Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen?  Klik dan hier

header

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2017

 

GEZONDE GROND

 

VLABOTEX combineert bodemsanering van droogkuissites met herontwikkeling

 

VLABOTEX stimuleert de herontwikkeling van voormalige droogkuissites door een goede afstemming van bodemsaneringswerken op geplande (vernieuw)bouw. Zo’n tweehonderd sites moeten tegen 2036 onderzocht en gesaneerd zijn.

Lees verder
 
 
Aquaconsoil 2017

GEZONDE GROND

 

OVAM nam deel aan AquaConSoil 2017

 

In juni vond de veertiende editie van AquaConSoil plaats, de belangrijkste conferentie op het vlak van sanering en beheer van verontreinigde bodems binnen Europa. Vier medewerkers van de OVAM waren erbij.

Lees verder
 
Gebouw in aanbouw

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

‘Materiaalbewust bouwen in kringlopen’: actieprogramma 2017-2018 online

 

Het beleidsprogramma ‘Materiaalbewust bouwen in kringlopen’ wil een richtinggevend en inspirerend kader aanreiken om bewuster met materialen om te gaan. Na afstemming met heel wat stakeholders uit de bouwsector staat het actieprogramma voor 2017-2018 nu online.

Lees verder
 
hout

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

OVAM brengt biomassa(rest)stromen in kaart

 

De OVAM werkte mee aan een marktanalyse van het aanbod en de bestemming van biomassa(rest)stromen voor de circulaire economie in Vlaanderen. De resultaten leest u hier.

Lees verder
 
duurzame luier

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

Keten ondertekent collectief plan voor duurzame wegwerpluiers

 

Een ‘duurzamere luier’ ontwikkelen waar minder primaire grondstoffen voor nodig zijn. Dat is de ambitie van de OVAM en verschillende partners uit de keten.

Lees verder
 
voedselverlies

AFVAL RECYCLEREN

 

Doe mee aan de Food-waste-battle in Kortrijk!

 

Tips om minder eten weg te gooien? Die krijgt u tijdens de Food-waste-battle in oktober. Schrijf u in en maak een einde aan voedselverlies!

Lees verder
 
Sanering Agfa-Gevaert

GEZONDE GROND

 

Ambtshalve sanering bij Agfa-Gevaert in Mortsel

 

Op de site van Agfa-Gevaert in Mortsel zal de OVAM de sanering van de bodem en het grondwater in goede banen leiden. Die zijn verontreinigd met gechloreerde solventen, afkomstig van een wasserij.

Lees verder
 
Go4circle

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

Go4Circle zet milieusector in de kijker

 

De verwerking van scheepsafval, de afvalbeheerplannen van de Vlaamse overheid, brandproblematiek … Het zijn maar enkele van de thema’s die aan bod komen in de video’s van Go4Circle, de bedrijfsfederatie voor de circulaire economie.

Lees verder
 
De Panne bodemsanering

RUIMTE RECYCLEREN

 

Garage maakt plaats voor supermarkt

 

De OVAM sloot een samenwerkingsovereenkomst met Colruyt Group voor de bodemsanering en herontwikkeling van een terrein in De Panne. Waar tot voor kort een oude garagewerkplaats lag, verrijst straks een Okay-winkel.

Lees verder
 
moestuin

GEZONDE GROND

 

Antwerpse tuiniers laten bodem van moestuin en kippenren analyseren

 

In een proefproject van de OVAM konden Antwerpse tuiniers de bodem van hun moestuin of kippenren laten onderzoeken op verontreiniging. De resultaten die dat opleverde, zal de OVAM gebruiken om tuiniers in heel Vlaanderen te ondersteunen.

Lees verder
 
Lokeren sanering gasfabriek

RUIMTE RECYCLEREN

 

OVAM zet in op sanering gasfabrieken

 

De OVAM treedt op als huissaneerder, kenniscentrum en partner van de lokale besturen voor alle gasfabriek- en gashoudergerelateerde verontreinigingen. De voormalige gassite in Lokeren is de eerste van dertien sites die in dat kader worden gesaneerd.

Lees verder
 
 

AGENDA

 
12.10.2017VVSG-trefdagMeer info
13.10.2017WaterforumMeer info
23-25.10.2017De circulaire economie gaat digitaal, De digitale revolutie wordt circulairMeer info