Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen?  Klik dan hier

header

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2018

 

GEZONDE GROND

 

Onderzoeken risicogronden worden opgedreven

 

Wie een historische risicogrond (een grond waarop er risico-inrichtingen gestart zijn vóór 29 oktober 1995) in Vlaanderen bezit, is voortaan verplicht om een oriënterend bodemonderzoek uit te voeren tegen ten laatste 2027. Particuliere eigenaars kunnen onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling krijgen.

Lees verder
 
 

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

Antwerpen, Stad van Stromen onderzocht

 

Je kan Antwerpen bekijken als een stad aan de stroom, maar ook als een stad van stromen. Stad Antwerpen en de OVAM gaven de opdracht om negen stromen in de Antwerpse metropool te onderzoeken: energie, water, voedsel, lucht, goederen, afval, mensen, mobiliteit en biota.

Lees verder
 

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

Ecodesign Award by OVAM voor duurzame kledingproductie

 

Met The Post-Couture Collective biedt ontwerper Martijn van Strien een alternatief voor de massaproductie van kleren. Hij won hiermee de Ecodesign Award by OVAM 2017. Met zijn nieuwe methode maakt u zelf duurzame en betaalbare kleren op uw maat.

Lees verder
 
Waalse Krook afvoer over water

GEZONDE GROND

 

Afvoer verontreinigde gronden in de buurt en liefst over water

 

Eind 2017 sloot de OVAM een raamovereenkomst met drie aannemers voor de tijdelijke opslag en/of de reiniging van vervuilde gronden.

Lees verder
 

RUIMTE RECYCLEREN

 

De Vlaamse Waterweg nv maakt afspraken over haar risicogronden

 

Waterwegen & Zeekanaal NV en het voormalige nv De Scheepvaart gingen een fusie aan en heten sinds begin dit jaar De Vlaamse Waterweg nv. Beide waterloopbeheerders hebben een groot aantal risicogronden in beheer. Samen met de OVAM legden ze vast hoe ze die gronden zullen aanpakken.

Lees verder
 
foto kust

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

‘Stedelijk Systeem Kust’ toont zes uitdagingen voor de toekomst

 

De specifieke ligging en identiteit van de kust maakt dat ze op een andere manier moet omgaan met o.a. de impact van de klimaatverandering en een circulaire economie. Onderzoek legde zes uitdagingen bloot.

Lees verder
 
fietsbrug Berchem

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

Overdonderend succes voor projectoproep rond circulaire economie

 

In juli vorig jaar lanceerde de OVAM een oproep voor circulaire economieprojecten. Liefst 136 organisaties schreven daarop in. Zeventig nieuwe circulaire economieprojecten kregen groen licht.

Lees verder
 
 

RUIMTE RECYCLEREN

 

Brugs bedrijventerrein deelt spullen en ruimte

 

Beamers, lasmachines, voertuigen, heftrucks, maar ook vergaderzalen, loodsen en parkeerplaatsen: bedrijven kopen ze vaak aan, maar even vaak blijven ze onderbenut. Delen kan een duurzame oplossing zijn. Een jaar lang loopt er een proefproject op het Brugse bedrijventerrein de Blauwe Toren, met steun van de OVAM.

Lees verder
 
 

AGENDA

 
15 maart 2018Infosessie projectoproep bodemverontreiniging Vlaamse overhedenMeer info
20 maart 2018Uitreiking Food Waste AwardMeer info