Alles over Onderwijsbeleid in Antwerpen. 

Afbeelding 680 pixels breed
 
Nieuwsbrief januari
Nieuws over Onderwijsbeleid

Speelpret en opvang tijdens de krokusvakantie

Als school krijgt u ongetwijfeld vragen van ouders over vakantieopvang voor hun kind(eren). Heel wat partners bieden vakantiepret tijdens de krokusvakantie. In het overzicht krokusaanbod ziet u het aanbod.

Meer info

Schrijf u in voor de ontbijtsessies 'Coachend leidinggeven'

Met de ontbijtsessies 'coachend leidinggeven' wil Onderwijsbeleid Antwerpen concrete handvaten geven die u sterken in leiderschap/leidinggeven en die rechtstreekse toepasbaar zijn in uw praktijk en/of u prikkelen. De eerste sessies start op 17 maart. 

Meer info | inschrijven

Stel uw school kandidaat voor Kaap

Wilt u anderstalige ouders van kinderen op uw school de kans geven Nederlands te leren? Wilt u hen nauwer betrekken? Dan is Kaap het project voor uw school. Kaap brengt twee keer per week een gespecialiseerde leerkracht op school. Hij/zij heeft een erkenning om les te geven aan anderstaligen (NT2-leerkracht).

Meer info

SamenLezen op school

SamenLezen is luisteren, lezen, ervaren, genieten, vertellen, ontdekken, verbinden, … samen genieten van een goed verhaal. Via de Antwerpse bibliotheken kan u zich inschrijven voor een SamenLeessessie in uw school of voor een opleiding samenleesbegeleider.

Meer info

Minder schoolse vertraging in Antwerpen

De schoolse vertraging door zittenblijven bij Antwerpse leerlingen is veel hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Er word echter veel door Antwerpse scholen gedaan om het tij te keren. Door die inspanningen zien we nu al enkele jaren een daling in de cijfers.

Meer info

ruler

In de kijker

Scholen zoeken? Scholen bezoeken!

Kent u ouders die op zoek zijn naar een kleuter- of lagere school in Antwerpen voor hun kind? Zij kunnen tussen maandag 23 januari en vrijdag 24 februari 2017 verschillende Antwerpse scholen bezoeken.Zo kunnen zij beter kiezen uit het grote aanbod.

Meer info

ruler

Kalender

Dinsdag 24 januari 2017
Lezing over Migratie, Trauma en jonge anderstalige nieuwkomers door Geertrui Serneels

Op dinsdag 24 januari organiseren de Antwerpse OKAN-coördinatoren i.s.m. het LOP (Lokaal Overlegplatform Antwerpen) en Onderwijsbeleid Antwerpen een lezing over migratie, trauma en jonge anderstalige nieuwkomers.

Meer info

Dinsdag 7 februari 2017
Inspiratiedag ‘Samen zorgen dat de draad niet breekt’

Op 7 februari 2017 wil het flankerend onderwijsbeleid van Provincie Antwerpen, stad Antwerpen, stad Mechelen en stad Turnhout en de groep ‘hersteldenken op school’ uit de Kempen u inspireren met verbindende communicatie, herstelgericht denken en handelen, het broodnodige opbouwen en onderhouden van een positieve relatie met alle leerlingen (ook die vervelende, storende, afwezige, niet meewerkende, …)

Meer info

Dinsdag 21 februari 2017
Nascholing 'vluchtelingen'

Om leerkrachten te versterken om dit gevoelige thema aan
te snijden in de klas, organiseert Europahuis Ryckevelde samen met Europa
Direct provincie Antwerpen en docAtlas een nascholing “Vluchtelingen”. Deze nascholing is bedoeld voor leerkrachten van de derde graad van het secundair onderwijs.

Meer info

Donderdag 23 februari 2017
Leerstoel: Taalonderwijs in de 21ste eeuw: is iedereen nog mee?

Het taalonderwijs staat in de 21ste eeuw voor een resem uitdagingen. Het moet alle leerlingen kansen bieden om de taalcompetenties te verwerven die in de samenleving van de 21ste eeuw van cruciaal belang zijn. Welke zijn die, en hoe kan daaraan optimaal gewerkt worden?

Meer info

Donderdag 9 en dinsdag 14 maart 2017
Infosessie wijzigingen ‘Kleutermenu/ Buitengewoonmenu’

Bent u graag op de hoogte van de aanvraagprocedure voor Kleutermenu of Buitengewoonmenu 2017-2018? Kom dan naar een van de infosessies.

Donderdag 9 maart 2017
Dinsdag 14 maart 2017

Woensdag 28 juni 2017
Onderwijs Research Dagen 2017

Op 28, 29 en 30 juni 2017 vinden in Antwerpen de Onderwijs Research Dagen plaats. Het thema is Onderwijs, onderzoek met impact. Met dit thema verwelkomen we in Antwerpen iedereen die in het brede onderwijsveld via kwaliteitsvol en innovatief onderwijs | onderzoek een impact beoogt te realiseren.

Om een brug te slaan tussen de academische wereld en het onderwijsveld kunnen leerkrachten en directies deelnemen aan de kom-over-de-brug dag op 28 juni.

Meer info

ruler

Nieuws en activiteiten van partners

Pimp je speelplaats

breed beeld

Vanaf 28 november 2016 tot en met 13 februari 2017 kan je je speelplaatsproject indienen. Je school maakt kans op steun tot 4000 euro en begeleiding van een coach! Tijdens netwerkmomenten doe je inspiratie op van andere scholen en helpt een coach je onder andere bij het uittekenen van een plan en de beplantingskeuze.

Meer info

Denk mee na over nieuwe manieren van leren

De Koning Boudewijnstichting lanceert samen met een stuurgroep met expertise in onderwijs en innovatie het webplatform ‘veranderwijs.nu’. Dit platform wil mensen en ideeën laten schitteren en verbinden.

Meer info

Gereedschapskist voor beter samenwerken met ouders 

Het lectoraat Ouders in Rotterdam Zuid van Hogeschool Rotterdam vult een gereedschapskist met beproefde werkwijzen om de samenwerking met ouders te versterken. Denk bijvoorbeeld aan inloopactiviteiten, het betrekken van vaders, een opvoedtool of oudernetwerken. De gereedschapskist is bedoeld voor iedereen die met kinderen of jongeren (en dus ook met ouders) werkt.

Meer info

ruler

 
 
sfs_icon_facebook Delen op facebook
sfs_icon_twitter Delen op Twitter
sfs_icon_linkedin Delen op LinkedIn
sfs_icon_forward Doorsturen naar een vriend
158x60