Alles over Onderwijsbeleid in Antwerpen. 

Nieuwsbrief september
 
Nieuwsbrief Mei
Nieuws over Onderwijsbeleid

Iedereen wint op donderdag 20 oktober 2016

Dag van de Ouder

Ook al is deelnemen volgens het gezegde belangrijker, winnen is toch zeker zo plezant. En winnen, dat is precies wat scholen doen die deelnemen aan de Dag van de Ouder. Niet zomaar een klein beetje, nee, ze realiseren winst op alle vlakken!

Worden u en uw collega's de grote winnaars op 20 oktober 2016? Informatie en inspiratie vindt u op www.dagvandeouder.be.

Stad wint Ethias Prevention Award in categorie Child Safety met project ‘Fietsondersteuning voor Antwerpse scholen’

breed beeld

De stad sleepte de Ethias Prevention Award in de wacht. Antwerpen won in de nieuwe categorie Child Safety met zijn project ‘Fietsondersteuning voor Antwerpse scholen’. Met de Award worden organisaties beloond die helpen om ongelukken te voorkomen.

Meer info

Meer dan 100 jongeren ontvangen een CompetentiePaspoort (ComPas)

breed beeld

Op woensdag 18 mei bedankte de stad Antwerpen meer dan 100 jongeren voor hun uitzonderlijke inzet. ComPas staat voor CompetentiePaspoort. Het is een certificaat voor jongeren die zich op vrijwillige basis inzetten om andere jongeren of kinderen te ondersteunen.

De jongeren ontvingen een ComPas-certificaat in aanwezigheid van schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud en schepen voor onderwijs Claude Marinower.

Meer info

Leerkrachten gaan aan de slag met onderwijsmethodes die écht werken in de klas

Studiedag 'wie écht werkt'

Op 12 mei organiseerde Onderwijsbeleid samen met het netwerk rond Inclusie een studiedag voor leerkrachten, schoolteams en geïnteresseerden. Als centrale gast nodigden we de Nieuw-Zeelandse professor David Mitchell uit. Professor David Mitchell verzamelt onderwijsmethodes waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze leerwinst opleveren. Vanuit deze onderwijsmethodes konden leerkrachten stilstaan bij elementen uit hun eigen praktijk.

Meer info

ruler

Anderstalige nieuwkomers

Gezocht: basisscholen met ervaring rond anderstalige nieuwkomers

In oktober – november 2016 wil het LOP Antwerpen basisonderwijs een onthaaltraject aanbieden voor scholen en AN-leerkrachten die hun kennis en ervaring in het werken met anderstalige nieuwkomers willen uitbreiden. Hiervoor zijn we op zoek naar peter/meterscholen die hun ervaring kunnen delen.

Meer info

Pinterestborden om met nieuwkomers aan de slag te gaan

DocAtlas stelde voor basisscholen met anderstalige nieuwkomers twee pinterestborden samen met materialen en methodes om met nieuwkomers aan de slag te gaan.

Meer info

Zomerscholen 2016

breed beeld

De zomerscholen bieden anderstalige nieuwkomers de kans extra Nederlands te leren in de maanden juli en augustus

Tijdens de zomer 2016 worden 10 zomerscholen voor anderstalige nieuwkomers georganiseerd. De focus ligt, behalve op de nederlandse taal, op kennismaking met het vrijetijdsaanbod in Antwerpen.

Meer info

Partners

Deze rubriek kwam tot stand dankzij de werkgroep Anderstalige nieuwkomers van het LOP.

ruler

In de kijker

Een positieve studiekeuze voor een technische opleiding
Een technische opleiding is nog vaak onbekend of onbemind bij ouders, leerkrachten en jongeren. Er zijn heel veel opleidingen en het is moeilijk door het bos de bomen te zien, laat staan om een juiste, gerichte studiekeuze te maken.

De filmfragmenten kunnen ingezet worden in lessen rond studiekeuze, tijdens studiekeuzebegeleiding, oriëntatie, (ouder)info-avonden, bedrijfsbezoeken, etc.

Leren in beeld

Een positieve studiekeuze voor een technische opleiding

ruler

Kalender

Vrijdag 27 mei 2016
Gedreven mensen, bevlogen scholen

Een goed HR-beleid verzoent individuele talenten met de missie van de organisatie. De beleidsgerichte studiedag ‘Gedreven mensen, bevlogen scholen - Werk maken van HR- en loopbaanbeleid in onderwijs’ (27 mei in Antwerpen) focust op de actuele discussies rond het loopbaantraject. Bekijk het programma.

Maandag 30 mei
Lancering educatief pakket rond Talentontwikkeling voor BuBaO
Haalt u het beste in de leerlingen naar boven? Gaat u op zoek naar waar uw leerlingen echt goed in zijn?
Ontvangt u graag tips over de aanpak rond talentenontwikkeling in de klas voor Buitengewoon Basisonderwijs?
Kom dan op maandagavond 30 mei 2016 naar het lanceringsmoment van het educatief pakket over Talentontwikkeling in het Provinciaal Vormingscentrum te Malle.

Meer info

Donderdag 16 juni 2016
Ronde van Vlaanderen voor directies (Antwerpen)
Van 14 juni tot en met 23 juni 2016 organiseert het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming een Ronde van Vlaanderen voor directeurs. 

U krijgt infosessies over nieuwe regelgeving en beleidsmatig relevante thema's. 

Schrijf u in als directeur basisonderwijs (voormiddag)

Schrijf u in als directeur secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs of centra voor leerlingenbegeleiding (namiddag)

Donderdag 16 juni 2016
Infosessie EUROGUIDANCE - Studeren in het buitenland

Infosessie rond leren en studeren in het buitenland. Georganiseerd door de instanties die daarbij ondersteuning bieden: Euroguidance, i.s.m. JINT en Europass. Bekijk het programma.

Maandag 29 augustus
Wervingsavond vrijwilligers in basisonderwijs

Op maandag 29 augustus 2016 krijgen basisscholen in Antwerpen de kans om hun school in de kijker te zetten voor een groep enthousiaste vrijwilligers met interesse in basisonderwijs. Er zal plaats zijn voor een 20-tal basisscholen die één of meerdere van hun vacatures voor vrijwilligers willen bekendmaken.

Meer info

Dinsdag 25 oktober 2016
Opleiding watergewenning

breed beeld

Oefenstof voor watergewenning binnen de nieuwe leerlijn zwemmen met een koppeling naar de nieuwe brevettenreeks, zowel theorie als een praktijkles in het water.

Meer info

Donderdag 27 oktober 2016
Opleiding watersafety en leerlijn zwemmen
Achtergrond en methodiek van de nieuwe leerlijn zwemmen, inzicht in het belang van watersafety en oefeningen. Verder wordt de nieuwe brevettenreeks doorlopen. Theorie en een praktijkles in het water.

Meer info

ruler

Nieuws en activiteiten van partners

Nascholingstraject ‘M-decreet: motor, motivatie en mogelijkheden’ 2016-2017
Daagt het M-decreet jou en je collega’s uit om je competenties te verbreden en verdiepen?
Het partnerschap van Arteveldehogeschool, Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio Oost-Vlaanderen & Pedic en Pedagogische begeleiding Stedelijk Onderwijs Gent organiseert voor jou een gratis nascholingstraject.

Meer info

Hele school slanker en slimmer

breed beeld

Elke schooldag een kwartiertje joggen: het loont. De kinderen van basisschool Kompas in Geel - die al een half jaar lang dagelijks een kwartiertje lopen - werden op de weegschaal gezet. De resultaten waren spectaculair. 70% van de kinderen met overgewicht had een lager BMI, én iedereen was aandachtiger in de les.

Meer info

Teach for Belgium
Teach for Belgium vindt dat we zo snel mogelijk de ongelijkheid in het onderwijs de wereld uit moeten helpen. Deze organisatie heeft als missie het opleiden van inspirerende leerkrachten die verandering willen nastreven om meer onderwijskansen te bieden aan leerlingen uit scholen met een lage socio-economische index.

Meer info

 
 
sfs_icon_facebook Delen op facebook
sfs_icon_twitter Delen op Twitter
sfs_icon_linkedin Delen op LinkedIn
sfs_icon_forward Doorsturen naar een vriend
158x60