Nyhedsbrev december 2017

Professionelle netværk om amning

Kompetencecenter for amning har åbnet for tilmelding til Professionelle netværk om amning 2018. Formålet med netværksgrupperne er at øge sundhedspersonalets viden og kompetencer, samt facilitere debat og erfaringsudveksling om udfordringer i ammevejledningen. Der udbydes netværksgrupper i alle regioner og de første møder afholdes i marts måned. Der er tilmeldingsfrist den 15. januar 2018. Du kan tilmelde dig og læse mere om Professionelle netværk her :

http://kompetencecenterforamning.dk/professionelle-netvaerk.aspx

Amning med kompression

På baggrund af forskning om udmalkning med kompression (Morton J. 2009) har mange også fået god erfaring med anvendelse af denne metode til suttesvage børn eller børn i dårlig trivsel. Ved kompression klemmer moderen med ”moderat fasthed” med den ene hånd sammen om brystet, samtidig med at barnet sutter. Dette øger trykket i brystet og stimulerer nedløbsrefleksen, så mælken bliver lettere tilgængelig for barnet. På den norske hjemmeside Ammehjelpen.no kan man se en video, hvor en mor ammer med kompression:

https://ammehjelpen.no/artikkel/204/Slik-kan-du-fa-mer-melk-med-melkekompresjon.

Artiklen om udmalkning med kompression kan læses her: https://www.nature.com/articles/jp200987

National klinisk retningslinje om etablering af amning

Den tværfaglige arbejdsgruppe, der skal udarbejde en national klinisk retningslinje for etablering af amning er kommet godt i gang. Sundhedsstyrelsen har godkendt fem fokuserede spørgsmål, som vil blive forsøgt besvaret i retningslinjen. De fem spørgsmål er:

  • Skal mor og barn tilbydes uforstyrret hud mod hud kontakt i forlængelse af fødslen, indtil barnet har suttet på brystet første gang?
  • Skal alle mødre anbefales at barnet ammes efter behov med fri adgang til brystet den første måned efter fødslen?
  • Skal alle mødre vejledes i effektiv sutte- og ammeteknik på baggrund af moderens oplevelser af amningen og sundhedspersonalets observationer?
  • Skal mødre der har ammeproblemer, hvor barnet har svært ved at få fat om brystet, tilbydes vejledning i effektiv sutte- og ammeteknik?
  • Skal faderen/partneren involveres i ammevejledningen?

Den kliniske retningslinje forventes at være færdig i oktober 2018

Kompetencecenter for amning ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår