U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor onze mailings.
Niet goed leesbaar? Bekijk de webversie

Problemen met de fiscus? Wij nemen het voor jou op!

Nieuwsbrief Jaeger -
Mei '18

Beste lezer,

Hierbij de nieuwsbrief van mei waarin wij twee nieuwe blogs onder uw aandacht willen brengen. Nick van den Hoek heeft een blog geschreven over de verweren voor een voor ‘kennelijk onbehoorlijk’ aansprakelijkgestelde bestuurder. De Belastingdienst kan een bestuurder van een BV namelijk niet zomaar aansprakelijk stellen voor omzet- en loonbelasting die door de vennootschap niet is betaald. Voor aansprakelijkheid van een bestuurder is nodig dat de onderneming ‘kennelijk onbehoorlijk’ is bestuurd, wat de aansprakelijkgestelde bestuurder moet kunnen worden aangerekend.

In de blog "Het zonnetje lacht, de lucht is blauw, btw-teruggaaf, kom maar gauw!" van Carlijn van Dijk staat de vraag centraal of particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft in het jaar 2012 of eerder nog steeds de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen terugvragen. En maakt het daarbij uit of zij eerder een btw-teruggaafverzoek hebben gedaan op de aanschaf van zonnepanelen die de inspecteur heeft afgewezen?

Iedere ondernemer krijgt waarschijnlijk een keer te maken met een belastingcontrole. Wat houdt dit in en wat moet je doen? In het interview met onze fiscaal advocaat Marloes Lammers vertelt zij over deze controles voor zzp’ers en het belang van een geordende administratie. Klik hier om het gehele interview te zien.

We sturen deze nieuwsbrief eerder dan gebruikelijk, omdat we u ook willlen wijzen op de veranderingen op het gebied van privacy. Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze privacywet gaat onder andere over het bewaren en beschermen van persoonsgegevens.

De door u aan ons verstrekte gegevens voor het verzenden van de nieuwsbrief vallen ook onder deze wet. Daarom willen we u erop wijzen dat we, wanneer we niets van u vernemen, ervanuit gaan dat u ook in de toekomst nog van ons wilt horen en dat u akkoord gaat met het gebruik van uw gegevens voor het verzenden van de nieuwsbrief.

Wilt u dat uw gegevens uit ons bestand verwijderd worden? Dan kunt u ons dat voor 25 mei laten weten door u af te melden voor deze nieuwsbrief. Ook na deze datum kunt u op elk moment vragen uw gegevens te laten verwijderen door een berichtje te sturen naar info@jaeger.nl. Bovendien kunt u zich op elk gewenst moment voor deze nieuwsbrief afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.

Voor vragen over een van deze onderwerpen of een van onze andere specialismes op het gebied van het fiscale belastingrecht kunt u ons altijd bereiken via 020-6760481 of via info@jaeger.nl.

Team Jaeger Advocaten-belastingkundigen

FISCALE BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID: DE LAT LIGT HOOG

De Belastingdienst kan een bestuurder van een BV niet zomaar aansprakelijk stellen voor omzet- en loonbelasting die door de vennootschap niet is betaald. Voor aansprakelijkheid van een bestuurder is nodig dat de onderneming ‘kennelijk onbehoorlijk’ is bestuurd, wat de aansprakelijk gestelde bestuurder moet kunnen worden aangerekend. In deze blog worden vijf verweren tegen deze verwijten besproken.

HET ZONNETJE LACHT, DE LUCHT IS BLAUW, BTW-TERUGGAAF, KOM MAAR GAUW!

Op 20 juni 2013 oordeelde het Hof van Justitie in de zaak Fuchs dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als btw-ondernemer kunnen worden aangemerkt. In dat geval kunnen zij de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst nam vlak na het arrest het standpunt in dat dit niet gold voor particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft vóór het arrest Fuchs, dus vóór 20 juni 2013. Daar moest de Belastingdienst van terugkomen na het arrest van de Hoge Raad van eind 2017. In dat arrest oordeelde de Hoge Raad namelijk dat er in de wet geen termijn is opgenomen voor een verzoek om te worden uitgenodigd tot het doen van aangifte indien de nieuwe belastingplichtige (per saldo) geen btw hoeft te betalen. Het arrest is niet alleen van belang voor zonnepaneelhouders, maar is ook voor andere (nieuwe) btw-ondernemers interessant.

Betekent deze uitspraak dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft in het jaar 2012 of eerder nog steeds de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen terugvragen? En maakt het daarbij uit of zij eerder een btw-teruggaafverzoek hebben gedaan op de aanschaf van zonnepanelen die de inspecteur heeft afgewezen? Deze vragen staan in deze blog centraal.

Afmelden voor deze nieuwsbrief