skal ændres, køkkenet udskiftes, børneværelserne gøres større eller kælderen gøres anvendelig?

Få indblik i det katalog af indeklimaudfordringer og løsninger, der er udgangspunkt for indeklimarenoveringen af tre arketypiske parcelhuse i Realdania By og Bygs igangværende eksperiment i Randers.

Kom med til erhvervsarrangement den 17. september i Randers, og hør indlæg ved projektets fagfolk. Vi besøger de tre testhuse, inden indeklimarenoveringen går i gang, og drøfter udfordringer, løsninger og pris.

Facebook Like Button Tweet Button
 

Åbent hus på Bent Madsens Gård

Ved Dreslette på Sydvestfyn er den fredede Bent Madsens Gård lige ved og næsten færdigrestaureret. I to år har murere, malere, tømrere og tækkemænd knoklet for at bringe nyt liv til den 200 år gamle gård med det særegne bindingsværk med ”suler".

Sæt X i kalenderen, og kom til åbent hus fredag den 21. august kl. 14-17. Det er gratis, og alle er velkomne.

Facebook Like Button Tweet Button