Geen afbeeldingen? Webversie

http://www.friessociaalplanbureau.nl/

Sporten en bewegen Friese senioren voldoende? In hoeverre is het verdwijnen van voorzieningen een probleem voor inwoners van het Friese platteland? Hoe is het om een hulpbehoevende partner te verzorgen? Het Fries Sociaal Planbureau heeft onderzoek gedaan naar deze verschillende vragen en dit heeft geresulteerd in drie interessante publicaties. Verder blijkt uit een analyse van CBS-cijfers dat het aantal kinderen in bijstandsgezinnen in Fryslân stabiliseert. Daarnaast gaan Keunstwurk en het Fries Sociaal Planbureau samenwerken om een cultuurverenigingsmonitor te ontwikkelen.  

 

Meeste Friese senioren bewegen voldoende

Van de Friese 65-plussers beweegt 70% voldoende volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Sporten en bewegen vormen essentiële onderdelen van een gezonde leefstijl. In de vijfde publicatie in het kader van de Staat van Friese Senioren brengt het Fries Sociaal Planbureau in samenwerking met Sport Fryslân sport en bewegen onder Friese senioren in beeld, door middel van cijfers en gesprekken met professionals.

 

Verlies voorzieningen probleem voor niet mobiele plattelandsbewoners

De afname van het aantal voorzieningen op het Friese platteland is voor de meeste bewoners geen probleem omdat zij voldoende mobiel zijn. Voor minder mobiele bewoners is het verdwijnen van voorzieningen echter wél een probleem. Dit zijn bijvoorbeeld bewoners zonder auto of ouderen die niet (meer) in staat zijn langere afstanden af te leggen naar voorzieningen. Voor hen is het de vraag of ze wel in een dorp met minder voorzieningen kunnen of willen blijven wonen. Dat concludeert het Fries Sociaal Planbureau op basis van een nadere analyse van uitkomsten van het Fries burgerpanel over leefbaarheid.   

 

Oudere partnermantelzorger vraagt steun

Eén op de acht Friezen van 65 jaar en ouder geeft aan mantelzorger te zijn. Van hen zorgen vier van de tien voor hun partner met een chronische ziekte of beperking. Ze vinden het vanzelfsprekend dat ze deze mantelzorg geven, soms vierentwintig uur per dag. Fryslân vergrijst én ouderen blijven langer thuis wonen. Hierdoor wordt een groter beroep gedaan op mantelzorgers, vaak is dat de partner. Het Fries Sociaal Planbureau vroeg studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden om in gesprek te gaan met oudere partnermantelzorgers én hun hulpbehoevende partners over hun ervaringen als verzorger en verzorgde in deze veranderende omstandigheden.

 

Het aantal kinderen in bijstandsgezinnen in Fryslân stabiliseert

In 2015 is in vergelijking met 2014 het aantal kinderen in bijstandsgezinnen in Fryslân gelijk gebleven. Landelijk groeide het aantal kinderen in bijstandsgezinnen nog met ruim 1%. Het totaal aantal bijstandsgezinnen daalde in Fryslân echter wel met bijna 2%. Per bijstandsgezin zijn er dus gemiddeld meer kinderen. Dit blijkt uit een analyse van het Fries Sociaal Planbureau van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over kinderen in bijstandsgezinnen.

 

Fryslân krijgt een cultuurverenigingsmonitor

Hoe gaat het met de cultuurverenigingen in Fryslân en hoe ziet de toekomst er uit? Keunstwurk  en het Fries Sociaal Planbureau werken samen om antwoorden te geven op deze vragen. Aan de Friese verenigingen en stichtingen die zich bezig houden met toneel, dans, muziek of beeldende kunst wordt gevraagd mee te doen aan de cultuurverenigingsmonitor, een vragenlijst die om de twee jaar herhaald gaat worden. In september 2016 zal de monitor eerst in Achtkarspelen worden uitgevoerd. Begin 2017 kunnen de verenigingen en stichtingen van de overige Friese gemeenten de vragenlijst verwachten.

Meteen op de hoogte?

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze  attenderingsservice. U krijgt dan meteen bericht als er een nieuwsbericht of publicatie verschijnt.

 

Verwachte publicaties:

  • Veranderingen woningmarkt

  • Sportverenigingsmonitor

  • Fries burgerpanel over 'Recreatie en toerisme'

  • 'Staat van Friese senioren' over dementie