Over 350 hyldemeter arkivalier er ved at blive digitaliseret
 
Aarhus Teater  
AT pressesite

Aarhus Teater inviterer borgerne ind i Danmarks eneste digitale teaterarkiv

 

LIV I KULTURARVEN: Aarhus Teater er i fuld gang med at digitalisere sine 350 hyldemeter arkivalier fra teatrets fødsel i år 1900 til i dag. Nu inviterer vi alle teaterinteresserede borgere og fagfolk ind i vores nye digitale teaterarkiv. Det rummer over 119 års kulturhistorie, og dermed ser Danmarks første og eneste digitale teaterarkiv dagens lys. Se onlinearkivet her

 

350 hyldemeter arkivalier
Online-arkivet er en skattekiste med en kulturarv, som spejler talrige aspekter af scenekunstens, men også bymiljøets og kulturens historie. Både i samspil med byen og med resten af Danmark. Over 7.000 af teatrets omkring 25.000 billeder fra hundredevis af teaterforestillinger kan nu ses online - og mange flere er på vej. Alle teatrets forestillinger, sæsoner og skuespillere er beskrevet - hvad blev spillet, hvem spillede i hvad og hvornår? Og hvordan så de ud, da de gjorde det. 

 


Det er blot nogle af de spørgsmål, teaterinteresserede nu kan finde svar på i det nye arkiv.

 

Unikt projekt
Der er ikke længere andre teatre i Danmark med en decideret arkivfunktion og en bevaret retrospektiv og løbende opdateret samling. Aarhus Teaters nye digitale - og offentligt tilgængelige - arkiv er med andre ord enestående i Danmark og har en relevans, der rækker langt ud over Aarhus Teaters matrikel, by- og landegrænse.

 

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen er stolt over teatrets nye, digitale teaterarkiv:

 

- Jeg er rigtig stolt over, at det er lykkedes os - og i særdeleshed vores arkivar Marianne Philipsen i samarbejde med Aarhus Stadsaarkiv - at etablere et enestående digitalt teaterarkiv, der ikke kun er til glæde for os, som hele tiden bruger det i vores arbejde, men også for den omverden, der har interesse i teater- og kulturhistorien.
 

Teatrets kunst eksisterer i nuet, men vores digitale teaterakiv er med til at puste liv i fortidens forestillinger, både den 100 år gamle og den fra i går aftes. Arkivet rummer vores – teatrets og publikums – minder og kortlægger teaterhistoriens traditioner. Det synes jeg er en smuk og vigtig mission.

 

Info om Aarhus Teaters arkiv hos arkivar og historiker Marianne Philipsen, tlf. marianne.philipsen@aarhusteater.dk / 2877 2252

 

Yderligere info hos kommunikationschef Morten Daugbjerg, tlf. 4213 4700 / presse@aarhusteater.dk

 

FAKTA OM AARHUS TEATERS ARKIV

Aarhus Teaters arkivsamling rummer mere end 350 hyldemeter arkivalier om Aarhus Teater fra 1896 og frem til i dag. Arkivet er beliggende i Aarhus Teaters bygninger i Skolegade 9.
 

Blandt de tusindvis af arkivalier finder man bla. manuskripter, fotografier, programmer, plakater, scene- og kostumetegninger, breve, dagbøger og meget andet.
 

Det er muligt at besøge arkivet efter forudgående aftale med teatrets arkivar Marianne Philipsen. Skriv til arkivar@aarhusteater.dk

 

ONLINE-ARKIVET
Her kan man søge på en forestilling, person, personaletype, rolle eller sæson og herigennem komme på en rundtur i hele teatrets historie. Eller få specifikke oplysninger om enkelte forestillinger og skuespillere.
 

Work in progress

Online-arkivet er konstant under udvikling. I skrivende stund kan du fx finde 7.000 billeder (ud af de omtrent 25.000 billeder, som teatret råder over). Vi opdaterer løbende sitet med nye billeder, forestillingsprogrammer o.lign.
 

Online-arkivet findes på www.aarhusteater.dk/arkivonline


Online-arkivet er blevet til i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv.

 

Det siger de om Aarhus Teaters arkiv

 

Formanden for Foreningen Danske Teaterjournalister

"Projektet kan med sin gennemtænkte og fyldestgørende opbygning fungere som en glimrende model til efterfølgelse for andre kulturhistoriske samlinger." (...) 
"Jeg oplever gang på gang, hvor besværligt det kan være at skaffe sig den viden, man søger til sit formidlingsarbejde, fordi værdifuldt historisk materiale ikke er tilgængeligt eller tilfældigt rubriceret i de samlinger, man opsøger.  ... Aarhus Teaters arkivale digitaliseringsprojekt vil demokratisere teatrets righoldige, kulturhistoriske materiale og og give alle umiddelbar adgang til det - uanset hvor i landet, man måtte befinde sig."
Jacob Steen Olsen, teaterredaktør, Berlingke og formand for Foreningen Danske Teaterjournalister
(FOTO: Marie Louise Wille i Hedda Gabler 2015), foto Rasmus Baaner)

 

Direktøren for Teatermuseet i Hofteatret

"Der er ingen tvivl om, at realiseringen af et sådant projekt, i den form det foreligger her, vil være et vigtigt skridt for Aarhus Teater både i henseende til institutionens bidrag til bevaring af kulturarven  (registrering,  dokumentation)  og  den  digitale  kulturformidling,  som  generelt  gør  store fremskridt i disse år. Projektet er et væsentlig aktiv på både lokalt, regionalt og nationalt niveau."
Peter Christensen Teilmann, direktør Teatermuseet i Hofteatret
(FOTO: Axel Erhardtsen og Karen Wegener i Parasitterne 1989, foto Rolf Linder)

 
 
 

Stadsarkivaren i Aarhus

"Aarhus Teater har gennem mere end 100 år indtaget en plads i forreste række i byens kulturliv, og det velbevarede teaterarkiv fortæller dermed en af de vigtigste sider af vores bys historie. Teatret har ydermere national betydning, og samlingerne har derfor store perspektiver for forskning og formidling i meget bred forstand.
Søren Bitsch, Stadsarkivar
(FOTO: Besse Giersing og Erling Schroeder i Aladdin, 1929, fotograf Emil Ebbesen)

 

Formand for Selskabet for Dansk Teaterhistorie

Aarhus Teaters digitaliserede arkiv er et fantastisk initiativ, som man kun kunne ønske alle andre teatre i Danmark ville påtages sig. ... (Projektet) henvender sig ikke blot til teatrets kunstnere, men også til teatrets publikum, som interaktivt får en helt anden platform at være en del af teatret på - det er nytænkning i forhold til audience development og uden tvivl et vigtigt tiltag i mødet med et nyt publikum.
Alette Scavenius, mag.art. og Formand for Selskabet for Dansk Teaterhistorie

(FOTO: Niels Ellegaard og Kim Veisgaard i Ulysses fra Ithaca, 1999, foto Jan Jul )

 
 
 
 
 

KOMMENDE FORESTILLINGER

 

THE ROCKY HORROR SHOW

Kultmusicalen, der går grassat i glamrock og gavmild erotik
Premiere Store Scene 3. maj - 15. juni
En samproduktion med Odense Teater

 

PARASITTERNE

Premiere Scala 8. februar  kl. 19.30
Spiller til 13. marts 2019

 

ERASMUS MONTANUS
En samproduktion med Sort/Hvid
Premiere 16. februar kl. 19.30
Spiller til 16. marts 2019

 

Anmeldertilmelding og aftale om interviews / reportage hos kommunikationschef Morten Daugbjerg, tlf. 4213 4700 / presse@aarhusteater.dk