Nieuwsbrief nummer     24            juni 2019


Met deze nieuwsbrief wil VraagRaak u op de hoogte houden van de actuele ontwikkelingen op het gebied van (mede)zeggenschap voor mensen met een verstandelijke beperking en hun vertegenwoordigers. 

 

Wist u dat...

  • Vraagraak een nieuwe website heeft www.vraagraak.nu ?
  • VraagRaak ook een nieuw mailadres heeft; vraagraak@kansplus.nl ?
  • Er nieuwe workshops ontwikkeld zijn die wij op locatie kunnen geven over de wet Zorg & Dwang, nieuwe WMCZ, Nieuw in de cliëntenraad en dan ?
  • Vraagraak ook tijdelijke ondersteuning biedt in de vorm van een onafhankelijk voorzitter, een mediator, een procesbegeleider etc.? Vraag vrijblijvend een gesprek aan
  • Vraagraak een rol kan spelen bij ambtelijke ondersteuning van een cliëntenraad/ familieraad?

 

Familiebetrokkenheid in de zorg

De werkgroep Implementatie Familiebeleid van KansPlus heeft in juni op verschillende locaties in het land bijeenkomsten met als thema: ‘Familiebetrokkenheid in de zorg’ georganiseerd. Voor een goede kwaliteit van zorg is het nodig dat familieleden en zorgprofessionals samenwerken. In de bijeenkomsten stond het delen van ervaringen en het leren van elkaars adviezen, successen en uitdagingen, centraal;

  • Waar maak je je als familielid druk over?
  • Waar maak je je als familielid sterk voor?
  • Hoe geef je daar invulling aan?
  • Waarom en hoe organiseer je je als familieleden?
Tijdens de bijeenkomsten zijn diverse nieuwe en al bestaande instrumenten gepresenteerd: de Parels. Deze kunnen gebruikt kunnen worden ter bevordering van goed verwantenbeleid binnen zorginstellingen.
  • Manifest Familiebeleid en familieverenigingen in de VG-sector. Te bestellen via onze webwinkel.
  • Handreiking-vervolg Manifest familiebeleid in de VG-sector. Te bestellen via onze webwinkel.
  • Methode Bouwstenen voor familiebeleid. Te downloaden via deze link.
  • Modelovereenkomst Familieverband- Cliëntenraad- Raad van Bestuur. Zie dit artikel op de website.
  • Handreiking implementatie familiebeleid. Ook wel Rompnotite genoemd. Deze kunt u hier lezen en downloaden.
  • Hulpmiddel versterken dialoog van familieverenigingen en familieverbanden met hun zorgorganisatie. Deze kunt hier vinden..

     

    Nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ) door Eerste Kamer aanvaard

    Dinsdag 21 mei 2019 was een gedenkwaardige dag voor cliënten en hun wettelijk vertegenwoordigers in de zorgsector. De Eerste Kamer “aanvaarde” (zoals de voorzitter dat noemde) het wetsvoorstel WMCZ 2018 van de Regering. Een half jaar na het moment van aanvaarding door de Tweede Kamer. Hierdoor zal na 23 jaar de huidige WMCZ gaan vervangen worden. 18 jaar geleden was het al de bedoeling – na een eerste evaluatie – dat de wet vervangen moest worden, maar verschillende keren sneuvelden wetsontwerpen. Maar nu is het zover. Hierdoor krijgen cliënten en hun wettelijk vertegenwoordigers in cliëntenraden aanzienlijk sterkere bevoegdheden (bijvoorbeeld instemmingsrecht bij de belangrijkste zaken), dienen er lokale cliëntenraden te komen als de cliënten of hun wettelijk vertegenwoordigers dat uitspreken, krijgen cliëntenraden recht op onafhankelijke ondersteuning, een harder recht op faciliteiten of juridische ondersteuning, etc. Ook dienen de zorgorganisaties aanvullend op de zorgplannen directe inspraak te gaan organiseren over de directe zorg van cliënten. Cliëntenraden worden verplicht met hun achterban te gaan communiceren. Al met al gaat er veel op de schop.
    Voor meer informatie kijk hier op de website van KansPlus.

     

    Netwerkbijeenkomsten

    U kunt zich nog steeds aanmelden voor een van de netwerkbijeenkomsten voor cliëntenraden/ verwantenraden/ familieraden en familieverenigingen

    Doelstelling
    Het doel van de netwerkbijeenkomst is opdoen van inspiratie, nieuwe inzichten en ideeën. In een interactieve setting levert de bijeenkomst bewustwording op over het functioneren van de eigen (lokale) cliënten- of verwantenraad en de wijze waarop de raad ondersteund wordt. Vooral het delen van ervaringen staat centraal, maar daarnaast worden aanwezigen ook bijgepraat over actuele onderwerpen.
    Doelgroep
    Leden van centrale en/of lokale cliëntenraden en verwantenraden. Bestuursleden van familieverenigingen. Cliëntenraadondersteuners zijn ook van harte welkom.
    Kosten
    Voor bij VraagRaak aangesloten cliënten-en familieverenigingen is deelname gratis. Reiskosten zijn voor eigen rekening.
    Data en plaatsen in 2019
    • Woensdag 28 augustus van 14.00 tot 16.30 uur in Noord-Nederland
    • Woensdag 18 september van 18.00 tot 21.00 uur in West Nederland
    Aanmelden
    U kunt zich aanmelden via dit formulier op de website en ontvangt dan een week van te voren een bevestiging, adresgegevens en routebeschrijving

     

    Terugblik congres Volwaardig leven in Bunnik

    Op 15 mei waren er ruim achthonderd deelnemers bij het congres Samen sterk voor Volwaardig leven in Bunnik. Honderden professionals, mensen met een beperking en hun naasten en beleidsmakers uit de gehandicaptenzorg volgden workshops over allerlei thema’s. KansPlus heeft op het congres samen met het LSR een nieuw hulpmiddel voor cliëntenraden aangeboden aan Theo van Uum, directeur Langdurige Zorg bij VWS. Het afgelopen jaar werkten KansPlus en het LSR vanuit de Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg aan een project om cliëntenraden (en familieverenigingen en –verbanden) binnen de gehandicaptenzorg meer invloed te geven op het beleid van de zorgaanbieder. Het Hulpmiddel versterken medezeggenschap is het resultaat van dit project. Het hulpmiddel is met bijbehorende werkvormen gratis te downloaden via deze link. KansPlus/Vraagraak organiseerde ook samen met het LSR een workshop ‘Versterking medezeggenschap’. De powerpoint presentatie van deze workshop kunt u via deze link bekijken.

     

    KansPlus wil geen uitstel Wet zorg en dwang

    KansPlus heeft samen met zeven cliënt- en patiëntorganisaties een dringend beroep op minister Hugo de Jonge gedaan om de Wet zorg en dwang (Wzd) per 1 januari 2020 in te voeren. In een brief aan de minister schrijven zij dat de wet veel beter bij cliënten past dan de huidige Wet Bopz. Beide wetten regelen vrijheidsbeperking van mensen die zorg krijgen. Maar waar de huidige wet uitgaat van beperkingen van vrijheden, doet de Wzd dat vanuit het perspectief van de vrijheid van de mensen. De brief is gestuurd omdat de minister overweegt de wet uit te stellen. Daar hebben zorginstellingen om gevraagd omdat zij bureaucratische rompslomp vrezen als gevolg van de nieuwe wet. De gezamenlijke cliëntenorganisaties zien de Wzd als een essentiële bouwsteen om de gewenste cultuurverandering in de zorg tot stand te brengen. Lees hier meer over het standpunt van KansPlus en de brief.
    Inmiddels is besloten dat de wet wel ingevoerd wordt maar dat 2020 een overgangsjaar wordt.

     

    Jaarverslag LCvV 

    De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders over de uitvoering van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen. Op www.vertrouwenslieden.nl is het jaarverslag 2018 van de Commissie te lezen.

 


VraagRaak

Bezoekadres
De Molen 83
3993 AW  Houten

Postadres
Postbus 408
3990 GE  Houten

T 030 - 2363744

www.kansplus.nl
info@kansplus.nl


Kennis- en Adviescentrum KansPlus/VraagRaak
030 - 2363750 (bereikbaar ma t/m do van 10.00 tot 13.00 uur)



Agenda

 

Er zijn op verschillende plaatsen in het land dementie tafels.

Kijk hier voor meer informatie en de agenda.


Netwerkbijeenkomsten
28 augustus en 18 september 2019
Kijk 
hier voor meer informatie

color-twitter-48.png
color-facebook-48.png
color-link-48.png
color-forwardtofriend-48.png






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*

This email was sent to [email address suppressed]. If you are no longer interested you can unsubscribe instantly.