Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen?  Klik dan hier

header

NIEUWSBRIEF JUNI 2019

 

GEZONDE GROND

 

De Grote Grondvraag in uw gemeente?

 

Met de Grote Grondvraag ondersteunen de OVAM en de Vlaamse steden en gemeenten alle grondeigenaars in Vlaanderen bij het controleren, en waar nodig, saneren van hun grond. Het doel is om tegen 2036 een gezonde omgeving te creëren voor wonen, werken en ontspannen.

Lees verder
 
 

RUIMTE RECYCLEREN

 

Sanering Agfa Gevaert-terrein maakt ontwikkeling duurzame woonwijk mogelijk

 

Op een voormalige terrein van Agfa Gevaert in Edegem is een historische bodemverontreiniging vastgesteld die dateert van de Tweede Wereldoorlog. Na de sanering zal projectontwikkelaar Revive op het terrein van 5 hectare een duurzame groene woonwijk creëren.

Lees verder
 

GEZONDE GROND

 

Sectorfederaties ondersteunen land- en tuinbouwers bij bodemonderzoek

 

Land- en tuinbouwers die activiteiten uitvoeren die de bodem kunnen verontreinigen, moeten de kwaliteit van hun bodem verplicht laten controleren. Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat ondersteunen hun leden daarbij door partnerschappen te sluiten met bodemsanerings-deskundigen.

Lees verder
 

AFVAL RECYCLEREN

 

Nieuw kringwinkelconcept opent de deuren in Antwerpen

 

Voor tweedehands textiel kunnen Antwerpenaren sinds vorige maand terecht in de gloednieuwe Kringwinkel in een zijstraat van de Meir. Je vindt er kleding, schoenen, accessoires en huishoudlinnen – allemaal lokaal ingezameld.

Lees verder
 

RUIMTE RECYCLEREN

 

Haal meer uit je brownfield: netwerkevent en inventarisatiestudie wijzen op potentieel van onderbenutte terreinen

 

In het Vlaanderen van morgen staan steden en dorpskernen sterk en gaan we slimmer om met open ruimte. Onderbenutte terreinen een nieuwe toekomst geven, is daarom ontzettend belangrijk.

Lees verder
 

AFVAL RECYCLEREN

 

Collectieve afvaloplossingen op bedrijventerreinen zijn goedkoper en beter voor milieu

 

Waarom zou je als bedrijf het sorteren van je afval op eigen houtje organiseren? Collectieve afvalinzameling met een centraal inzamelpunt op een bedrijventerrein is kostenefficiënter én duurzamer. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Arcadis.

Lees verder
 

AFVAL RECYCLEREN

 

Nieuwe regeling voor anti-reclamestickers

 

Het beleid rond de nee/nee- en ja/nee-stickers voor ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt geüniformeerd en geharmoniseerd.

Lees verder
 

Subsidies voor lokale besturen: enkele nieuwigheden

 

De OVAM biedt lokale besturen diverse subsidies om een duurzaam afvalstoffen- en materialenbeleid uit te werken. Recent zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in het subsidiebeleid.

Lees verder
 

DUURZAAM MATERIAALGEBRUIK

 

Maak een eind aan zwerfvuil en sluikstorten in uw gemeente

 

Last van zwerfvuil in uw gemeente? Of hebt u af te rekenen met sluikstorters? Nog tot eind juni kunt u als gemeente of intercommunale een project rond zwerfvuil of sluikstorten indienen bij Mooimakers.

Lees verder
 

Nieuwe raamcontracten voor bodemonderzoeken bij overheden

 

Een groot aantal risicogronden is in eigendom van overheden. De OVAM heeft nu een raamcontract ontworpen waarmee Vlaamse entiteiten en lokale besturen efficiënt en voordelig een bodemonderzoek of -sanering kunnen laten uitvoeren.

Lees verder
 

AquaConSoil 2019 was een succes

 

Thematische lezingen, postersessies, technische rondleidingen, pitches, een matchmakingevent … De deelnemers van het prestigieuze bodemcongres AquaConSoil hebben hun hartje kunnen ophalen in Antwerpen.

Lees verder