Læs nyhedsbrevet på nettet
Aarhus Universitet

Åben pressekonference på DPU

PIRLS 2016

Hvor godt læser danske børn?

Hvordan går det med danske elevers læsekompetencer - både når det gælder tekster på papir og på en skærm? Hvor godt klarer de sig i forhold til elever i andre lande? Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive besvaret, når resultaterne fra læseundersøgelsen PIRLS 2016 bliver fremlagt på en åben pressekonference på DPU, Aarhus Universitet i København den 5. december 2017.

Tweet Button

Det at være samfundsborger i det 21. århundrede stiller større krav til gode læsefærdigheder end nogensinde før. Når eleverne forlader grundskolen, skal de have tilstrækkelige læsefærdigheder til at kunne uddanne sig, arbejde, deltage i fritidsaktiviteter og være aktive samfundsborgere.

”Kvaliteten af vores uddannelsessystem er ikke synonym med, hvor godt vi klarer os i internationale undersøgelser. Men det hører med til at have et godt skolesystem, at børn kan håndtere de tekster, de bliver præsenteret for, hvad enten det er faglitteratur eller skønlitteratur,” siger Jan Mejding, der er lektor på DPU, Aarhus Universitet.

Han står han bag den danske del af PIRLS 2016, som er en international undersøgelse af 4.-klasse-elevers læsekompetencer, der finder sted hvert 5. år.

Elevers online-læsning er testet
I undersøgelsen er elevernes læsekompetence blevet testet på to måder: Eleverne skulle svare på forståelsesspørgsmål til to tekster i papirform, og som noget nyt er deres online-læsning også blevet testet i den såkaldte ePIRLS-undersøgelse.

”Læsning på papir er en nøglefærdighed, men i dag er læsning på en skærm lige så vigtig. Derfor har vi også målt elevernes evne til at læse, forstå og navigere rundt i en online-tekst, der var bygget op som en hjemmeside,” siger Jan Mejding.

3.-klasse-elever med i undersøgelsen
For første gang er de danske 3.-klasse-elevers læsefærdigheder også blevet undersøgt.

”Det gør det muligt at se på læseudviklingen i overgangen mellem indskolingen og mellemtrinnet, hvor kravene til elevernes læsefærdigheder bliver større, og hvor eleverne skal læse med det formål at lære noget i andre fag end dansk,” siger Jan Mejding.

Nogle af de faktorer, der er forbundet med tilegnelsen af læsekompetence, er også blevet undersøgt, blandt andet børnenes læselyst og læsevaner og antallet af skriftsprogsstimulerende aktiviteter, som deres forældre har foretaget med dem, inden de startede i skole.

Forhold vedrørende skolerne, såsom antallet af computere og omfanget af efteruddannelse af lærerne indgår også i undersøgelsen.

”I en international verden bør vi ikke kun forholde os til os selv, vi bør også lade os inspirere af andre måder at gøre tingene på. I en dansk sammenhæng er det især interessant at sammenligne med de andre nordiske lande, fordi deres skolesystemer og samfund minder om det danske,” siger Jan Mejding.

Pressekonference
DPU, Aarhus Universitet inviterer journalister, lærere, skoleledere og andre interesserede til en pressekonference om PIRLS 2016.

Tid og sted
5. december kl. 10-12
Tuborgvej 164, lokale D174
2400 København NV
Se på kort

Tilmeld dig her

Kontakt
Jan Mejding
Lektor

DPU, Aarhus Universitet
Mail: jm@edu.au.dk
Mobil: 61 66 90 89

Fakta om PIRLS 2016

  • PIRLS står for Progress in International Reading Literacy Study og er en international undersøgelse af læsekompetence.
  • I 2016 deltog 3508 danske 4.-klasseelever og 3600 3.-klasseelever fra 186 skoler, samt disses forældre, lærere og skoleledere.
  • 2.442 af 4.-klasseeleverne deltog i ePIRLS.
  • Undersøgelsen blev gennemført i foråret 2016, cirka halvandet år efter skolereformen trådte i kraft.
  • Mere end 50 lande og 8 provinser eller regioner har deltaget verden over.
  • Undersøgelsen udføres af IEA (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement), som er en uafhængig international sammenslutning af nationale forskningsinstitutioner og statslige institutioner.
  • I Danmark foretages undersøgelsen af Nationalt Center for Skoleforskning ved DPU, Aarhus Universitet og finansieres af universitetet og Undervisningsministeriet.


Læs mere om PIRLS

Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet