Facebook icon Twitter icon Forward icon

Nieuwsbrief - nummer 71 - 16 december 2013

Beste lezer,

Inmiddels ben ik alweer een tijdje flink aan de slag als nieuwe lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Ik kijk terug op een prachtige tijd. Wim van de Camp en ik hebben die campagne scherp gevoerd, maar altijd netjes en met een knuffel en een glimlach, zoals past bij het CDA. Nogmaals hartelijk dank voor het in mij gestelde vertrouwen. Het echte werk begint nu pas en ik heb er ontzettend veel zin in.

Ondertussen ging het werk gewoon door. Mijn rapport over voedselfraude werd unaniem aangenomen in de commissie Voedselveiligheid en zal in januari in Straatsburg plenair op de agenda staan. Het verzet tegen datzelfde Straatsburg laait inmiddels flink op, reden voor tv-programma EenVandaag om mij te volgen op die reis en aandacht te besteden aan de situatie. U vindt de link naar het item in deze nieuwsbrief

Verder was er in het Europees Parlement aandacht voor de strijd tegen belastingfraude en ontduiking, bescherming bij het afsluiten van een hypotheek en een kritische blik op Europese leningen die eerlijke concurrentie verstoren. Het CDA is daarbij ook in het Europees Parlement de partij die wel op de centen let.

Voor het CDA heb ik alle vertrouwen in een voorspoedig 2014, met twee belangrijke verkiezingen voor de deur. Maar voor nu wens ik u allen goede feestdagen en een fijne jaarwisseling toe.

Veel leesplezier,

Esther de Lange

Europees Parlement unaniem voor betere aanpak voedselfraude

Esther de Lange kreeg op woensdag 27 november veel steun voor de aanpak van voedselfraude in Europa. Haar rapport over een harder optreden is unaniem aangenomen door politieke partijen in de parlementscommissie Voedselveiligheid van het Europees Parlement.

“De brede steun toont aan dat Europa eindelijk de ogen opent voor het gesjoemel met ons voedsel”, stelt Esther de Lange. "Let wel, ons voedsel was nog nooit zo veilig, maar als het fout gaat zijn de gevolgen groot. Bovendien verpesten deze rotte appels het voor de rest." Consumenten werden de laatste tijd opgeschrikt door schandalen, zoals paardenvlees verpakt als rundvlees, ook in Nederland. Eerder was er strooizout verkocht als keukenzout en werden eieren uit legbatterijen verkocht als biologische eieren. “Voedselfraude is te lang een blinde vlek geweest voor inspecteurs en overheid.”
Klik hier om het hele artikel verder te lezen. 

Tijd gekomen om Straatsburg definitief vaarwel te zeggen

Het Europees Parlement moet stoppen met het maandelijkse verhuizing naar Straatsburg, vindt het CDA. Mede dankzij het CDA is op woensdag 20 november een oproep aangenomen om het Europarlement voortaan op één vergaderplek te houden. Het CDA is vanaf het begin betrokken bij de strijd voor één enkele vergaderplaats. Inmiddels wordt deze wens door een grote meerderheid van het Europarlement gedeeld.

“Vergaderen op één plek bespaart jaarlijks circa 200 miljoen euro, veel milieuvervuiling en tijdverlies”, vindt Esther de Lange. Nu gaan 766 Europarlementsleden, hun assistenten, tolken en anderen elke maand naar Straatsburg om vier dagen te vergaderen. De andere vergaderdagen zijn in Brussel.
Klik hier om het hele artikel verder te lezen.

EenVandaag: Verhuiscircus van het Europees Parlement

EenVandaag maakte een item over het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg. Esther de Lange filmde voor dit item haar eigen reis door middel van het bijhouden van een videodagboek. De uitzending is hier terug te bekijken.

Bestrijding belastingfraude en belastingontduiking

Elk jaar wordt er in Europa voor een biljoen euro belastingfraude gepleegd en belasting ontdoken. Het is absoluut noodzakelijk dat dit probleem wordt aangepakt. Daarom is er in het Europees Parlement ingestemd met een voorstel om de uitwisseling van gegevens tussen belastingdiensten van de verschillende lidstaten uit te breiden. Op deze manier moet de fraude en ontduiking van belasting worden tegengegaan.
Verder presenteerde de Europese Commissie onlangs een nieuw voorstel over de relatie tussen het moederbedrijf en dochterondernemingen. De huidige wetgeving die bedoeld was om dubbele belasting te voorkomen leidt in de praktijk vaak tot een dubbele vrijstelling. Dat was nooit de bedoeling en wordt nu aangepakt.

Geen Europese leningen die eerlijke concurrentie verstoren

Het CDA wil dat de Europese Bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) onmiddellijk stopt met het verstrekken van leningen aan bedrijven die zich niet aan Europese productienormen houden, zoals leningen aan legbatterijen. Esther de Lange deed deze oproep tijdens een gesprek met de EBRD.

“We hebben wereldwijd steeds meer monden te voeden, als Europa spelen we een belangrijke rol om landen te helpen met deze uitdaging. Maar wat het CDA betreft dient dat niet ten koste te gaan van de eerlijke concurrentie voor ondernemers en het welzijn van dieren. Dit gebeurt nu wel doordat de EBRD leningen verstrekt voor systemen die in de Europese Unie verboden zijn, zoals legbatterijen in de Oekraïne. Onze producenten moeten zich terecht aan strenge regels houden als het gaat om bijvoorbeeld dierenwelzijn. Dan kunnen we niet met Europees geld producten financieren die niet aan die regels voldoen, maar wel onze markt opkomen”, aldus Esther de Lange. Klik hier om het hele artikel verder te lezen.

Betere bescherming bij afsluiten Hypotheek

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann heeft er mede voor gezorgd dat consumenten betere bescherming krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Het afsluiten van een hypotheek is een zeer belangrijke beslissing die een consument maakt. De EVP-fractie in het Europees Parlement heeft het daarom mogelijk gemaakt dat consumenten meer bedenktijd krijgen bij het afsluiten van een hypotheek, ze onderling beter te vergelijken zijn, het mogelijk wordt om vervroegd af te lossen en dat de consument bij betalingsproblemen niet hoef te vrezen dat het snel zijn huis uit wordt gezet.

CDA-leden bedankt!

Esther de Lange is door de leden van het CDA gekozen tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen die plaatsvinden op 22 mei 2014. Middels verschillende debatten in het land en een online debat streed zij om het lijsttrekkerschap. Op het CDA-congres in Leeuwarden werd bekend dat 62,1% van de leden stemde op de Lange. In totaal werden 9.664 stemmen uitgebracht.

Bezoekersgroepen van de maand:

Op 4 december was er een veeteeltstudieclub uit Oostelijk Flevoland die enkel uit vrouwelijke leden bestaat te gast in het Europees Parlement. Zij werden begeleid door Luc Groot van LTO Nederland.

Op 26 november presenteerden rechtenstudenten van de NHL Hogeschool Leeuwarden hun onderzoeksopdrachten in het Europees Parlement in Brussel. Ik ben benieuwd naar de eindresultaten! 

Voor vragen en suggesties kunt u via deze link contact opnemen!

Vriendelijke groet,

Esther de Lange

Mail: esther.delange@ep.europa.eu
Tel:   +32 (0) 2 284 5954
website: estherdelange.nl

Volg Esther de Lange via haar website, Facebook, Hyves, Twitter en Linkedin!

Facebook: facebook.nl/esther.delange1
Hyves: emrdelange.hyves.nl/
Twitter: twitter.com/esther_de_lange
Linkedin: linkedin.com/pub/esther-de-lange/2/3ab/95

Like deze nieuwsbrief op uw facebookpagina:
Facebook Like Button

Twitter over deze nieuwsbrief op twitter:
Tweet Button