Seneste nyt om indeklima fra Realdania

Ingen billeder? Web-version

Realdania logo

Leder

Den frivillige bæredygtighedsklasse, videndeling om skolebyggeri og fokus på træbyggeri

Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er et vigtigt skridt mod bæredygtigt byggeri i Danmark og stadig forholdsvis ny. I vores dialog med branchen (i forbindelse med vores pulje til afprøvning af FBK) har vi bemærket en vis usikkerhed om, hvor omfattende ordningen er sammenlignet med DGNB og Svanemærket. Derfor tog vi initiativ til en analyse af FBK målt op mod netop DGNB og Svanemærket. De tre metoder har hver deres styrker og svagheder, og det er vigtigt at understrege, at analysen ikke er en 1:1-evaluering af de tre, fordi metoderne ikke er oprettet som svar på helt den samme opgave. 

Analysen er foretaget af MOE, og du finder både den og et uddybende interview med bl.a. Steffen E. Maagaard fra MOE om analysen i artiklen ‘Analyse viser stor forskel på den frivillige bæredygtighedsklasse og certificeringer’.  

Et nyt projekt i Bygherreforeningen skal løfte udviklingen af skolebyggerier gennem øget videndeling og nye værktøjer, der kan understøtte de ofte komplicerede byggeprojekter. Bygherreforeningen har allieret sig med 22 eksperter fra hele landet, som tæller skoleledere, medarbejdere og ledere fra landets skoleforvaltninger og byggeafdelinger samt arkitekter og ingeniører. Initiativet er en vigtig indsats i arbejdet med at øge danske skoleelevers trivsel, indlæring og sundhed gennem et godt indeklima. Læs mere under ’Stor ekspertgruppe løfter skolebyggeri’. 

Der findes en del antagelser om træbyggeri og sundhed, f.eks. at træ ånder og giver et sundt indeklima. Men hvad eksisterer der af reel litteratur og viden på området? Det satte vi i efteråret 2020 et hold forskere fra DTU og Aarhus Universitet til at finde ud af. Læs om resultatet af litteraturstudierne i min kollega Stig Hessellunds blog ‘Er der nok viden om indeklima i træhuse?’.

Redaktionschefen fra Ingeniøren sendte os sidste fredag på weekend med et lille fokus på støj: Vi har sagt det før, og vi gentager det gerne - larm er det usynlige og hurtigst stigende miljøproblem. Men vi tager det ikke helt alvorligt. Talrige er historierne om mennesker, der plages af støj, som eksperterne ikke kan anerkende, så længe den ligger indenfor det tilladte antal db. Problemet er bare, at støj kan måles på lige så mange måder, som den opleves. I nyhedsbrevet har vi i denne ombæring også samlet et lille tema om støj.

God læselyst!
Anne Gade Iversen, projektleder, Realdania 

 
 

Tema

Analyse viser stor forskel på den frivillige bæredygtighedsklasse og certificeringer

Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) hæver klart niveauet for bæredygtighed i byggeriet, men den kan ikke sidestilles med DGNB og Svanemærket, viser en komparativ analyse. Dog er det klogt, at kravene i FBK ikke er alt for stramme nu, siger en af analysens forfattere.

 
 

Skoler og indeklima

Stor ekspertgruppe løfter skolebyggeri

Bygherreforeningen.dk: Nyt projekt i Bygherreforeningen skal løfte udviklingen af skolebyggerier gennem øget videndeling og nye værktøjer, der kan understøtte de ofte komplicerede byggeprojekter. Arbejdet håndteres af en gruppe som bl.a. tæller skoleledere, medarbejdere og ledere fra landets skoleforvaltninger og byggeafdelinger samt nogle af landets skarpeste rådgivere.
 

Ny app: Indeklima-tjek kortlægger skolens indeklima på en dag

Dcum.dk: Et dårligt indeklima er skidt for både børn og voksne. Undersøgelser viser, at sygefraværet kan nedbringes mens både trivsel og læring kan øges ved at forbedre indeklimaet i de lokaler hvor det halter. Men hvordan identificerer man lige de lokaler? Et nyt DCUM projekt giver dig værktøjet.

Why Opening Windows Is a Key to Reopening Schools

Nytimes.com: The C.D.C. is urging communities to reopen schools as quickly as possible, but parents and teachers have raised questions about the quality of ventilation available in public school classrooms to protect against the coronavirus.

 
 

Blogindlæg

Er der nok viden om indeklima i træhuse?

Ifølge forskningen er der ikke evidens for, at indeklimaet er sundere i træhuse. Endnu. Selv om træbyggeri ’ånder’, påvirker afgasningen også indeklimaet, viser de få studier, der findes på området, så der er brug for meget mere forskning og dokumentation om træbyggeri og indeklima. Blogindlæg af projektleder Stig Hessellund. 
 

 

Forskning 

Forskere vil undersøge kemikalier i vores indendørsluft

Langt størstedelen af den luft, vi indånder i Danmark, er indendørsluft. Alligevel ved vi meget lidt om den cocktail af kemikalier, vi får ind i kroppen på den konto. Nu vil forskere monitorere emissionerne og kortlægge omfanget af skadelige stoffer.

 

Andre skriver...

Bevilling skal sikre vidensdeling i omfattende indeklimaprojekt

Glyptoteket.dk: Som led i et omfattende indeklimaprojekt på Glyptoteket har Slots- og Kulturstyrelsen bevilget midler til vidensdeling i forbindelse med undersøgelser af elektrokromatisk glas som muligt alternativ til traditionelle glastyper.

Skal du genbruge byggematerialer med PCB?

Byk.kk.dk: Se her, hvordan du kan teste, hvordan det vil påvirke indeklimaet, og anvend Byggeri Københavns PCB-udregningsværktøj.

Opslag: Dagslys og frisk luft

Har du et projekt, der kan bringe mere dagslys og frisk luft ind i vores hverdag?
Nu åbner vi igen for ansøgninger med originale og inspirerende projektidéer til at flytte flere af dagligdagens aktiviteter udenfor i dagslys og frisk luft, hvor de skal bidrage til et sundere hverdagsmiljø for både børn og voksne.

Nord-syd-øst-vest: Naturligt lys er bedst

Elforsk.dk: Det ELFORSK-støttede projekt Room Light 1:1 analyserer lys og naturlig ventilation på sengestuer for psykiatriske patienter. Konklusionerne er klare: Der er energibesparelser og bedre helbred forbundet med tilpasset belysning og frisk luft.

Kemikalier spreder sig i børneværelset

Dr.dk: Forskere finder over 100 skadelige stoffer i plastiklegetøj. Hvis du lufter ud hver dag, mindskes risikoen fra kemikalier.

Skimmelsvamp i indeklimaet

Denne film handler om skimmelsvampe til indeklimaet, og om hvilke forhold og faktorer, som arkitekter, ingeniører, konstruktører og entreprenører skal kunne håndtere for at udbedre opstående skader, opfylde bygherrens og brugernes krav og ønsker til den sunde luftkvalitet samt at modvirke følgesygdomme.

 

Tema om støj

Boliger bør lydmærkes

Build.aau.dk: Et dårligt akustisk indeklima kan være skadeligt for vores helbred. Støj kan påvirke søvn og afslapning negativt, og nabostøj kan i øvrigt give anledning til konflikter og dermed reducere livskvaliteten for beboerne betydeligt. Derfor anbefaler seniorforsker ved Instituttet BUILD på Aalborg Universitet, at boliger forsynes med lydmærkning.

Ny håndbog: Sådan håndterer foreningen nabostøj

Andelsportal.dk: Er du træt af overboens vækkeur, der ringer klokken 06:30? Eller er det musikken fra den unge nabo, du ikke orker at høre gennem væggene? Så er du langt fra alene. Heldigvis har en forskergruppe fra Københavns Universitet udgivet en ny håndbog, der giver 12 gode råd til håndtering af nabostøj.

Gladsaxe, Furesø og Realdania går sammen om at reducere støj fra motorveje

Realdania.dk: Gladsaxe og Furesø kommuner går nu sammen med foreningen Realdania om at indsamle viden fra ind- og udland om mulighederne for at reducere generne af trafikstøj fra motorvejene.

 

Minitema om DGNB Hjerte

Se eller gense debatten om  DGNB Hjerte

Debatten starter ca. 2 timer og 40 minutter inde i optagelsen.

Tænk Hjertet ind i dit bæredygtige byggeri

Indblik er i denne uge skrevet af Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

 

Minitema: Bloxhub Debates Indoor Climate 

 

Kommende arrangementer om indeklima

20. april 2021

Renoveringsbrag: Bæredygtige renoveringer for fremtiden

18. - 19. maj 2021

Build in Wood
Træbyggeriets dilemmaer

 

Inspiration udefra

Retrofitting historic buildings with internal thermal insulation: Guidelines on building eligibility

Cordis.europa.eu:
EU-funded researchers offer the latest findings on how and under what conditions internal thermal insulation can be implemented in historic buildings without damaging their architectural and cultural value while contributing to energy efficiency and improved indoor climate.

The Great Indoors

99percentinvisible.com:
Chances are you’ve been spending a lot of time at home since March, and it’s starting to feel a little claustrophobic. But if you think about it … were you actually going outside all that much before the pandemic?

Human-Centric Lighting: Foundational Considerations and a Five-Step Design Process

Frontiersin.org:
At its best, human-centric lighting considers the visual and non-visual effects of light in support of positive human outcomes. At its worst, it is a marketing phrase used to healthwash lighting products or lighting design solutions.

Windows

Bbc.co.uk:
Windows admit light and connect us to green or urban landscapes. We meet 3 people who each have a unique relationship with windows and who live and work on both sides of the glass.

 
 

Nyhedsbrevet

Læs tidligere udgaver af indeklimanyhedsbrevet.

 

 

Om Realdania

Dette nyhedsbrev om indeklima er udarbejdet af Realdania for at styrke videndelingen blandt forskere, praktikere og virksomheder. Hermed ønsker vi at bidrage til at bringe indeklimaet på dagsordenen og give grobund for et forum om indeklima, der er helhedsorienteret og tværfagligt.

 

#realdania #indeklima

 
Realdania
Jarmers Plads 2
1551 København V
indeklima@realdania.dk
  Del 
  Tweet 
  Del 
  Videresend 
Opdater indstillinger  |  Afmeld