Seneste nyt om indeklima fra Realdania

Ingen billeder? Web-version

Realdania logo

Leder

Indeklima er vigtigt for sårbare unge

I denne udgave af vores indeklimanyhedsbrev sætter vi fokus på, hvor vigtigt et godt indeklima er for sårbare unge. Vi har talt med Ilja Sabaj-Kjær, programchef i Hjem til Alle alliancen, om, hvordan et godt indeklima og et særligt sensorisk miljø er afgørende for, at unge i hjemløshed kan finde ro til at komme videre. Det kan du læse om i artiklen ’Indeklima i boligen er vigtigt i arbejdet med unge i hjemløshed’.  

På Behandlingsstedet Egedal for anbragte unge med alvorlige psykiske udfordringer bliver der lige nu lagt sidste hånd på tre tiny-house-inspirerede boliger og et fælleshus, hvis formål er at skabe tryggere rammer og rolige omgivelser for de unge. Et roligt miljø og et godt indeklima er nemlig vigtigt for de unge i en svær tid, og de har derfor selv været med til at sætte præg på de nye boliger. Læs mere i artiklen ’De udfordrede unge er eksperter på deres egne boligbehov’.  

Du kan også læse om, hvordan lys spiller en væsentlig rolle, når synet ændres, og om belysningens rolle i synsrehabiliteringen. Det er i vores tema ’Syn og lys’, hvor vi har samlet en række artikler og videoer, der sætter fokus på, hvordan lys, syn og livskvalitet hæger nøje sammen.    

God læselyst! 

Anne Gade Iversen, projektchef, Realdania 

 

Indeklima i boligen er vigtigt i arbejdet med unge i hjemløshed  

Unge i hjemløshed – eller unge i risiko for samme – er dagligt i et højt alarmberedskab og kæmper ofte også med psykiske udfordringer som f.eks. PTSD eller angst. Vejen tilbage til et solidt fodfæste i livet, samfundet og fællesskabet begynder i egen bolig med social støtte – og her er især indeklima og et særligt sensorisk miljø afgørende for, at de unge kan finde ro til at komme videre, viser ny rapport.  

 

De udfordrede unge er eksperter på deres egne boligbehov

’Nej tak’ til nistrede fliser, ovenlysvinduer og hvide vægge. De anbragte unge på behandlingsstedet Egedal kæmper med alvorlige psykiske udfordringer – og netop derfor er de også eksperter i, hvordan de tre små boliger og fælleshuset, som behandlingsstedet opfører, skal udformes og indrettes for at give de bedste rammer for ro i en svær tid.

 

Tema: Syn og lys

Bedre lys til borgere med nedsat syn og i nye byggerier

Øjenforeningen: Projektet 'Bedre syn – mere liv' har fundet frem til en metode, der sikrer bedre lys i hjemmet til den enkelte borger med nedsat syn. Metoden bliver nu testet hos flere synsrådgivninger i hele landet. 

Lysets rolle når synet ændres

BUILD Aalborg Universitet: Forskningsprojektet undersøger muligheder og udfordringer ved lys, i og omkring hjemmet, baseret på erfaringer fra deltagere der har erfaret ændringer i synet som naturlig følge af alderen eller som del af en synsnedsættelse, og søger derigennem at opkvalificere bolig- og lysdesign.

Ny forskning: Personligt tilpasset belysning giver svagsynede markant bedre livskvalitet

BUILD, Aalborg Universitet: I forskningsprojektet 'Forbedret livskvalitet: Udvikling af evidensbaseret rehabiliterende praksis for borgere med synsvanskeligheder' undersøges belysningens rolle i synsrehabiliteringen. Hvordan man gennem tilpasset belysning kan lette hverdagen og øge livskvaliteten for mennesker med synsnedsættelse?

Bedre belysning giver svagsynede langt bedre livskvalitet

BUILD, Aalborg Universitet: Selvom man er næsten blind, så kan det rigtige lys gøre en kæmpe forskel. Lyset skal tilpasses til den enkelte og til den kontekst, lyset bliver brugt i. Griber man det rigtigt an, så kan den svagsynede få en langt bedre livskvalitet. Det viser nyt forskningsprojekt med en banebrydende ny metode.

 

Andre skriver...

Ny guideline hjælper en presset branche til bedre dagslysforhold

Centerforlys.dk: Udviklingsprojektet 'Dagslys i det bebyggede miljø' undersøger grundene til at gode dagslysforhold er under pres samt, hvordan dagslyskrav og udfordringerne i byggeriet kan overkommes af branchens aktører på bedste vis. Download rapporten nederst i artiklen. 

Ingen stor risiko for overophedning og nedkølingsbehov i nybyggeri

Bygtek.dk: Et byggeri skal leve op til Bygningsreglementets krav til termisk indeklima, og foretage en simulering af temperaturen i de rum i bygningen, som må forventes at blive varmest. 

Indeklima er blevet for boligkøbere

Buildingtech: Nye tal fra ’Bolius Boligejeranalyse 2023’ viser, at overtemperatur nu er den mest hyppige indeklima-gene i nybyggeri. Private boligejere er således blevet meget mere opmærksomme på indeklima.

Indkøbsvejledning for behovstilpasset udsugningsventilation i eksisterende etageboliger

BUILD, Aalborg Universitet: Guide fra Landsbyggefonden til boligafdelinger og rådgivere, som overvejer at etablere behovssytret boligventilation som alternativ til f.eks. balanceret ventilation.

Viden om trafikstøj

gate21.dk: Silent City samler publikationer, analyser og viden, som partnerskabet udarbejder om trafikstøj – eksempelvis om løsninger, effekter og scenarier.  

Oplæg om indeklima og sundhed

Videnskaber.dk: Lars Gunnarsen fra Aalborg Universitet gør os klogere på, hvordan vi kan forbedre indeklimaet i vores eget hjem, hvorfor et sundt indeklima er godt for samfundsøkonomien, og hvilken rolle indeklimaet spiller i den bæredygtige omstilling.  

 

Debat

Velux: Nye energikrav til boliger er en game changer for folkesundhed og klima

Altinget.dk: Energirenovering af vores boliger er afgørende, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Der er brug for handling, og EU’s kommende bygningsdirektiv er et vink med en vognstang, skriver Fleming Voetmann.

Nyt udspil fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Vejen mod et bedre indeklima

Blik&rør: Indeklimaet er for dårligt i over halvdelen af klasselokalerne og daginstitutionerne i Danmark. Det mener de i Blik- og Rørarbejderforbundet ikke, at vi kan byde hverken børnene eller personalet. Derfor præsenterer de udspillet 'Vejen mod et bedre indeklima' med fem konkrette anbefalinger til politikerne.

 

Inspiration udefra

Revealed: almost everyone in Europe is breathing toxic air

The Guardian: Guardian investigation finds 98% of Europeans breathing highly damaging polluted air linked to 400,000 deaths a year.

First WHO/Europe Indoor Air​ Conference

REHVA: In an esteemed gathering that underscored the urgency of addressing Indoor Environmental Quality (IEQ), two notable IEQ experts from the REHVA network graced the first WHO Europe Indoor Air Conference with their insightful presentations. Read the highlights in the article. 

Harvard professor highlights the importance of ventilation for "healthy buildings"

CBS News: Harvard professor Joe Allen believes rethinking building design is crucial to preventing the spread of COVID and other potentially deadly respiratory infections in the future.

TAIL, a new scheme for rating indoor environmental quality in offices and hotels undergoing deep energy renovation

SceienceDirect: A new classification rating scheme called TAIL has been developed to rate IEQ in offices and hotels undergoing deep energy renovation during their normal use; the scheme is a part of the energy certification method developed by the EU ALDREN project.

 

Kommende arrangementer

16. november 2023

Ny vejledning for indeklima i skoler

 

24. november 2023

Workshop om Branchevejledning for indeklima-beregninger

5. december 2023

Indeklimaets temadag på Teknologisk Institut i Taastrup 

 
 

Nyhedsbrevet

Læs tidligere udgaver af indeklimanyhedsbrevet.

 

 

Om Realdania

Dette nyhedsbrev om indeklima er udarbejdet af Realdania for at styrke videndelingen blandt forskere, praktikere og virksomheder. Hermed ønsker vi at bidrage til at bringe indeklimaet på dagsordenen og give grobund for et forum om indeklima, der er helhedsorienteret og tværfagligt.

 

#realdania #indeklima

 
 
 
  Del 
  Tweet 
  Del 
  Videresend 
Realdania
Jarmers Plads 2
1551 København V
indeklima@realdania.dk
Opdater indstillinger  |  Afmeld