Geen afbeeldingen? Webversie
Hoe maak je van een introvert expositiegebouw voor gotische kunst een levensloopbestendige woning?
Bijzondere start in 1998 - ‘Kunnen jullie voor mij een expositiegebouw ontwerpen om mijn privé collectie religieuze kunst over het leven van Maria tentoon te stellen? Ik wil dat het architectonisch aansluit bij ons woonhuis in ‘Bossche School stijl!’ En dat vraag je dan aan twee jongens die een paar jaar daarvoor zijn afgestudeerd een de TU Delft. Deze bijzondere eerste ontwerpopdracht bleek een prachtige leerschool. We leerden werken met daglicht en het gebruik van het ‘Plastische getal’.
‘Door het licht tot leven gewekt’
Zo luidt de titel van het Volkskrant artikel over het expositiegebouw. Een toepasselijke titel voor een gebouw dat je bij elk bezoek verrast door het veranderende licht. Het Marianum, zoals het gebouw door Ko en Emily (de oom en tante van Manou) werd genoemd, is intensief gebruikt - niet alleen voor tentoonstellen maar ook voor het geven van concerten en diners. Vijftien jaar later kwamen Ko en Emily bij ons terug met de verrassende vraag om het gebouw te transformeren tot energie-neutrale en levensloopbestendige woning. De woning waarin ze tot het einde van hun leven willen blijven wonen.
Gelijkvloers wonen rond een hof - Het expositiegebouw is een introvert en compact ontwerp. Van buiten is het een gesloten gebouw dat weinig contact zoekt met zijn omgeving. De compositie is sterk en subtiel. Het kostte ons behoorlijk veel tijd om deze los te laten en een nieuw ensemble te ontwerpen.
Om het volledige woonprogramma gelijkvloers te organiseren is het gebouw uitgebreid. Er is een slaapvleugel toegevoegd, met gelijke verhoudingen als de bestaande expositieruimte. Deze is haaks op de woonvleugel (de aangepaste tentoonstellingsruimte in het Marianum) gesitueerd. Samen met de tegenover liggende gaanderij is er een woning rond een hof ontstaan.
Geloof in duurzaamheid - Ko gaf ons bij de start van het ontwerp een opdracht mee. Het huis moest energiezuinig worden. Het is gelukt om dit te realiseren met duurzame en vrijwel onzichtbare techniek. Het zwarte dak van de slaapvleugel verzorgt het warme water, een aardwarmtepomp verwarmt en koelt het huis en zonnepanelen leveren elektriciteit.
Deze transformatie is een bijzonder nieuw hoofdstuk geworden van ons eerste verhaal. Wij hopen dat Ko en Emily er nog vele jaren gelukkig en gezond mogen wonen.
#03 / september 2016