Reitsma's gesamtkunstwerk
 
Andijk: schildering eindelijk goed zichtbaar
 
 

In 2012 reserveerde het rijk een flinke bijdrage voor het restaureren van 6 monumentale kerken-van-naam. Een daarvan was de unieke kerk in Andijk, in het noorden van Noord-Holland. Een kerk uit 1930, echt anders dan anders, uniek in zijn soort.

De Groningse architect Egbert Reitsma ontwierp de kerk als een gesamtkunstwerk: vormen, maatvoering, glas-in-lood, kleuren, alles betekenisvol en in samenhang ontworpen. De kerk kreeg de bijnaam de ‘gereformeerde kathedraal’, indertijd een revolutie voor de kerkgangers.

Na oplevering van Reitsma's schilderwerk (1930) was de gemeente onthutst over zijn gewelfschilderingen! Te kleurig, te frivool, te sprekend, te fel. De schilderingen moesten direct getemperd met een bruine, transparante laag. Die laag is anno 2014 eindelijk verwijderd, nu kan het werk de waardering krijgen die het verdient!

Hiernaast  onze medewerkers aan het werk met het schoonmaken van de gewelfschilderingen op het 14-vlaks plafondgewelf. Links is gereed, rechts is nog donker. Ook banken en vloeren brengen we terug in oorspronkelijke staat: fris, licht hout. Meer over Andijk, zie 3 speciale themapagina's >>

 
Kunstmin Dordrecht
 
Stucwerkplafond theater Dordrecht hersteld
 
 

Juni 2012 sloot Schouwburg Kunstmin in Dordrecht haar deuren voor groot 2-jarig restauratieproject. In 1938 werd het voor het eerst door Sybold van Ravensteyn verbouwd en uitgebreid. Een flink aantal verbouwingen en ‘verbeteringen’ daarna, maakten een grondige restauratie hard nodig.

Tijdens de voorbereiding trad Rescura voor de Gemeente Dordrecht op als onderzoeker en adviseur van het stuc- en schilderwerk, samen met de Greiner Van Goor Huijten Architecten. In de uitvoering herstelden we voor hoofdaannemer Hillen & Roosen het historische plafond in de Grote Zaal van Sybold van Ravensteyn uit 1938. Daarboven zit nog een óuder plafond uit 1890: 'het geheim van Dordrecht'. Ons is ook gevraagd advies uit te brengen voor conservatie en restauratie van dit oudere plafond.

Na de zomer 2014 is De Kunstmin gereed en heeft dit rijksmonument in neo-renaissance stijl weer haar oude allure en sfeer.  Veel foto's + reportage op 2 Kunstmin-site-pagina's  >>

 
Van kringloop naar Amstel
 
Herengracht - zolder - Kringloop - Amstel
 
 

Bij de Kringloop in Castricum ging een belletje rinkelen: dit moet interessant zijn voor een kenner. Ze belden daarom dorpsgenoot Theo Rouwhorst, oud-directeur Bureau Monumentenzorg A'dam maar eens.

Hij zag en kocht de gehavende buitenlamp meteen, voor een tientje. Vroeg daarna Stadsherstel deze te 'adopteren'. Anders gezegd: vroeg of ze hem wilden restaureren en weer een mooie plek in Amsterdam terug wilden geven.

Rescura kreeg de gehavende lamp ter restauratie, coördineerde alles tot en met het plaatsen naast de deur van Amstel 95. Daarmee eindigde een 2 eeuwen durende rondreis. Beginnend met het aanlichten van een trotse deur aan de Herengracht, daarna de degradatie naar de zolder aldaar, de verhuizing naar Castricum, als afdankertje bij de kringloop, en gereanimeerd in het atelier van koperslager Zoppie. Eind goed al goed, inmiddels weer een trots baken aan de Amstel: hij straalt ervan! Lees volledige artikel: klik hier >>

 
Stijlkamer bijna gereed
 
Afronding Breestraat Beverwijk september a.s.
 
 

De 16 wandbespanningen van de stijlkamer in rijksmonument Breestraat 101 in Beverwijk zijn gerestaureerd. Ze wachten in opslag op teruggeplaatsing na gereed zijn van gehele kamer. Na september 2014 is ook dat deel van het werk gereed. Tot die tijd werken we aan het verfijnde stucplafond en het schilderwerk van lambrisering, luiken, kasten en deuren.

't Mooiste van deze kamer zijn natuurlijk de wandschilderingen van Jacobus Luberti Augustini (1748-1822). Stadsherstel kocht het 17e eeuwse pand in 2012 en trof er een bijna onveranderd interieur aan, inclusief de fraaie stijlkamer. De kwaliteit van de schilderingen was hoog, maar de conditie van de doeken slecht. Rescura werd gevraagd een plan te maken en heeft de doeken inmiddels geheel gerestaureerd: schitterend werk.

Voor Stadherstel alle reden om de hele restauratie goed vast te leggen in een interessant artikel in hun magazine. Lees het hele artikel, klik hier voor pdf >>

Klik hier voor fotopagina restauratie >>

 
Zaal 1910 naar: de Hallen
 
Bioscoopzaal Parisien uit de mottenballen
 
 

2 jaar geleden schreven we er al over: het ontmantelen, coderen en opslaan van de mooie filmzaal van Jean Desmet's bisocoop door Rescura. Het ging om het interieur van Cinema Parisien uit 1910 aan de Nieuwendijk in A'dam. In het nieuwe Eye-gebouw bleek geen ruimte voor herplaatsing. Augustus a.s. komt 'de Parisien' gelukkig toch uit de opslag. Het krijgt een plek in De Filmhallen (onderdeel van het Hallencomplex, de voormalige tramremise) waar hij in oude luister zal herrijzen. Er moet wel nog het een en ander gerestaureerd na plaatsing. Wij beginnen er na de zomervakantie met enthousiasme aan! Bekijk naar de fotopagina >>

 
Rescura voor particulieren
 
Help, het plafond komt naar beneden!
 
 

• Stucplafonds zijn een ramp: als ze naar beneden vallen!
• Stucplafonds zijn een feest van sfeer en klasse: als ze goed
  onderhouden kamers, gangen en zalen sieren!

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hield recent een symposium met als motto 'Paniek in het interieur'. Recura werd gevraagd een verhaal te houden met Wijze Lessen over de do's and don'ts van stucplafonds. Goed en vooral deskundig onderhoud voorkomt alle ellende
.

Lees onze adviezen op de speciale plafondpagina's voor particulieren: klik naar Plafondschades en duurzaam herstel >>

 
U ontvangt deze mailing omdat u bent ingeschreven in onze mailing list. Klik hier om uit te schrijven