Forward icon

Lehdistötiedote 29.9.2020
Julkaisuvapaa heti

Koronarajoitukset estävät ulkomailta saapuvien artistien esiintymiset Etnosoi!-festivaalilla - ohjelmistossa keskitytään Suomen vähemmistöjen musiikkiin sekä kotimaisiin ensi-iltoihin

Marraskuisen Etnosoi!-festivaalin ulkomaisten artistien - Sam Leen, Lalala Napolin sekä Kanae Nozawan konsertit siirtyvät koronapandemian viimeaikaisen kehityssuunnan johdosta ensi vuoteen. Festivaalin ohjelmisto täydentyy Miritza & ystävät - Mustalaismusiikin virtuoosit, Venla Ilona Blom: Äänirajoilla, Tjango!n, Maija Kauhasen, Merve & Chrysan (GR/KV/FIN) sekä Ramithawin (VE/SY/FIN) konserteilla.

Maailman eri musiikkikulttuureita esittelevä Etnosoi!-festivaali järjestetään pääkaupunkiseudulla koronatilanteen sallimissa rajoissa 31.10.-8.11.2020. Muutoksista huolimatta Etnosoi! tarjoaa myös tänä syksynä monipuolisen ja laadukkaan ohjelmiston, jonka fokuksessa ovat Suomen vähemmistöjen, kuten romanien ja suomenruotsalaisten musiikki, Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset artistit sekä kotimaisten tekijöiden ensi-iltateokset ja levynjulkaisukonsertit.

Festivaalin taiteellinen johtaja Jaana-Maria Jukkara kommentoi poikkeuksellista vuotta näin:  “Vaikka ulkomaisten artistien jääminen pois ohjelmistosta on meille luonnollisesti pettymys, muutokset mahdollistavat sellaisten loistavien kotimaisten artistien esiintymisen festivaalilla, joille on jo pitkään etsitty sopivaa paikkaa Etnosoi!n ohjelmistosta. Tässä tilanteessa halusimme myös tarjota mahdollisuuksia uutuusteoksille ja heittäytyä yhdessä artistien kanssa kokeiluihin - tuntuu että nyt jos koskaan on tällaiselle tarvetta. Toivon, että pystymme ohjelmistollamme tuomaan energiaa syksyyn ja uskoa tulevaan - niin tekijöille kuin kuulijoille.”

Artistiesittelyt: Suomen vähemmistöjen musiikkia ja kotimaisia uutuuksia

Miritza Lundberg

Siirretyn Sam Leen konsertin tilalla 3.11. Savoy-teatterissa kuullaan konsertti, jota varten viulisti-laulaja Miritza Lundberg on koonnut yhtyeen mustalaismusiikin ansioituneista ammattilaisista. Miritza, Mertsi Lindgren, Dimitri Keiski, Jasmine Valentin sekä yllätysvieraat johdattelevat yleisön taidokkaalla soitollaan ja laulullaan eri mustalaismusiikin perinteisiin kaaleenlauluista ja venäläisistä mustalaislauluklassikoista Ranskan ja Espanjan romanien musiikkiin. Konsertissa vierailevat klezmermusiikin mestarit Eva Jacob ja Daniel Shaul.

Venla Ilona Blom

Tuuletar-yhtyeestä tunnettu Emma-palkittu laulaja ja Suomen ainoa naispuolinen ammattibeatboxaaja Venla Ilona Blom on tehnyt Etnosoi!-festivaalia varten tilauskonsertin, joka kuullaan Malmitalolla 4.11. Kanae Nozawan konsertin paikalla. Äänirajoilla-teoksessa kohtaavat primitiiviset äänimaailmat ja massiiviset sovitukset, kehorytmiikka ja tanssi sekä kaiken keskiössä oleva ihmisääni. Lavalla nähdään joukko monipuolisia muusikoita, jotka takaavat ainutlaatuisen musiikkielämyksen.

Ramithawi

Venezuelalais-syyrialainen laulaja-lauluntekijä Ramithawi sekä Balkanin alueen musiikkia esittävä Merve & Chrysa edustavat Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia artisteja ja nuoria lupauksia! Lokakuussa uutta musiikkia julkaisevan Ramithawin tekemisessä yhdistyvät latinalaisamerikkalaiset ja arabimusiikin vaikutteet. Lauluissaan hän kertoo muun muassa omista kokemuksistaan pakolaisena. Helsingissä aktiivisesti keikkaileva artisti on esiintynyt esimerkiksi laulaja Yonan lämmittelijänä.

Chrysa & Merve

Kreikkalaisen laulaja Chrysa Panagiotopouloun ja pianisti kosovon-suomalaisen Merve Abdurahmanin muodostaman duon taidokas musisointi, improvisaatio ja koskettavat tulkinnat johdattavat Välimeren maisemiin. Esikoisalbumiaan työstävä duo julkaisi kesällä 2020 kolme kappaletta sisältävän Roots –EP:n, jota juhlistamme Etnosoi!-konsertissa. 

Tjango!

Sellosalissa 6.11. Lalala Napolin konsertin paikalla esiintyy kaksi kotimaista nimeä: Tjango! ja Maija Kauhanen. Tjango!-yhtyeen musiikilliset juuret ovat mustalaisjazzissa sekä la­ti­na­la­is­a­me­rik­ka­lai­ses­sa ryt­mi­mu­sii­kis­sa. Suurimmat innoittajat ovat olleet mustalaisjazzin, jazz manouchen mestari, kitaristi Django Reinhardt sekä Astor Piazzollan tango nuevo, joiden yhdistelmästä juontuu myös yhtyeen nimi Tjango!

Maija Kauhanen puolestaan on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kansanmuusikoita. Etnosoi!ssa kuullaan esimakua hänen tulevalta kakkosalbumiltaan, jonka teemana kulkee oma tila. Kauhasen uuteen soundipalettiin mahtuu matkoilta hankittuja tuulikelloja, isän kanssa suunniteltuja kanteleita sekä innovatiivisia soittotekniikoita jousella ja slide-putkella.

Malmitalolla järjestettävän Lasten Etnosoi!n turvallisuus taataan tällä kertaa ennakkoilmoittautumisen avulla, jotta supersuositun ilmaistapahtuman kävijämääriä voidaan rajoittaa. Myös muut tilanteen edellyttämät varotoimet ovat Malmitalolla huolellisesti käytössä. Tampereella Kulttuuriosuuskunta Uulun järjestämä Lasten Etnosoi! järjestetään tänä vuonna puolestaan virtuaalisena.

Lisäksi Etnosoi!ssa esiintyvät jo julkistetut artistit Seaside sounds from Finland eli Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Juulia Salonen ja Désirée Saarela, Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri ja Ilkka Arola Sound Tagine.


Tämän vuoden alkuperäiseen ohjelmistoon kuuluneet ulkomaiset artistit; englantilainen folk-laulaja ja Mercury-palkintoehdokas Sam Lee, ranskalaisyhtye Lalala Napoli sekä japanilainen erhu-artisti Kanae Nozawa esiintyvät vuoden 2021 Etnosoi!-festivaalilla.

Turvallisuus korona-aikana

Etnosoi!-festivaalin konsertit toteutetaan yhteistyössä vastuullisten konserttitalojen kanssa noudattaen viranomaisten asettamia linjauksia. Turvavälit on huomioitu ja festivaali suosittelee maskin käyttöä Etnosoi!-tapahtumissa. Epävarmuustekijät on huomioitu myös lipunmyynnissä. Mikäli muutoksia tai peruutuksia tulee, niin liput voi siirtää, vaihtaa tai palauttaa.

Tutustu festivaalin turvaohjeisiin osoitteessa: etnosoi.fi

Liput ja palautusinfo: etnosoi.fi

ETNOSOI! OHJELMA | PROGRAMME
KONSERTIT | CONCERTS

31.10. Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri: Itken ja laulan, Kanneltalo, Helsinki
2.11. Seaside Sounds from Finland - kansanmusiikin kasvoja, G18, Helsinki
2.11. Merve & Chrysa (GR/KV/FIN), Pasilan kirjasto, Helsinki
3.11. Miritza & ystävät - Mustalaismusiikin virtuoosit, Savoy-teatteri, Helsinki
4.11. Venla Ilona Blom: Äänirajoilla, Malmitalo, Helsinki
5.11. Ilkka Arola Sound Tagine, Vuotalo, Helsinki
6.11. Tjango! & Maija Kauhanen, Sellosali, Espoo
7.11. Ramithawi (VE/SY/FIN) (Etnosoi! 18-)


LASTEN OHJELMA | PROGRAMME FOR KIDS
8.11. Lasten Etnosoi! Malmitalo, Helsinki
14.11. Lasten virtuaali-Etnosoi!, Osuuskunta Uulun Facebook-sivulla

KESKUSTELUT, TYÖPAJAT | DISCUSSIONS, WORKSHOPS
29.10. Etnosoi! Alkusoitto Etnosoi! Intro with DJ & host Julia Palmu, Pasilan kirjasto, Helsinki
7.11. Musiikkipaja: Balkanin musiikin juhlaa, Pasilan kirjasto, Helsinki
7.11. Etnosoi! 18- (lisätietoja luvassa pian etnosoi.fi)

Oikeudet ohjelmamuutoksiin pidätetään. / Programme changes are possible.

Lipputiedot osoitteesta etnosoi.fi sekä konserttitalojen sivuilta.

Lisätietoja festivaalista ja esiintyjistä: etnosoi.fi

Lehdistökuvat: etnosoi.fi/media

Lisätiedot: Julia Palmu | tiedottaja | 046 878 3723 | etnosoi@globalmusic.fi

etnosoi.fi
twitter.com/etnosoifestival
instagram.com/etnosoi
facebook.com/Etnosoifestival

Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Etnosoi! on Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian GLOMAS -opinto-ohjelma, Seaside Sounds, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK), Lirarna, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma, Trio-Offset ja Yle Radio 1.