Leerkrachten in spe
Sinds 2012 stoomt Onderwijstalent werkzoekenden klaar voor tewerkstelling in het onderwijs. In de beginjaren werd de klemtoon gelegd op het kleuter- en lager onderwijs. Vandaag is er echter voor een aantal vakken ook een grote nood aan leerkrachten secundair onderwijs. Met de uitbreiding van de OKOT-trajecten* proberen we hierop een antwoord te bieden. Er werd rekening gehouden met de vernieuwde lerarenopleidingen. We spreken nu van een educatieve master, educatieve bachelor en educatieve graduaatsopleiding. Deze opleidingen kunnen vanaf september 2019 enkel nog gevolgd worden aan een universiteit of hogeschool.
VDAB sloot nieuwe, structurele samenwerkingsovereenkomsten met de Karel de Grote hogeschool, de Artesis Plantijn hogeschool en de Thomas More hogeschool. Werkzoekenden die in het onderwijs aan de slag willen en de opleiding via VDAB wensen te volgen, kiezen zowel bij de educatieve bachelor als bij het educatief graduaat secundair onderwijs voor knelpuntvakken. Bij de educatieve bachelor kunnen werkzoekenden de pedagogische bekwaamheid verwerven voor volgende vakken: Frans, Nederlands, wiskunde, bouw, elektriciteit, hout, mechanica. Bij de educatieve graduaatsopleiding kunnen kandidaat-studenten kiezen uit volgende knelpuntvakken: bouw, elektriciteit, hout, mechanica, autotechniek, meubelmakerij, centrale verwarming, carrosserie, schrijnwerkerij, koeltechniek, lassen-constructie, metaal en
sanitair.
Om werkzoekenden zonder pedagogische bekwaamheid en met interesse voor tewerkstelling in het onderwijs te informeren, organiseert Onderwijstalent infosessies over de lerarenopleidingen. Indien kandidaten voldoen aan de toelatingsvoorwaarden en ze de selectieprocedure positief doorlopen hebben, starten zij aan de opleiding aan de hogeschool met een VDAB-opleidingscontract. De opleiding is dan volledig kosteloos en studenten worden door een bemiddelaar van VDAB begeleid voor, tijdens en na de opleiding.
Tijdens het schooljaar 2018-2019 waren er 84 studenten bezig met de opleiding kleuter en lager onderwijs, 34 met de opleiding secundair onderwijs en 6 studenten volgden de specifieke lerarenopleiding met ondersteuning van VDAB. 33 OKOT-studenten behaalden hun diploma van leerkracht.
Medewerkers van Onderwijstalent informeerden het afgelopen jaar zo’n 150 laatstejaarsstudenten van de verschillende lerarenopleidingen in de Antwerpse hogescholen. Ze adviseerden studenten over de inschrijving bij VDAB, de beroepsinschakelingstijd, de opmaak van een leerkrachten-CV in Mijn Loopbaan en het solliciteren als leerkracht in de verschillende onderwijsnetten. Voor persoonlijke vragen kunnen de afstudeerders zowel telefonisch, persoonlijk als via mail terecht bij de bemiddelaars van Onderwijstalent.
Op de studie-informatiedagen in januari 2019 (SID-in) maakten laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs kennis met talloze opleidingen, onderwijsinstellingen en beroepen. Onderwijstalent nam drie dagen deel en informeerde een 90-tal bezoekers over de uitdagingen en de mogelijkheden die een job in het onderwijs kan bieden. Door in gesprek te gaan met de leerlingen en hun bekommernissen en vragen rond het werken o.a. in een grootstedelijke context te beantwoorden, kregen de leerlingen een duidelijker en realistischer beeld over het beroep en de opleiding.
Het aantal mensen dat op latere leeftijd in het onderwijs stapt, stijgt jaar na jaar. Een carrièreswitch naar het onderwijs brengt heel wat met zich mee, daarom organiseert Onderwijstalent infoavonden voor zij-instromers. Geïnteresseerden worden geïnformeerd over de lerarenopleidingen, het lerarenberoep en de overstapmogelijkheden naar het onderwijs. Op 14 februari en 14 mei waren er respectievelijk 20 en 32 aanwezigen. Teach for Belgium gaf een toelichting over hun aanbod en twee leerkrachten (kleuter en lager onderwijs) vertelden gepassioneerd over hun job. Ook achteraf was er de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met leerkrachten. De aanwezigen konden met vragen tevens onmiddellijk terecht bij een medewerker van Onderwijstalent voor een persoonlijk gesprek. De meesten onder hen ambieerden de
job van leerkracht secundair onderwijs.
Onderwijstalent was aanwezig als standhouder op verschillende jobbeurzen (jobbeurs KU Leuven, Kalmthout, Werken bij de overheid). Zo informeerden we een honderdtal geïnteresseerden. De workshop rond onderwijs op de beurs ‘Werken bij de overheid’ werd gevolgd door een 20-tal kandidaten.
Iedereen met vragen over werken in het onderwijs en de opleidingen daarnaartoe is welkom bij Onderwijstalent (persoonlijk, telefonisch, via mail).
*onderwijskwalificerende opleidingstrajecten
In een opleidingstraject met VDAB-opleidingscontract verwerven werkzoekenden (die aan de voorwaarden voldoen) de competenties om een knelpuntberoep uit te oefenen én behalen ze een diploma, en dit in functie van een duurzame tewerkstelling. Het gaat om een voltijdse studie in dagonderwijs.De opleiding is GRATIS als de werkzoekende aan de voorwaarden voldoet. Het traject duurt 1 tot 3 jaar.
|