Alles over Onderwijsbeleid in Antwerpen. 

Nieuwsbrief september
 
Nieuwsbrief februari
Nieuws over Onderwijsbeleid

Word een zomerschool

breed beeld

Verhoog de kansen van jonge anderstalige nieuwkomers door lessen taalbevordering tijdens de maanden juli en augustus te organiseren. Een initiatief als de zomerschool is ontzettend belangrijk voor een betere integratie van deze jongeren in onze maatschappij.

Meer info

Uw mening telt

breed beeld

Om de kwaliteit van onze dienstverlening verder te verbeteren is uw mening van groot belang. Daarom willen we u vragen om deel te nemen aan onze enquête. Met uw inbreng kunnen we de noden en prioriteiten van het Antwerpse onderwijsveld beter begrijpen, veranderingen evalueren en onze diensten en producten verbeteren.

www.onderwijsantwerpen.be/uwmening

Dag van de Ouder in Atheneum Hoboken

Op donderdag 20 oktober 2016 organiseert stad Antwerpen in samenwerking met Prevent een nieuwe Dag van de Ouder. Dit jaar breiden we de actie uit naar secundair onderwijs. We hebben een gesprek met Kim Van der Auwera, GOK-coördinator van Atheneum Hoboken over hun actie in 2015.

Meer info

Nieuw subsidiereglement voor ondersteuning bij de binnenschoolse opvang

breed beeld

Vanaf september 2016 start de stad met ondersteuning van de binnenschoolse opvang in Antwerpen. Deze ondersteuning kadert in de uitbouw van de regiefunctie en zal onder andere bestaan uit financiële ondersteuning, een gratis vormingsaanbod voor begeleiders van de binnenschoolse opvang en het gezamenlijk aanpakken van een aantal gemeenschappelijke uitdagingen.

Meer info

Infosessies regie buitenschoolse opvang

Infosessies regie buitenschoolse opvang

Wil u meer informatie, of zit u met vragen over de toepassingen van het reglement? In maart worden infosessies in alle districten georganiseerd. De infosessies zijn specifiek bedoeld voor schooldirecteurs, leerkrachten of verantwoordelijken van de binnenschoolse opvang. Schrijf u snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.

Meer info

Inschrijven

Stem voor het project De Fietsklas

breed beeld

Onderwijsbeleid organiseert fietsvaardigheidstrainingen voor klassen in de Antwepse parken en in het verkeer. Met dit aanbod komen we in aanmerking voor de Ethias Prevention Awards. Breng uw stem uit voor het project De Fietsklas. 

Meer info

Stem op De Fietsklas

ruler

In de kijker

Leren in beeld

breed beeld

Leren in beeld toont aspecten van onderwijs en samen leven in de stad

Ter ondersteuning van Antwerpse schoolteams, lerarenopleidingen en andere onderwijsprofessionals ontwikkelde de afdeling onderwijsbeleid naar aanleiding van inspiratiedagen rond migratie en inclusie, een verzameling aan online video's. Leerkachten, ouders, leerlingen, ... vertellen vanuit hun eigen leefwereld over de uitdagingen waarvoor ze staan.

Meer info

ruler

Kalender

21 maart 2016
Inspiratiedag Diversiteit in de klas: aan de slag er mee

breed beeld

Leerkrachten moeten zich bewust zijn van stereotypen en vooroordelen. Op deze manier kunnen ze beter reageren en omgaan met racisme en discriminatie binnen de schoolmuren. Dit is de essentie van de inspiratiedag ‘Diversiteit in de klas: aan de slag ermee’, welke georganiseerd wordt door het Meldpunt Discriminatie Antwerpen samen met verschillende partners. Daarbij staat de professionalisering van de leerkrachten centraal.

Inschrijven kan tot 7 maart via het online inschrijvingsformulier

Meer info

15 april 2016
Studiedag 'theater, taal en educatie'


In 2016 bestaat Fast Forward 15 jaar en wordt ETA 40 jaar. Naar aanleiding van die verjaardagen organiseert 'Theater van A tot Z' een studiedag in Antwerpen waarbij theater, taal en educatie centraal staan.
Het wordt een nascholingsmoment met leerrijke, praktische workshops, georganiseerd met steun van vzw 'de Rand', het CC Deurne en het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven.

Meer info

20 april 2016
Praktijkvorming Stappen en Trappen

Kinderen leren deel te nemen aan het verkeer door te doen. Welke vaardigheden oefent u best met kinderen van de lagere school om verkeersdoelen zoals oversteken op een zebrapad en met de fiets een bocht naar links nemen? Via prakrijkoefeningen komt u het te weten.

Meer info
 

ruler

Nieuws en activiteiten van partners

19 maart 2016
Inclusiedag

breed beeld

Op 19 maart 2016 kan u op de inclusiedag van Ouders voor Inclusie verschillende workshops volgen. ​De inclusiedagen zijn gezinsdagen, kinderen zijn dus de hele dag meer dan welkom.

Meer info

Inschrijven

Nieuwe zwembrevetten in de Antwerpse zwembaden

breed beeld

Koop de nieuwe zwembrevetten van de nieuwe leerlijn zwemmen aan via Stichting Vlaamse Schoolsport

In 2015 ontwikkelde Baan4 in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) en vele andere partners een nieuwe leerlijn zwemmen. Die nieuwe leerlijn schenkt extra aandacht aan waterveiligheid. Daarom werden ook de bestaande brevetten van het ISB aangepast en enkele nieuwe toegevoegd. Zo wordt de brevettenreeks o.a. uitgebreid met drie brevetten rond die waterveiligheid waarbij de verschillende zwemvaardigheden gecombineerd getest worden. Als school kan je brevetten nog altijd aankopen via Stichting Vlaamse Schoolsport.

Meer info

Boek 'Sporthelden met een beperking'

breed beeld

De provincie Antwerpen bracht via het G-sportfonds een boek uit: ‘Sporthelden met een beperking’

Veertig atleten met een handicap staan in het boek centraal en brengen het verhaal achter de sporter. Stuk voor stuk gepassioneerde G-atleten die vooral laten zien dat je ook met een handicap gewoon kunt sporten.
Veertig boeiende verhalen met uiteenlopende emoties zoals weemoed, wilskracht, vreugde, verdriet en soms zelfspot.

Meer info

Werk met uw klas mee aan de tentoonstelling van Herman van Veen in Antwerpen

breed beeld

Herman van Veen herschreef de rechten van het kind en vraagt de lagere scholen van Antwerpen om er een tekening of schilderij over te maken.
De tekeningen die de Antwerpse leerlingen maakten zullen in zijn tentoonstelling op Linkeroever verwerkt worden, ingelijst of op groot scherm geprojecteerd worden. De tentoonstelling loopt van eind juni tot midden september en zal gratis te bezoeken zijn.

Wilt u als school of klas meedoen? Stuur dan een mailtje naar de organisatie vzw ANNA3 via tekeningen@anna3.be

Meer info

ruler

 
 
sfs_icon_facebook Delen op facebook
sfs_icon_twitter Delen op Twitter
sfs_icon_linkedin Delen op LinkedIn
sfs_icon_forward Doorsturen naar een vriend
158x60