Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen?  Klik dan hier

header

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2018

 

 

 
 

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

Vlaams klimaatplan pleit voor circulaire economie

 
Circulaire economie

De Vlaamse regering keurde onlangs het eerste ontwerp goed van het klimaatplan 2021 – 2030. Dat moet ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 vermindert met 35 procent ten opzichte van 2005. De circulaire economie speelt daarin een belangrijke rol.

Lees verder
 
 
Bekers recycleren

AFVAL RECYCLEREN

 

Vlarema 7: eerste principiële goedkeuring

 

In juli gaf de Vlaamse Regering haar eerste principiële goedkeuring aan enkele wijzigingen van het Vlarema. Het gaat vooral over maatregelen om zwerfvuil en het gebruik van wegwerplastics af te remmen.

Lees verder
 
Antwerpen Fierensblokken

GEZONDE GROND

 

Bodemsanering maakt ruimte voor betaalbare huurwoningen in Antwerpen

 

Op 7 augustus 2018 startte de OVAM met de ambtshalve bodemsaneringswerken van de terreinen van de Fierensblokken in Antwerpen.

Lees verder
 

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

De OVAM, klaar voor de uitdagingen van morgen

 

Vlaanderen is een koploper in selectieve afvalinzameling en recyclage, maar scoort minder goed als het gaat om ecologisch omgaan met materialen. De OVAM wil daar iets aan doen: met een ambitieuze nieuwe strategie, én een interne reorganisatie.

Lees verder
 
Clean up day

AFVAL RECYCLEREN

 

World Cleanup Day: OVAM deed mee!

 

15 september was World Cleanup Day. Meer dan 5 procent van de wereldbevolking, verspreid over 155 landen, ruimde die dag zwerfvuil op. Ook de OVAM deed mee: 270 medewerkers gaven het kantoorgebouw en de omgeving een grondige opruimbeurt.

Lees verder
 
leerlingen

AFVAL RECYCLEREN

 

Asbest verwijderen: subsidies voor scholen

 

De Vlaamse overheid streeft naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Dankzij het protocol ‘asbestafbouwbeleid scholen’ kan elke school in Vlaanderen subsidies aanvragen om asbest te verwijderen.

Lees verder
 

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

OVAM Ecodesign Awards voor studenten

 

Vandaag reikt de OVAM de Ecodesign Awards voor studenten uit. Dat doen we op het BUDA LIBRE @ Interieur City Festival in Kortrijk.

Lees verder
 

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

OVAM Ecodesign Challenge: tweede leven voor textiel

 

De OVAM zet sterk in op ecodesign: ontwerpen met efficiënt gebruik van materialen, mogelijkheid tot recyclage en sociaal verantwoorde oplossingen. Om ecodesign een plaats te geven in het hoger onderwijs, organiseren we de Ecodesign Challenges. Zoals Textile for Life, dat draaide rond de vraag: hoe kunnen we textiel een langer leven geven?

Lees verder
 

CIRCULAIRE ECONOMIE

 

De circulaire bio-economie

 

Het Europees Milieuagentschap bracht onlangs een rapport uit over de circulaire bio-economie, in samenwerking met onder meer de OVAM.

Lees verder
 

RUIMTE RECYCLEREN

 

BUDA+: verouderde bedrijvenzone krijgt nieuw leven

 

BUDA is een uitgestrekt maar verouderd industriegebied in de Brusselse noordrand. Er lopen heel wat bodemsaneringsdossiers, en er liggen verschillende brownfields. De koepel BUDA+ moet voor een boost zorgen. Op 7 oktober waren de eerste resultaten te zien tijdens Open Bedrijvendag.

Lees verder
 
 

GEZONDE GROND

 

AquaConSoil: call for abstracts

 

AquaConSoil, het grootste Europese congres voor duurzaam gebruik en beheer van bodems en waterbodems, komt in 2019 naar Antwerpen. Inschrijven en abstracts indienen kan vanaf nu.

Lees verder
 
 

GEZONDE GROND

 

Woonzone Aalst: siteonderzoek is afgerond

 

Een grootscheeps siteonderzoek in de woonzone Aalst is na twee jaar afgerond. De resultaten vallen beter mee dan verwacht.

Lees verder
 
 

AGENDA

 
19-20 nov 2018ENSOr: internationale workshopMeer info
30 nov 2018VastgoedcongresMeer info
4 dec 2018AsbestcongresMeer info
24-27 feb 2019World Resources ForumMeer info
20-24 mei 2019AquaConsoilMeer info